Két tinilány robbant be a YouTube-élmezőnybe – 2018. tavaszi toplisták

Lil G és Nemazalány három számmal is felkerült a YouTube-toplistára, pedig nem kapcsolódnak a videómegosztó egyetlen sztárjához sem. Ilyesmi legutóbb Dorinának sikerült, de neki sem ennyi számmal. A legtöbb korábbi eurovíziós versenydallal szemben az AWS száma nem tudott népszerű lenni a YouTube-on; a rockzenét továbbra is csak az albumlistán érdemes keresni. A Zeneszöveg.hu listájának meglepetése nem más, mint az Örömóda. Toplisták és elemzés.

A tavaszi YouTube-lista legérdekesebb újdonsága Lil G és Nemazalány három videójának megjelenése a top 20-ban. Rájuk kivételesen tényleg igaz, hogy (szinte) a semmiből robbantak be volt a már jó ideje többé-kevésbé beállt YouTube-élmezőnybe. A két előadó közül Nemazalánynak van múltja a videómegosztón: korábbi legnépszerűbb dala, a Bárcsak elmondhatnám egymilliós nézettségnél jár, ami persze nem rossz, de az élvonaltól azért messze van: 2017 nyara óta kétmillió fölött lehet csak a a legnézettebb húsz közé kerülni. Ehhez képest nemcsak a debütáló Petőfi Sándor lett kimagaslóan sikeres (az AK26 télen megjelent videója tudta csak megelőzni), hanem a két folytatás, a Malibu, és a volt X-Faktor-versenyző Erdős Violát is bevonó Ezért Írom Ezt A Dalt… is. Előbbi egy hónap, illetve két és fél hét alatt szedett össze a top 20-hoz elegendő kattintást. (A lista a február 26. és május 27. közötti adatokat mutatja.)

toplista_dalszerzo_26_2018tavasz

A képre vagy ide kattintva nagyban is megnézhető a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

Azért különleges ez az indulás, mert a YouTube top 20-ban jó ideje ugyanazok az előadók rotálódnak, és az újonnan megjelenők is szinte mindig kapcsolódnak a befutott (YouTube-)sztárokhoz. Ezt a fajta bebetonozást a popzene régi, sztárközpontú mechanizmusai mellett a YouTube ajánló algoritmusai is segítik. Az 5. helyen új előadóként megjelenő Follow The Flow zenekar két rappere BLR és Fura Csé (előbbit azok is hallották, akik kerülik a rapet, hiszen benne volt a Belehalokban; Fura Csé a Mr. Busta-féle Mutatom a fukkot!-ban aratta legnagyobb sikerét). A Senkise ByeAlex és Tembo duója; a tavaly ősszel  az élvonalban debütáló, most két új számmal a top 20-ba került Hiro az AK26 testvérduó fele, Mr. Busta kiadójánál lettek ismertek. A három toplistás dalban, köztük két újban éneklő Opitz Barbi a 2016-os X-Faktor győzteseként lett ismert, YouTube-pályafutását a sikergyáros Burai Krisztián dalaival kezdte (az újak közül a Nincs több romantika Burai szerzeménye, a Herceg x Opitz Barbi x Missh-dal szerzői az előadók). Korábbra visszanézve: a 2017-ben az élvonalban nyitó előadók közül Pápai Joci egyfelől A Dal, másfelől Majka felől kapott nagy lökést; Rico és Miss Mood duója szintén számos YouTube-sztár mellett fordult meg önálló slágere előtt, köztük a most új számmal szereplő BSW mellett is.

Előzmények nélküli sikertörténet mostanában Dorináé volt, akinek Buli, buli című száma a roma online tv, a Dikh TV csatornájára került fel. Ő ezt a sikert nem tudta megismételni, bár a Dorina & Kevin: Love Me – Szeress engem videó bő fél év alatt kilencmilliós nézettséget hozott; többi videója közül egy lépte át a kétmilliót (a slágert követő Jöjj gyere). Persze sokan megirigyelhetnék 1-2 millió között mozgó videóit, illetve hogy YouTube-sorozat is indult a főszereplésével (Minden álmod).

A YouTube top 20 össznézettsége egyébként 90,5 millió, ami nem éri el a 2017 őszi csúcsot (114,1 millió), de meghaladja a téli össznézettséget, és általában a videómegosztó szerepe a zenefogyasztásban megtorpanásokkal, visszaesésekkel tarkított, de folyamatos és egyértelmű erősödést mutat.

Érdekes még a YouTube-listán, hogy mi nem található meg rajta: az AWS Viszlát nyár című dala. Bár A Dal-beli szereplését a háttérbe szoruló rockzene sikertörténeteként tárgyalták sokan, sem a YouTube-on, sem a rádiókban nem változtatott a trendeken; egyedül a Zeneszöveg.hu listáján került előkelő helyre. (Illetve a stream szolgáltatóknál látható eredményt elérő, kevés magyar dal között is ott volt a Follow The Flow után, az AK26 előtt.) Utóbbin tavaszi szezonális szövegek is előkerültek, bár persze nem olyan számban, mint karácsonyiak (Kossuth Lajos azt üzente, Tavaszi szél vizet áraszt), illetve kakukktojásként az Örömóda – talán a tavasz politikai eseményeinek hatására.

A rádiós listán hét új szám található, csupa olyan előadótól, akik eddig is a szerkesztők kedvencei közé tartoztak. Halott Pénz szerepel az első két helyen egy régebbi dallal és egy újjal, ami ismét nem tudott bekerülni a YouTube top 20-ba. A rockzenét továbbra is az albumlistán érdemes keresni, amit a Road vezet új albumával. Érdemes kiemelni, hogy a Punnany Massif PMXV című lemeze az elsősorban online – és élőzenei – sikereiről ismert zenekar eddigi legsikeresebb kiadványa, nem függetlenül attól, hogy ez fizikai formában a MOL kutaknál kapható. A lemez – mint az albumlistán gyakran előfordul – válogatás, bár nem megszokott, hiszen első tizenöt évük legnagyobb sikereit a mai felállásban rögzítették újra.

A toplista szerkeszthető xlsx formátumban innen tölthető le.

A YouTube-toplista:

A rádiós lista:

 



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading