Dal+Szerző Playlist #46: Nagy-Szín-Pad! 2018

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy 2017-ben és 2016-ban is, ismét bemutatjuk a “tehetségmutató” verseny szereplőit. Ismét azok pályájának kíván lökést adni a verseny, akik már meglehetős ismertségre tettek szert, de még nem jutottak el a nagyszínpados zenekar státuszáig. Idén talán még a korábbiaknál is tarkább a mezőny: több olyan előadó is van, akik már komoly rádiós slágereket mondhatnak magukénak, míg mások egy-egy rétegzenei műfajból jutottak el viszonylag széles közönséghez, de például biztosan nem fognak a rádiókba bekerülni. A díjak ismét komolyak: fellépések már nemcsak hazai, de V4-országok fesztiváljainak nagyszínpadain, kliptámogatás, kijutás az Eurosonic Noorderslag showcase-re stb. Idén a zsűri helyett a Nagy-Szín-Pad Crew képviseli a szakmát, ami korábbi fellépő zenekarok tagjaiból áll, akiknek a pontszámai 50%-ban számítanak, a másik 50%-ot a közönségszavazás adja – kivéve a döntőben, ahol már csak a közönség dönt a győztesről. A koncerteket május 2. és 5. között tartják az Akváriumban, követhetők élőben az M2 Petőfi TV-n és a neten is; a döntő május 11-én lesz. Bővebb információ a Nagy-Szín-Pad honlapján található.

ByeAlex és a Slepp

ByeAlex, vagyis Márta Alex 2013-ban tört be a köztudatba, amikor a mainstream zenében szokatlan stílusú Kedvesem című dalával megnyerte A Dalt, majd az Eurovíziós Dalversenyen a 10. helyezett lett. Az azóta is a nyilvánosságban sokat szereplő énekes-dalszerző 2015-ben hozta össze Slepp nevű zenekarát. Alább a velük együtt kiadott számaiból válogattunk. Egy nagylemezük jelent meg, Szív(sz)Kill címmel 2017-ben.

Facebook

Még mindig… (Lotfi Begi Remix)

Az első dal a Slepp-pel rögtön a legnépszerűbb lett: ez a legnézettebb a YouTube-on, a Mahasz rádiós listáján 1. helyig jutott, 24 héten át szerepelt rajta. Az akusztikus és elektromos gitár rádióbarát house-alapokkal találkozik a slágergyáros Lotfi Begi remixében, akivel a másik rádiókban népszerű ByeAlex és a Slepp-sláger, a Bababo is készült.

Zene és szöveg: Márta Alex. ISWC kód: T-007.260.313-4

ByeAlex és a Slepp & PIXA: Részeg

Szintén a YouTube-on legnépszerűbbek közé tartozik ez a szám, amit Pixával (Fluor első sikereinek producere, Bulibáró) készítettek, és az akusztikus hangszerek + elektronikus zene párosításban ez utóbbi jóval harsányabb változata szerepel, mint a Lotfi Begivel közös dalokban.

Zene: Tóth Dániel Györgyi, Márta Alex. Szöveg: Márta Alex. ISWC kód: T-007.278.911-7

Menned kéne feat. Lábas Viki

A legújabb dalban Lábas Viki (Margaret Island) működik közre, és ez egy elektronika nélküli, visszafogott ballada, mégis jó úton van afelé, hogy szintén bekerüljön a legnépszerűbb ByeAlex-dalok közé.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Jetlag

 

Molnár Tamás és Czoller Bence elektropop zenekarát röviden már bemutattuk rovatunkban itt,  amikor a 2016-os nyári toplistákon a 9. legnépszerűbb, rádiókban játszott dal lett a duó bemutatkozó száma, a Karszalagok. A zenekar következetesen építi vizuális arculatát is, természetesen a repülőzés köré építve; ehhez kapcsolódik például első lemezük, az idén megjelent Check-In címe is.

HonlapFacebook

Repül az idő

A YouTube-on legnépszerűbb Jetlag-dal jól példázza azt a legújabb trendet, hogy az elektonikus tánczene eszközeit felhasználó popdalok jóval visszafogottabbak, lágyabbak lettek, mint akár csak nemrég, az “EDM-pop” térhódításakor.

Zene és szöveg: Molnár Tamás. ISWC kód: T-007.283.998-5

JETLAG X MARGE: Égen át

A Karszalagok mellett ez a másik Jetlag-dal, ami felkerült a Mahasz rádiós listájára, a 4. helyig jutott. Klipjét Berlinben forgatták. A közreműködő Marge itt szerepelt rovatunkban, a 2016-os Nagy-Szín-Pad egyik fellépőjeként-versenyzőjeként.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Ami itt történik, itt is marad feat. Eckü

A legújabb Jetlag-klipdal egyben a Strand fesztiválhimnusza lett 2018-ban. Közreműködője Eckü, az egyik legnépszerűbb rapper, a Hősök tagja, de sok slágerben hallható vendégként. (Nincs fent a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

 NB

A rendkívül pörgő nyelvű rappert, aki – sokszor régi magyar zenék felhasználásával – maga készíti az alapjait is, itt mutattuk be részletesen, amikor 2017-ben a Cseh Tamás Program támogatta mint induló előadót. Az azóta megjelent, 2017-es Belépő című albumról válogattunk most dalokat.

Facebook

LOL

NB legnépszerűbb videója a YouTube-on, nézettséges a millióhoz közelít (jóval felülmúlja még az áttörést hozó 220 BPM Felett című számot is). A lendületes, slágeres dal mellett a szellemes klip is közre játszott ebben, amiben több YouTube-sztár is feltűnik.

Zene: Kiss Péter, Kívés Gergely, Sütő Gábor, Péterffy Lili. Szöveg: Kívés Gergely. ISWC kód: T-007.296.956-2

Megállíthatatlan feat. Fish!

Rapben a “feat.” általában más rapper vagy énekesnő vendégeskedését jelenti, itt azonban egy teljes rockzenekar ugrik be a rap-rock fúzió hagyományát folytató dalba. Bár a tempó olyan gyors, hogy a a ritmus már inkább drum and bass, mint hiphop. A Fish! zenekar itt szerepelt Playlist rovatunkban.

Zene: Kiss Péter, Kívés Gergely, Sütő Gábor. Szöveg: Kívés Gergely. ISWC kód: T-007.296.957-3

Egyszerelem

A legújabb klipdal NB védjegyszerű stílusától eltérően nem retrós hangmintákra, hanem zenekarral feljátszott funkys alapra épül.

Zene: Kiss Péter, Kívés Gergely, Sütő Gábor. Szöveg: Kívés Gergely. ISWC kód: T-007.296.950-6

Soulwave

 

 

A 2007-ben alakult, majd több stílusváltás után folkos, nagyívű dalokkal a rádiókat meghódító zenekart itt mutattuk be, amikor először kerültek a rádiós toplistára (2016 őszén a Kalandor volt a 4. legnépszerűbb magyar dal), és idén is szerepeltek egy Playlistben, hiszen ők kapták az év felfedezettjének járó Fonogram-díjat. Két legújabb számuk szerepel itt.

Facebook

Nehezen múlik

A tavaly novemberben kijött dal a korábbi sikerekhez illeszkedik stílusában, hangzásában: akusztikus gitárral kezdődik, felpörög, és még ó-ó-ó vokál is van benne – és persze több kiállás is tarkítja.

Zene: Szabó Ferenc, Holdosi Attila, Góczán Gábor, Huszár Ádám, Fodor Máté. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.290.335-5

Halhatatlan

A legújabb, március végén megjelent dal a korábbi sikerekhez képest a folktól inkább a klasszikus, nagyívű rock hagyományához kanyarodik vissza.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Belau

A downtempo-s, nyugtató és elvágyódó zenét játszó, gyakran az utazás képzeteit megidéző Belaut 2016-ban mutattuk be mint a Cseh Tamás Program által támogatott induló előadót; a következő évben is szerepelt Playlistünkben, hiszen The Odyssey című lemezéért megkapta az év elektronikus albumának járó Fonogram-díjat. Az egyszemélyes projektként indult, élőben zenekarrá bővült Belau rendszeres fellépője a showcase fesztiváloknak.

HonlapFacebook

Distant Bay feat. Hegyi Dóri

Az áttörést hozó, az Aranyélet HBO-sorozat főcímdalává lett Island Of Promise után a második legnépszerűbb Belau-dal a YouTube-on, ugyanaz a Hegyi Dóri énekel benne.

Zene: Kedves Péter, Zalai Richárd Balázs. Szöveg: Hegyi Dóra. ISWC Kód: T-007.254.830-1

Redefine feat. Szécsi Böbe

A 2016-os The Odyssey album óta megjelent egyetlen Belau-szám címében és a hozzá tartozó leírásban a hangzás “újradefiniálását” ígéri; bár nem radikálisan új, de nyárias és poposabb (noha tavaly decemberben jelent meg). Szécsi Böbe énekesnő hallható benne, aki a Belau élő fellépésein is szerepel.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

 Antonia Vai

A Svédországban született, a soult világzenei ízekkel vegyítő, dalaival történeteket mesélő Morvai Antóniát bemutattuk egy interjúban, amikor Artisjus Junior-díjra jelölték, majd Playlist rovatunkban akkor szerepelt, amikor 2016-ban induló előadóként elnyerte a Cseh Tamás Program támogatását. Itt az azóta megjelent zenéiből válogatunk.

HonlapFacebook

Warrior Soul

Ez a dal vezette fel a 2017-es, Ritual című nagylemezt. A hozzá készült videót Marokkóban forgatták, a zene különféle, egymástól földrajzilag is távoli műfajokból áll össze egységes dallá.

Zene: Morvai Antónia, Johan Felix Grondahl, Kovács Miklós. Szöveg: Morvai Antónia. ISWC kód: T-007.288.449-1

Mad Heart

Egészen más kort és műfajt idéz meg az ugyanezen az albumon található Mad Heart. A szöveg, mint itt olvasható, “olyan nők előtt tiszteleg, akik nem engedik, hogy rájuk erőltessék a társadalmi normákat, megszelídítsék őket. Akik nem illenek bele a megszokott sémákba”. A dalhoz készült a legutóbbi videó, amiben Antonia Vai három ilyen nő bőrébe bújik: Karády Katalin, Hedy Lamarr és Amrita Sher-Gil.

Zene: Morvai Antónia, Johan Felix Grondahl, Kovács Miklós. Szöveg: Morvai Antónia. ISWC kód: T-007.288.447-9

Somliga Gar Med Trasiga Skor

Cornelis Vreeswijk dalának feldolgozása koncertfelvételen került fel a YouTube-ra. Antonia Vai a kísérő szövegben azt írja, ez a kedvenc svéd folkdala, ami “Istenről, a halálról és rólunk, köztük lévő kis gyámoltalan emberekről szól”. (Nincs fent a stream szolgáltatóknál.)

Zene és szöveg: Cornelis Vreeswijk. ISWC kód: T9121203143

Amigod

Az Amigod szerepelt már a Playlistben, amikor Köteles Leander zenekara, a Leander Kills NKA-támogatást kapott. Itt azonban nem a metal, hanem a nyolcvanas évek szintipopja által ihletett, rádióbarát pop a műfaja. Leander zenésztársai korábbi zenekarából, valamint a Balkan Fanatikból és a Vágtázó Csodaszarvasból jöttek, vagyis mindegyikük meglehetősen más világból.

Facebook

Este van

Az erősen népzenei hatású dal a YouTube-on a legnépszerűbb Amigod-videó. Kállai Ernő hegedül benne, csakúgy, mint egy korábban már bemutatott, hasonló Leander Kills-számban. (Nincs fent a stream szolgáltatóknál.)

Zene: Czifra Miklós, Fábri András, Kállai Ernő, Köteles Leander, Maczák Márk. Szöveg: Köteles Leander. ISWC Kód: T-007.254.337-3

Love Story

Eddig ez az Amigod-dal volt a legsikeresebb a rádiókban: a 13. helyig jutott a Mahasz listáján. A szinti és dobhangzások egyértelműen a szintitpopot idézik, de a dal nagy részében a rádiós átlagnál torzabb gitár szól a háttérben.

Zene: Czifra Miklós, Fábri András, Köteles Leander, Maczák Márk. Szöveg: Köteles Leander. ISWC Kód: T-007.254.341-9

Rómeó

Az eddigi utolsó, 2017 nyarán megjelent Amigod-klip még egyértelműbb tisztelgés a nyolcvanas évek előtt, talán csak Köteles Leander reszelős hangja olyan, ami nem illene tökéletesen egy korabeli slágerbe.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Apey & The Pea

A több rock- és metalműfaj (grunge, stoner, sludge) keresztezésével egyedi hangzású, súlyos zenét alkotó Apey & The Pea megalakulása óta a kemény zenékkel foglalkozó kritikusok egyik kedvence; gyakran leírják velük kapcsolatban azt, hogy nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket, amit európai turnékon is bizonyítottak. A zenekar a szűkebb metalos körökön kívül is egyre népszerűbb lett, idén ők képviselik a Nagy-Szín-Pad!-on a kemény zenéket. Rovatunkban szerepeltek itt, amikor 2017 legnagyobb kritikai sikert elérő magyar albumait mutattuk be, a frontember Apey, vagyis Áron András folkos-bluesos szólóprojektjét pedig itt mutattuk be.

Honlap – Facebook

Judas

Az első lemez, a Devil’s Nectar “klipes” száma, megszólalása jól példázza azt, miért nevezik az egyik őket ihlető műfajt sludge-nak (“iszap”, “nyúlós sár” stb. jelentéseket sorol fel a szótár).

Zene: Makai László, Prepelicza Zoltán. Szöveg: Áron András. ISWC kód: T-007.183.085-7

Pothead

A zenekar legnépszerűbb videója, százezret közelítő nézettséggel. Mint a marihuánafogyasztásra utaló cím is sejteti, itt a fő ihlető a stoner rock, de az énekeben erős grunge hatással. A második lemez, Hellish című lemezen hallható.

Zene: Makai László, Prepelicza Zoltán. Szöveg: Áron András. ISWC kód: T-007.249.041-5

The Errorist

2017-es, Hex című lemezével a kritikai elismertség még magasabb szintjére lépett a zenekar, immár bőven a metalzenei körökön túl is foglalkoznak velük. Itt a lemez utolsó előtti, egyik legkeményebb dala hallható.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

 A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: