Dal+Szerző Playlist #48: 2017 leghallgatottabb magyar rádiós slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt: 

Spotify – Deezer – YouTube

Nemrég fizette ki a szerzőknek a 2017-es rádiós és televíziós jogdíjakat az Artisjus – a részletes adatok itt olvashatók. Többek között kiderült, hogy a legtöbb magyar zenét játszó rádiók a következők: Dankó Rádió, Rock FM, Jazzy Rádió, Forrás Rádió, Sláger FM.

Most pedig a Playlistben megmutatjuk, melyek voltak a leghallgatottabb magyar slágerek a rádiókban 2017-ben. A Mahasz éves összesítő listái közül az összesített, hallgatottság alapú százas lista magyar szereplőit szedtük össze. A Mahasz készített egy magyar listát is, ami nem a hallgatottság alapján súlyozott, hanem a játszásszám alapján készült. Tanulságos összevetni a kettőt, kiderül például, hogy a legtöbbször játszott két magyar dal, Rúzsa Magdolna: Jel és a Soulwave: Kalandor című dala nem került be a “nagy” lista százas mezőnyébe (mindkét előadótól más szám szerepel); a játszásszám alapján készült lista top 10-ében három olyan előadó is szerepel (Spoon 21, Medix, Kowalszky Meg A Vega), akik nem kerültek be a hallgatottsággal súlyozott listán a top 100-ba. Vagyis a legnagyobb hallgatottságú rádiók szerkesztői meglehetősen másként válogatnak, mint az átlag.

A százas listán húsz magyar szám szerepel, a legnépszerűbb a 14. helyen; az 50 legnépszerűbb sláger közé három magyar került be. (2015-ben viszont az első helyre is magyar dal került: SuperStereo: Bent a neved.)

Wellhello: Odaút (14)

2016-ban még több dallal szerepelt a YouTube-toplistán is az egyik legnépszerűbb új magyar zenekar; 2017-ben itt a top 20-ba egyszer sem tudott bekerülni, viszont a rádiókban még népszerűbb lett. (Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének többmilliós nézettségeik a YouTube-on.)

Zene: Csöndör László, Szász Csaba, Bartók Máté. Szöveg: Karácson Tamás. ISWC kód: T-007.300.182-7

Freddie: Csodák (29)

A tehetségkutatóból indult, A Dalt is megnyerő Freddie nem jutott sok, tehetségkutatós énekes sorsára, újabb slágerrel tudott előállni. Korábban itt mutattuk be ebben a rovatban.

Zene és szöveg: Oberritter Dóra, Szepesi Zsolt, Száraz Bence. ISWC kód: T-007.280.025-9

Rácz Gergő x Ív: Bolondod voltam (46)

A rádiós slágerek veteránja, Rácz Gergő egy nem tolakodóan, de a mai trendekhez igazított slágerrel hódított 2017-ben. Társa, Ív 2016-ban a Cseh Tamás Programban támogatott induló előadó volt, itt mutattuk be.

Zene: Bella Máté, Rácz Gergő. Szöveg: Kovács Zoltán. ISWC kód: T-007.276.097-4

 

Halott Pénz: Otthon (56)

Ez volt az a legnagyobb rádiós sláger, ami a YouTube-on is jól teljesített: 2017 nyarán a 9. legnézettebb dal volt a videómegosztón. Halott Pénzt a Playlist rovatban itt mutattuk be.

Zene: Mihalovics Dávid, Prifer Barnabás, Papp Sámuel, Marsalkó Dávid, Járai Márk. Szöveg: Marsalkó Dávid. ISWC kód: T-007.293.846-5

Byealex És A Slepp X Lotfi Begi: Bababo (57)

Ez nem az első közös dal a két slágergyárostól. ByeAlexet itt mutattuk be részletesen, az idei Nagy-Szín-Pad! versenyzőjeként.

A dal regisztrációja még folyamatban.

Halott Pénz feat. Agebeat & Kovary: Élnünk kellett volna (65)

Az Élnünk kellett volna még 2016 őszén nyitott a YouTube toplista élén, és akkor a 3. legnépszerűbb magyar dal volt a rádiókban; 2017-ben is sokat játszották. Két magyar előadó van, aki két számmal szerepel a top 100-ban, a másik Caramel.

Zene: Kőváry Péter, Járai Márk, Hingyi Balázs, Prifer Barnabás. Szöveg: Marsalkó Dávid. ISWC:  T-007.276.584-4

Pápai Joci: Özönvíz (67)

Ugyan Pápai Joci az Origo című dallal nyerte meg A Dalt, a következő száma ennél jóval sikeresebb volt a rádiókban. Az előadót itt mutattuk be a rovatban.

Zene: Pápai József. Szöveg: Szakács Gergely. ISWC: T-007.300.502-3

Caramel: A zeniten túl (68)

Caramel hosszú pályáján összesen 16 dallal került be a (heti) rádiós top 40-be. A zeniten túl az egyik legsikeresebb slágere; a Szállok a dallalhoz hasonlóan a 3. helyig jutott, bár annál kevesebb időt töltött a top 40-ben.

Zene és szöveg: Molnár Ferenc Caramel. ISWC: T-007.286. 023-1

Király Viktor: Shoulda Woulda Coulda (69)

Király Viktor az egyik, a szabályt erősítő kivétel: rendszeresen be tud kerülni a rádiókba angol nyelvű dallal. (Ezen a listán még két ilyen szám szerepel.)

Zene: Schrank Doma, Király Tamás. Szöveg: Király Viktor és Király Linda. ISWC: T-007.274.346-4

Zséda: Eperhold (71)

Zséda e dala már szerepelt a Playlistben, amikor az Artisjus-díjjal kitüntetett szövegírót, az általában nála alternatívabb előadóknak dalokat író Tariska Szabolcsot mutattuk be.

Zene: Tóth Zoltán, Nagy Dávid, Lotfi Begi. Szöveg: Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.276.767-9

Lóci Játszik: Nem táncolsz jobban, mint én / Nem strandolsz jobban (72)

A rádiós slágerektől eltérő műfajú, bár fülbemászó és vidám dal előadóját itt mutattuk be, amikor bekerült a a 2017-es Nagy-Szín-Pad! versenybe. A dal Nem strandolsz jobban című verziója a Strand fesztivál himnusza volt.

Zene: Seress Bence, Fábián Tibor, Rácz Dániel, Dr. Dobozy Ágoston Dénes, Csorba Lóránt, Fülöp Bence. Szöveg: Csorba Lóránt. ISWC kód: T-007.259.722-8

Fábián Juli & Zoohacker: Jazz & Wine (74)

Fábián Juli és Zoohacker párosának ez már a negyedik száma volt, ami jól futott a rádiókban. Tragikus aktualitást adott a dalnak a dalszerzőként és énekesnőként is rendkívül tehetséges énekesnő korai halála. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker), Fábián Juli. Szöveg: Johannes Palmer. ISWC: T-007.287.645-9

Rúzsa Magdolna: Éden (75)

Rúzsa Magdolna vezeti a legtöbbször játszott magyar dalok listáját, azonban nem ezzel, hanem a Jel című dalával. YouTube-toplistánkon pedig 2017-18 telén egy harmadik számmal, a Mosd fehérre cíművel szerepelt jól.

Zene: Madarász Gábor. Szöveg: Rúzsa Magdolna. ISWC: T-007.298.682-3

Caramel: Használd a szívedet (77)

A két 2017-es Caramel-sláger közül az interneten (YouTube, Spotify) ez volt a népszerűbb – úgy, hogy ehhez nem is készült hivatalos klip.

Zene és szöveg: Molnár Ferenc Caramel. ISWC: T-007.286.018-4

New Level Empire: Belédfulladnék (81)

Az elektronikus tánczene népszerű DJ-iből alakult, rovatunkban itt bemutatott zenekar sok rádiós slágert írt már, 2016-ban a Denizzel közös Valahol a 8. helyen szerepelt az éves összesített rádiós listán, minden más magyar előadót megelőzve.

Zene: Krajczár Péter, Nyujtó Sándor. Szöveg: Ujvári Zoltán Szilveszter. ISWC: T-007.295.241-0

Honeybeast: Így játszom (83)

A rovatunkban itt bemutatott Honeybeast komolyabb és könnyedebb dalokkal is szerepelt már a rádiókban; az Így játszom a két véglet között van, rengeteg dinamikai váltással.

Zene és szöveg: Kovács Zoltán. ISWC: T-007.288.286-0

Magna Cum Laude: Volna-e kedved? (88)

Ezzel a szerelmes, de nem szokványos hangvételű, ráadásul népies hegedűszólamot alkalmazó dallal tért vissza a rádiókba a pop és a rock között egyensúlyozó zenekar, akiket itt mutattunk be.

Zene: Szabó Tibor, Mező Mihály. Szöveg: Kara Mihály. ISWC: T-007.286.691-1

Soulwave: Szaladok (89)

A Soulwave több alkalommal is szerepelt a Playlist rovatban, részletesen itt mutattuk be őket, legutóbb pedig a Nagy-Szín-Pad! versenyzői között szerepeltek. A több arcú zenekar Szaladok című slágere a korábbi, a rádiókban sikeres dalaik stílusához illeszkedik.

Zene: Huszár Ádám, Holdosi Attila, Szabó Ferenc, Fodor Máté, Góczán Gábor. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.280.822-0

Kállay Saunders Band: Joy (96)

A még inkább sokoldalú Kállay Saunders Andrást itt mutattuk be rovatunkban, amikor a Songwriting Camps budapesti dalszerző táborába meghívást kapott. A rádiókban egy romantikus dala futott jól. (A Spotify-on nem található meg.)

Zene: Kállay András, Tóth Ádám. Szöveg: Kállay András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám, Bérczes Ádám. ISWC kód: T-007.264.525-0

Margaret Island: Veled minden (99)

A magyar rádiókra korábban nem igazán jellemző hangvétellel sikeressé lett zenekart itt mutattuk be részletesen,  legutóbb pedig Artisjus Junior-díjasként szerepeltek a rovatban.

Zene: Lábas Viktória, Bodnár Péter, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf, Sugár Andor László. Szöveg: Hujber Szabolcs. ISWC: T-007.275.232-9

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: