Bródy János | DEX2018 #VIDEO

Bródy János eddigi pályafutása során több mint 60 nagylemez elkészítésében működött közre, körülbelül 800 dal szövegét és 200 dal zenéjét szerezte. A Dalszerző Expón Horváth Gergely kérdezte karrierjéről, műveiről és fiatal dalszerzőknek szánt tanácsairól.

Bródy János eredetileg műszaki pályára készült, de amikor a már országosan ismert Illésben gitároshiány támadt, Koncz Zsuzsa ajánlására bevették a zenekarba. 1965-ben már minden ifjúsági együttes az angolszász slágereket játszotta, ekkor született meg a felismerés Bródy Jánosban és Szörényi Leventében, hogy ilyen dalokat ők is tudnának írni magyar nyelven. Bródy a szavak énekelhető sorrendbe helyezésében, Szörényi a harmóniák gazdagabb felhasználásában bizonyult tehetségesebbnek – így lettek dalszövegíró-zeneszerző párossá.

Akkor igazán jó az együttműködés egy zeneszerző és szövegíró között, ha ismerik és kiegészítik egymás tudását. A közös műbe így belekerül mindkettőjük mondanivalója és érzelmei.

Bródy szerint a dalszövegírás nem olyan, mint egy klasszikus írásmű megalkotása, ahol az ember fog egy írószert, elkezdi az elején és egymás után és leírja a sorokat. Sokkal inkább a festészethez hasonlítható.

 

Az első Dalszerző Expóról készült felvételeket az Artisjus Youtube csatornáján tesszük közzé.

Videók: Fegyverneky Sándor
Fotó: Hámori Zsófia, Kerepeczki AnnaCategories: Dalszerző Expo, Videó

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: