Példátlan teljesítményre képes a Facebook zenei mesterséges intelligenciája

A Next Web hívta fel a figyelmet a Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által kiadott white paperre, ami egy zenei információ dekódolásával és átalakításával kapcsolatos kutatásról számol be. A kutatók által betanított mesterséges intelligencia képes volt arra, hogy egy bizonyos zenét más hangszerekre, stílusra, műfajba fordítson át. Vagyis az általuk használt példát véve: egy zenekar által előadott Mozart-szimfóniából létrehozni egy Beethoven stílusában előadott zongoradarabot. (Számos példa hallható az alábbi videóban.)

A tanuló algoritmust különféle zenékkel tanították be. Ha jól értjük, a nagy ötlet az, hogy a forráskód torzításával elérték, hogy a neurális hálózat az audio adatok egyszerű megjegyzése helyett magasabb szintű, szemantikus információkat kódoljon. Komoly újdonság, hogy így a hálózat olyan hangszereken megszólaló zenét is képes kódolni, amit korábban nem hallott, amire nem tanították be. Ez a kódolás tette aztán lehetővé az átfordítást más hangszerekre, stílusokba. Az eredményt tesztelték, és mint írják, az “egyenrangú vagy alig gyengébb, mint a hivatásos zenészek által készített átiratok. Többször előfordult, hogy a hallgatók nem tudtak különbséget tenni egy eredeti hangfelvétel és egy, a mesterséges intelligencia által létrehozott átirat között”.

A white paper szerint a siker “új, magas szintű feladatok elvégzése előtt nyithatja meg az utat, mint például a zene lekottázása, vagy az automatikus zeneszerzés”. Az előbbihez úgy kapcsolódik a kutatás, hogy a kódolás itt is, mint a kotta esetében, függetleníti a zenei információt a konkrét hangszertől. Utóbbi téren is értek el sikereket: a paraméterek megfelelő átállításával el lehet érni, hogy az átirat ne hasonlítson az eredetire, “kreatív” legyen (idézőjel az eredetiben), vagyis “természetesnek, de újszerűnek hangozzék”. A Next Web szerint az is elképzelhető, hogy “hamarosan eljön az idő, hogy csak elfütyülsz egy dallamot, és a mesterséges intelligencia ír belőle egy szimfóniát, vagy egy tánczenei slágert”. Az alábbi példagyűjteményben van is olyan rész, ahol fütyülés a kiindulópont.

facebook aiCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: