Dal+Szerző Playlist #47: 2017 legkelendőbb magyar lemezei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Deezer Spotify – YouTube

A Spotify- és YouTube–playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ezúttal 2017 legkelendőbb magyar lemezeit mutatjuk be röviden, egy-egy számmal. A százas, a példányszámok alapján készült albumlista első húsz helyezettje között egyetlen külföldi található: 2017 globálisan legsikeresebb albuma, Ed Sheeran ÷ (avagy Divide) című lemeze a második. A következő külföldi a Depeche Mode a 24. helyen, összességében a száz legnépszerűbb album között 21 előadója nem magyar, ebből 15 a lista második felében szerepel. (2016-ban két külföldi jutott a top 20-ba: a Red Hot Chili Peppers és Michael Bublé.) A Mahasz listája a fizikai eladások és a letöltések alapján készült, a stream adatok ebbe nem számítanak bele.

Alább tehát a 20 legnépszerűbb lemez közül a 19 magyar. Az albumokról igyekeztünk klipes dalokat beválogatni; az ismertető szövegek alatti szerzői adatok erre a dalra vonatkoznak. A platina- és aranylemez minősítést 2000, illetve 4000 példány után osztja a Mahasz; 2017 decembere óta immár műfajtól, eredettől függetlenül. Ebbe viszont a stream is beleszámít, részletesen lásd itt.

1. KOWALSKY MEG A VEGA: Kilenc (MFM RECORDS) – 4x Platinalemez

A pop-rock különféle műfajait bedolgozó zenéjével, egyszerre sajátosan könnyed és mondanivalóval bíró szövegeivel Kowalsky Meg A Vega már régóta az ország legnépszerűbb zenekarai közé tartozik. Kilenc című dupla albumuk egyrészt új szerzeményeket, másrészt az együttes 15 éves történetét áttekintő válogatást tartalmaz. Októberben jelent meg, de így is sikerült a lista első helyére jutnia. A zenekart itt mutattuk be.

Zene: SZÓRÁD CSABA, CZIFRA SÁNDOR, VIDÁK RÓBERT, VAJDA PÉTER. Szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.285.208-4

3. OSSIAN: Az igazi szabadság (HAMMER MUSIC) – 2x Platinalemez

Az 1986-ban alakult, feloszlott és újjáalakult Ossian a magyar heavy metal egyik kultikus zenekara, itt mutattuk be. A megszokott Ossian-hangzásnál gazdagabb hangszerelésű 2017-es lemez az eladási listákon való szereplését tekintve az egyik legsikeresebb (bár persze a példányszámok közben rengeteget változtak).

Zene: Paksi Endre. Rubcsics Richárd. Szöveg: Paksi Endre. ISWC kód: T-007.280.153-6

4. TANKCSAPDA: Dolgozzátok fel! (TANKCSAPDA MUSIC) – 7x Platinalemez

A Tankcsapda feldolgozásalbuma (aminek egyik lemezén Tankcsapdát dolgoznak fel mások, a másik lemezen a Tankcsapda dolgoz fel másokat) a 2016-os albumlista első helyezettje volt, már akkor hatszoros platina.

Zene: Fejes Tamás, Molnár Levente, Lukács László. Szöveg: Lukács László. ISWC kód: T-007.072.916-6

5. HOOLIGANS: Jubileum Best Of (M-PROD ARTIST) – Platinalemez

A Hooligans is dupla albummal került fel az albumlistára, mégpedig olyannal, ami novemberben jött ki. A 18 korábbi sláger mellett két új dal szerepel. A zenekar egyébként 1996-ban alakult, 2017-ben az első lemez 20. jubileumát ünnepelhették.

Zene: Tóth Tibor. Szöveg: Kara Mihály. ISWC kód: T-007.291.759-9

6. ÁKOS: Arany (FEHÉR SÓLYOM/MAGNEOTON) – Platinalemez

Korábban is már felhívtuk a figyelmet arra, hogy aligha van még ország, ahol egy 19. századi költő műveiből készült, zenei átvezetőkkel bővített hangoskönyv a legnépszerűbb kiadványok között lehet – ami persze Ákos rajongótáborának, annak is a “kemény magjának” a nagyságát és (lemezvásárlás iránti) elkötelezettségéről (is) árulkodik. (Nincs fent a YouTube-on és a stream oldalakon sem.)

7. ÁKOS: Szintirock – Dupla Aréna 2016 (FEHÉR SÓLYOM/MAGNEOTON) – Platinalemez

A 2016 decemberében tartott – címében a legújabb, bár az Ákos mellé visszatért Hauber Zsolttal közös indulást is megidéző “szintirock” korszakra utaló – dupla koncertet 28 kameraállásból megörökítő DVD november közepén jelent meg.

8. REPUBLIC: Kimondom a neved (UNIVERSAL MUSIC) – Platinalemez

Nemrég volt Bódi László “Cipő” halálának ötödik évfordulója; egykori zenésztársai elmondták, hogy “ha az a huszonhárom év nem lett volna előtte együtt Cipővel, akkor biztos, hogy azok az albumok, amik a halála óta megjelentek, sem lettek volna ilyen sikeresek, sőt, valószínűleg ezek a dalok sem születtek volna meg, vagy nem lennének ilyenek.”

Zene és szöveg: Boros Csaba, Halász Gábor, Nagy László Attila, Patai Tamás, Wéber Ferenc. ISWC kód: T-007.297.195-9

9. GANXSTA ZOLEE ÉS A KARTEL: K.O. (SZERZŐI KIADÁS) – Platinalemez

Öt év kihagyás után jelentkezett lemezzel a magyar rap úttörő csapata, és az egy hét alatt elért aranylemez státusz bizonyítja, hogy még mindig van rájuk igény. Annyira, hogy Jégre teszlek című albumukat vinylen jelentették meg újra.

Zene: Tóth Lóránt, Marosi Z. Tamás, Kovács Dávid. Szöveg: Zana Zoltán, Kalmár László, Tóth Lóránt. ISWC kód: T-007.296.040-7

10. QUIMBY: Micsodaország (TOM-TOM RECORDS) – Platinalemez

A rovatunkban itt bemutatott, “alternatív” zenekarból az ország egyik legnépszerűbb együttesévé lett Quimby 25 éves jubileumát az Arénában ünnepelte, ez a DVD a látványos előadást örökíti meg.

Zene: Balanyi Szilárd, Kiss Tibor, Mikuli Ferenc, Gerdesits Ferenc, Kárpáti József, Varga Livius. Szöveg: Kiss Tibor. ISWC kód: T-007.274.571-1

11. LEANDER KILLS: Élet a halál előtt (KEYTRACKS/HEAR HUNGARY) – Aranylemez

A rovatban itt bemutatott Köteles Leander a magyar metal egyik leginkább megosztó, rengeteg rajongóval a háta mögött. Talán ez is elég lett volna egy jó helyezéshez, hiszen a rock és metal a lemezeladásokban igen erős, de a Leander Kills ráadásul A Dalban is szerepelt.

Zene: Köteles Leander. ISRC kód: HUA6V1500148

12. KISCSILLAG: Semmi konferencia (MEGADÓ) – Aranylemez

A 2017-ben nagyszabású életműáttekintő koncertet adó Lovasi András előbb mellék-, majd fő zenekara itt szerepelt rovatunkban; a hasoncímű színházi est alapján készült albumuk az első, ami megkapta az aranylemez minősítést.

Zene és szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.281.622-8

13. TANKCSAPDA: Aréna Koncert (TANKCSAPDA MUSIC) – Aranylemez

Még egy Tankcsapda-kiadvány: a december közepén megjelent DVD-nek ennyi idő is elég volt a top 20-ba kerüléshez. (A fenti koncertfelvétel ezen szerepel, az eredetileg Horváth Charlie által előadott szám szerepel a Dolgozzátok fel! albumon.)

14. ROAD: Tizenhét (HAMMER MUSIC) – Platinalemez

2004 óta működik a saját stílusát “rock’n’Road” névre keresztelt zenekar. A Tizenhét sajátos válogatáslemez, így jellemzik: “17 régi-új dal, ismerősök és ismretlenek, áthangolva, összegyűjtve”.

Zene: Kádár Imre, Molnár Máté, Szabó Erik, Varga Zoltán, B. Golyán Zsolt. Szöveg: Molnár Máté, Varga Zoltán. ISWC kód: T-007.279.566-4

15. KOWALSKY MEG A VEGA: Varázsszavak (MFM RECORDS) – 4x Platinalemez

A listát vezető Kowalsky Meg A Vega 2016-os lemeze is ott volt a legkelendőbbek között; 2016-ban pedig a második legtöbb példányban eladott album volt (a Tankcsapda Dolgozzátok fel! után).

Zene: VIDÁK RÓBERT, SZÓRÁD CSABA, VAJDA PÉTER, CZIFRA SÁNDOR, szöveg: BALÁZS GYULA. ISWC kód: T-007.241.294-2

16. DÉS/GESZTI: A Pál utcai fiúk (TOM-TOM RECORDS) – Platinalemez

2016 novemberében mutatták be a Vígszínházban a Molnár Ferenc regényéből Grecsó Krisztián által írt, Marton László rendezte musicalt. Még abban az évben megjelent az album, ami a 2016-os összesített listán a 28. volt. Az alkotók a 150. előadás után vették át a platinalemez elismerést.

Zene: Dés László. Szöveg: Geszti Péter, Molnár Ferenc. ISWC kód: T-007.270.909-1

17. ATTILA: Ez az út az az út… (STRONG RECORD) – Aranylemez

A Házibuli Attilával című műsor vezetőjeként a mulatós műfajjal forrt össze Tillinger Attila neve, 2017-es lemezével azonban kilépett ennek keretei közül, és a helyezés mutatja, hogy sikerrel szólított meg egy másik közönséget is.

zene: TILINGER ATTILA, KOLOZSVÁRI TAMÁS. Szöveg: TILINGER ATTILA, PÁLI CSABA. ISWC kód: T-007.282.907-2

18. VÁLOGATÁS: Volt Fesztivál 2017 (SZIGET KFT.)

A Volt és a Strand fesztiválokhoz készült válogatáslemezek rendre ott vannak a legnépszerűbb magyar kiadványok között a háromhavi toplistákon; az éves top 100-ban ott van a Strand is, illetve mindkét fesztivál előző évi CD-je. A lemezen található az egyik legnépszerűbb koncertzenekar, az itt bemutatott Punnany Massif fesztiválhimnusza is.

Zene: FELCSER MÁTÉ, HEILIG TAMÁS, PETŐ SZABOLCS. Szöveg: LIPICS GERGELY, FARKAS ROLAND, MESZES BALÁZS, HORVÁTH KÁROLY. ISWC kód: T-007.298.448-5

19. PADDY AND THE RATS: Riot City Outlaws (NORDIC RECORDS) – Aranylemez

Az itt bemutatott, a kelta punk műfajt kalózos témával ötvöző zenekar eddigi legnépszerűbb lemeze ez, amit egyébként idén áprilistól a neves metalkiadó, az osztrák Napalm Records is terjeszt és promotál.

Zene: VARGA ZOLTÁN, ORAVECZ KRISTÓF. Szöveg: ORAVECZ KRISTÓF. ISWC kód: T-007.284.179-2

20. ANNA AND THE BARBIES: Utópia (SUPERMANAGEMENT)

Rovatunkban itt mutattuk be a popot, rockot, rapet és más műfajokat keverő, látványos koncertjeiről ismert zenekart. Az Utópia eddig a legsikeresebb albumuk.

Zene és szöveg: PÁSZTOR ANNA, PÁSZTOR SÁMUEL. ISWC kód: T-007.289.723-4

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:

 Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: