Dal+Szerző Playlist #48: 2017 leghallgatottabb magyar rádiós slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt: 

Spotify – Deezer – YouTube

Nemrég fizette ki a szerzőknek a 2017-es rádiós és televíziós jogdíjakat az Artisjus – a részletes adatok itt olvashatók. Többek között kiderült, hogy a legtöbb magyar zenét játszó rádiók a következők: Dankó Rádió, Rock FM, Jazzy Rádió, Forrás Rádió, Sláger FM.

Most pedig a Playlistben megmutatjuk, melyek voltak a leghallgatottabb magyar slágerek a rádiókban 2017-ben. A Mahasz éves összesítő listái közül az összesített, hallgatottság alapú százas lista magyar szereplőit szedtük össze. A Mahasz készített egy magyar listát is, ami nem a hallgatottság alapján súlyozott, hanem a játszásszám alapján készült. Tanulságos összevetni a kettőt, kiderül például, hogy a legtöbbször játszott két magyar dal, Rúzsa Magdolna: Jel és a Soulwave: Kalandor című dala nem került be a “nagy” lista százas mezőnyébe (mindkét előadótól más szám szerepel); a játszásszám alapján készült lista top 10-ében három olyan előadó is szerepel (Spoon 21, Medix, Kowalszky Meg A Vega), akik nem kerültek be a hallgatottsággal súlyozott listán a top 100-ba. Vagyis a legnagyobb hallgatottságú rádiók szerkesztői meglehetősen másként válogatnak, mint az átlag.

A százas listán húsz magyar szám szerepel, a legnépszerűbb a 14. helyen; az 50 legnépszerűbb sláger közé három magyar került be. (2015-ben viszont az első helyre is magyar dal került: SuperStereo: Bent a neved.)

Wellhello: Odaút (14)

2016-ban még több dallal szerepelt a YouTube-toplistán is az egyik legnépszerűbb új magyar zenekar; 2017-ben itt a top 20-ba egyszer sem tudott bekerülni, viszont a rádiókban még népszerűbb lett. (Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének többmilliós nézettségeik a YouTube-on.)

Zene: Csöndör László, Szász Csaba, Bartók Máté. Szöveg: Karácson Tamás. ISWC kód: T-007.300.182-7

Freddie: Csodák (29)

A tehetségkutatóból indult, A Dalt is megnyerő Freddie nem jutott sok, tehetségkutatós énekes sorsára, újabb slágerrel tudott előállni. Korábban itt mutattuk be ebben a rovatban.

Zene és szöveg: Oberritter Dóra, Szepesi Zsolt, Száraz Bence. ISWC kód: T-007.280.025-9

Rácz Gergő x Ív: Bolondod voltam (46)

A rádiós slágerek veteránja, Rácz Gergő egy nem tolakodóan, de a mai trendekhez igazított slágerrel hódított 2017-ben. Társa, Ív 2016-ban a Cseh Tamás Programban támogatott induló előadó volt, itt mutattuk be.

Zene: Bella Máté, Rácz Gergő. Szöveg: Kovács Zoltán. ISWC kód: T-007.276.097-4

 

Halott Pénz: Otthon (56)

Ez volt az a legnagyobb rádiós sláger, ami a YouTube-on is jól teljesített: 2017 nyarán a 9. legnézettebb dal volt a videómegosztón. Halott Pénzt a Playlist rovatban itt mutattuk be.

Zene: Mihalovics Dávid, Prifer Barnabás, Papp Sámuel, Marsalkó Dávid, Járai Márk. Szöveg: Marsalkó Dávid. ISWC kód: T-007.293.846-5

Byealex És A Slepp X Lotfi Begi: Bababo (57)

Ez nem az első közös dal a két slágergyárostól. ByeAlexet itt mutattuk be részletesen, az idei Nagy-Szín-Pad! versenyzőjeként.

A dal regisztrációja még folyamatban.

Halott Pénz feat. Agebeat & Kovary: Élnünk kellett volna (65)

Az Élnünk kellett volna még 2016 őszén nyitott a YouTube toplista élén, és akkor a 3. legnépszerűbb magyar dal volt a rádiókban; 2017-ben is sokat játszották. Két magyar előadó van, aki két számmal szerepel a top 100-ban, a másik Caramel.

Zene: Kőváry Péter, Járai Márk, Hingyi Balázs, Prifer Barnabás. Szöveg: Marsalkó Dávid. ISWC:  T-007.276.584-4

Pápai Joci: Özönvíz (67)

Ugyan Pápai Joci az Origo című dallal nyerte meg A Dalt, a következő száma ennél jóval sikeresebb volt a rádiókban. Az előadót itt mutattuk be a rovatban.

Zene: Pápai József. Szöveg: Szakács Gergely. ISWC: T-007.300.502-3

Caramel: A zeniten túl (68)

Caramel hosszú pályáján összesen 16 dallal került be a (heti) rádiós top 40-be. A zeniten túl az egyik legsikeresebb slágere; a Szállok a dallalhoz hasonlóan a 3. helyig jutott, bár annál kevesebb időt töltött a top 40-ben.

Zene és szöveg: Molnár Ferenc Caramel. ISWC: T-007.286. 023-1

Király Viktor: Shoulda Woulda Coulda (69)

Király Viktor az egyik, a szabályt erősítő kivétel: rendszeresen be tud kerülni a rádiókba angol nyelvű dallal. (Ezen a listán még két ilyen szám szerepel.)

Zene: Schrank Doma, Király Tamás. Szöveg: Király Viktor és Király Linda. ISWC: T-007.274.346-4

Zséda: Eperhold (71)

Zséda e dala már szerepelt a Playlistben, amikor az Artisjus-díjjal kitüntetett szövegírót, az általában nála alternatívabb előadóknak dalokat író Tariska Szabolcsot mutattuk be.

Zene: Tóth Zoltán, Nagy Dávid, Lotfi Begi. Szöveg: Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.276.767-9

Lóci Játszik: Nem táncolsz jobban, mint én / Nem strandolsz jobban (72)

A rádiós slágerektől eltérő műfajú, bár fülbemászó és vidám dal előadóját itt mutattuk be, amikor bekerült a a 2017-es Nagy-Szín-Pad! versenybe. A dal Nem strandolsz jobban című verziója a Strand fesztivál himnusza volt.

Zene: Seress Bence, Fábián Tibor, Rácz Dániel, Dr. Dobozy Ágoston Dénes, Csorba Lóránt, Fülöp Bence. Szöveg: Csorba Lóránt. ISWC kód: T-007.259.722-8

Fábián Juli & Zoohacker: Jazz & Wine (74)

Fábián Juli és Zoohacker párosának ez már a negyedik száma volt, ami jól futott a rádiókban. Tragikus aktualitást adott a dalnak a dalszerzőként és énekesnőként is rendkívül tehetséges énekesnő korai halála. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker), Fábián Juli. Szöveg: Johannes Palmer. ISWC: T-007.287.645-9

Rúzsa Magdolna: Éden (75)

Rúzsa Magdolna vezeti a legtöbbször játszott magyar dalok listáját, azonban nem ezzel, hanem a Jel című dalával. YouTube-toplistánkon pedig 2017-18 telén egy harmadik számmal, a Mosd fehérre cíművel szerepelt jól.

Zene: Madarász Gábor. Szöveg: Rúzsa Magdolna. ISWC: T-007.298.682-3

Caramel: Használd a szívedet (77)

A két 2017-es Caramel-sláger közül az interneten (YouTube, Spotify) ez volt a népszerűbb – úgy, hogy ehhez nem is készült hivatalos klip.

Zene és szöveg: Molnár Ferenc Caramel. ISWC: T-007.286.018-4

New Level Empire: Belédfulladnék (81)

Az elektronikus tánczene népszerű DJ-iből alakult, rovatunkban itt bemutatott zenekar sok rádiós slágert írt már, 2016-ban a Denizzel közös Valahol a 8. helyen szerepelt az éves összesített rádiós listán, minden más magyar előadót megelőzve.

Zene: Krajczár Péter, Nyujtó Sándor. Szöveg: Ujvári Zoltán Szilveszter. ISWC: T-007.295.241-0

Honeybeast: Így játszom (83)

A rovatunkban itt bemutatott Honeybeast komolyabb és könnyedebb dalokkal is szerepelt már a rádiókban; az Így játszom a két véglet között van, rengeteg dinamikai váltással.

Zene és szöveg: Kovács Zoltán. ISWC: T-007.288.286-0

Magna Cum Laude: Volna-e kedved? (88)

Ezzel a szerelmes, de nem szokványos hangvételű, ráadásul népies hegedűszólamot alkalmazó dallal tért vissza a rádiókba a pop és a rock között egyensúlyozó zenekar, akiket itt mutattunk be.

Zene: Szabó Tibor, Mező Mihály. Szöveg: Kara Mihály. ISWC: T-007.286.691-1

Soulwave: Szaladok (89)

A Soulwave több alkalommal is szerepelt a Playlist rovatban, részletesen itt mutattuk be őket, legutóbb pedig a Nagy-Szín-Pad! versenyzői között szerepeltek. A több arcú zenekar Szaladok című slágere a korábbi, a rádiókban sikeres dalaik stílusához illeszkedik.

Zene: Huszár Ádám, Holdosi Attila, Szabó Ferenc, Fodor Máté, Góczán Gábor. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.280.822-0

Kállay Saunders Band: Joy (96)

A még inkább sokoldalú Kállay Saunders Andrást itt mutattuk be rovatunkban, amikor a Songwriting Camps budapesti dalszerző táborába meghívást kapott. A rádiókban egy romantikus dala futott jól. (A Spotify-on nem található meg.)

Zene: Kállay András, Tóth Ádám. Szöveg: Kállay András, Szepesi Zsolt, Tóth Ádám, Bérczes Ádám. ISWC kód: T-007.264.525-0

Margaret Island: Veled minden (99)

A magyar rádiókra korábban nem igazán jellemző hangvétellel sikeressé lett zenekart itt mutattuk be részletesen,  legutóbb pedig Artisjus Junior-díjasként szerepeltek a rovatban.

Zene: Lábas Viktória, Bodnár Péter, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf, Sugár Andor László. Szöveg: Hujber Szabolcs. ISWC: T-007.275.232-9

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading