Dal+Szerző Playlist #49: Tavaszi toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt: 

Spotify – Deezer – YouTube

Szokás szerint bemutatjuk a legújabb háromhavi toplistáink néhány előadóját. A toplisták és elemzésük itt található.

Lil G x Nemazalány

Mint arról a toplista elemzésében részletesen írtunk, a két előadó közül Nemezalánynak volt múltja a YouTube-on, de így is nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte a semmiből robbantak be a videómegosztós sztárok egy ideje már beállt élmezőnyébe.

Lil G FacebookNemazalány Facebook

Petőfi Sándor

Ez a debütáló és már a 11 milliós nézettség közelében járó szám, amiről sok, a YouTube-os zenei világgal csak ilyen nagy sikerek esetén foglalkozó lap is írt. A dal erősen megosztó; a videó alatt látható kommentek főként negatívak, mégis, azért egy nagyságrenddel több a lájk, mint ahányan nemtetszésüket kifejezték. Az alap egy “Drake type beat” videóból származik, többek szerint “lopott” – valójában ezek a “[híres előadó] type beat” alapok gyakran szabadon vagy olcsón felhasználhatók, az utóbbi években egy sajátos üzlet is épült rájuk, amint arról bővebben itt írtunk. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Szállok A Széllel feat. MonkeyBeats

A toplistára felkerült két következő szám (Malibu, Ezért írom ezt a dalt…) hasonló stílusú; a következő viszont már egy profi producerpárossal készült, líraibb dal. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Follow The Flow

A zenekar ugyan először szerepelt a YouTube top 20-ban, tagjai közül BLR a videómegosztó egyik sikergyárosa (a Belehalokban is benne volt Majka és Curtis mellett); Fura Csé szintén ismert rapper. Több közös számuk is volt, mígnem úgy döntöttek, hogy egy zenekart is alapítanak. Több profi zenésszel álltak össze, így például Furák Péter billentyűs-zeneszerző színházi produkciókból is ismert, játszik Zoohackerrel, Tóth Vera zenekarával és a Talamba Ütősegyüttessel, tehát távolról sem a “YouTube-rap” világából érkezett; a zenekar első felállásában szereplő Simon Boglárka énekesnő pedig az Operettszínházban dolgozik. Ő nemrég kivált a zenekarból, a Sounda duóból és több tévéműsorból (köztül A Dalból) ismert Szakács Gergő érkezett a helyére.

Facebook

BLR & Fura Csé: Szabadnap

A két rapper első közös dala egy könnyed, nyárváró, ivós sláger. Mint ebből az interjúból kiderül, már régóta ismerték egymást, és először csak az merült fel, hogy BLR ír egy számot Fura Csé lemezére, ám aztán ennél is komolyabbra fordult az együttműködés. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Follow The Flow: Valami baj van az éggel

A két rapper által összehozott zenekar első megjelent dala rögtön mutatja, hogy itt másfajta zenei világra számíthatunk. A szöveg is komolyabb hangvételű, a megszólalás hangsúlyosan élő, a hangszeresek megmutathatják magukat.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Nem fogadok szót

A Simon Boglárkával készült dalok között ez a könnyed nyári dal lett a legnagyobb siker.

Zene: Furák Péter, Vámos András. Szöveg: Molnár Csaba, Vincze Gergely. ISWC kód: T-007.270.642-3

Nem tudja senki

Ez a már Szakács Gergővel (mint énekessel és mint társszerzővel) készült, melankolikus-érzelmes dal az első, ami a YouTube top 20-ba bekerült: a tavasz 5. legnépszerűbb magyar száma volt a videómegosztón. Ráadásul azon kevés magyar dalok között volt, amik a Mahasz heti top 40-es stream listájára fel tudtak kerülni.

Zene: Vámos András, Szakács Gergely. Szöveg: Molnár Csaba, Vincze Gergely. ISWC kód: T-007.300.549-8

Opitz Barbi

Amikor Opitz Barbi Végem című első saját dalával rögtön a 2017-es nyári toplista 2. helyén jutott, már szerepelt a Playlist rovatban: akkor az X-Faktor-győztesek legsikeresebb dalait vettük át, és azt néztük meg, kinek hogyan alakult a tehetségkutató utáni pályája. Bár Opitz Barbi a rádiókba azóta sem került be, a videómegosztón továbbra is rendkívül népszerű: tavaszi YouTube-toplistánkon három dalban is szerepel, ezért itt az idő, hogy röviden bemutassuk a többi dalát is.

Facebook

Csillanj fel (A győztes dal)

Az X-Faktor döntőjében elhangzott dalt egy korábbi versenyző, Szabó Ádám, valamint két keresett szerző, Somogyvári Dániel és Hujber Szabolcs írta erre az alkalomra. CD-n a Story magazin mellékleteként jelent meg. A későbbiekkel szemben az elektronikus popzene a rádiókból jól ismert változatát képviseli.

Zene: Somogyvári Dániel, Szabó Ádám. Szöveg: Hujber Szabolcs. ISWC kód: T-007.280.212-0

Nincs az a pénz feat. Burai Krisztián

Az ezt a dalt megelőző Végem, és az utána érkező Nincs több romantika is Burai Krisztiánnal készült, ebben ráadásul előadóként is vendégeskedik. Az R&B és a mostanában a mainstreamben minden korábbinál sikeresebb karibi stílus keveréke a dal, ami 2017 őszén a YouTube toplista 6. helyén nyitott, télen a 2. helyre került, és tavasszal is még a top 20-ban volt.

Zene és szöveg: Báder János, Burai Krisztián. ISWC kód: T-007.298.483-8

Herceg x Opitz Barbi x Missh: La La La

Opitz Barbi valami mást próbált itt ki: a rovatunkban itt bemutatott Herceggel (aki már a Despacito világsikere előtt is reggaetonra váltott) és a romantikus dalokkal és keményebb trappel is sikereket elérő (ebben a Playlistben szereplő) Missh-sel közösen írták ezt a dalt. Az R&B-reggaeton hibrid bejött: úgy is be tudott kerülni a tavaszi YouTube top 20-ba, hogy május elején debütált a videómegosztón.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Road

“Négy legény, három hangszer, két falu” – ez a Road hivatalos bemutatkozása a honlapon, de ott szerepel a Wikipedia-oldaluk is, ami ennél jobban behatárolja, miről van szó: a 2004-ben alakult zenekar “stílusát Rock n’ Roadént aposztrofálja, ez a heavy metalra jellemző torzított gitárhangzást és erős ritmusokat takar. Az együttes más zenei utak felé is nyitott: egyes dalaiban népies motívumok tűnnek fel, van akusztikus repertoárjuk és fúvószenekarral is léptek már fel együtt. Dalszövegeik jellemző témái: szerelem, szenvedély, benzingőz és rock n’ roll életérzés. Pozitív szemlélettel, egyenes megfogalmazásban.” A Road igen sokat koncertezik, és a lemezeladásokban is erős: több arany- és platinalemezük van már, tavalyi önfeldolgozás-válogatáslemezük, a Tizenhét ott volt a 14. legjobban fogyó album volt az évben (lásd ezt a Playlistet), új albumuk pedig az első helyen nyitott a tavaszi albumlistán.

Honlap – Facebook

Ne mondd

A Road legnézettebb dala a YouTube-on, bár ebben az is közre játszik, hogy több mint egy évtizede került fel a videómegosztóra: 2006-os, második albumukon, a Második harapáson szerepelt. A verzékben és a refrénben ugyan metálos hangzású, de a hard rock hagyományát folytatja a zene, a kiállások viszont inkább az ezredforduló után népszerűvé vált metalcore stílusjegyeit mutatják.

Zene: Golyán B. Zsolt, Kádár Imre, Molnár Máté, Szabó Erik. Szöveg: Molnár Máté. ISWC Kód: T-007.067.940-1

Zsák a foltját feat. Földes Anett

Zene: Golyán B. Zsolt, Kádár Imre, Molnár Máté, Szabó Erik. Szöveg: Molnár Máté. ISWC Kód: T-007.253.787-1

A 2015-ös M.A.T.T. című lemezen megjelent dal az első Road-duett, mégpedig különleges vendéggel: Földes Anett rockdalok zongorás feldolgozásait szokta feltölteni YouTube-csatornájára, és Road-feldolgozására a zenekar is felfigyelt. “A stúdióban másnap reggel, ébredés után, kissé zúgó fejjel, valahogy mind egyre gondoltunk. Csináljunk duettet, de ne úgy, ahogy mindenki szokta” – mesélték az ötlet születéséről a HammerWorldnek.

Részeg ének

A 2010-es Emberteremtő című lemezen hallható dal jó példa a zenekar leírásában is említett együttműködésekre: a látszólag szokványos “italozós” dalban Hunyadi Péter vezetésével több népzenész is közreműködik – eleinte úgy tűnik, csak az intróra korlátozódik a szerepük, majd’ két perc után azonban visszatérnek.

Zene: Golyán B. Zsolt, Kádár Imre, Molnár Máté, Szabó Erik. Szöveg: Molnár Máté. T-007.079.449-8

A tökéletesség hibája

Az új, az albumlistán első helyre került lemez címadó – és klipes – dala a zenekar kifejezetten zúzós arcát mutatja, és az első versszak sajátos szövegével és ritmizálásával is meg tud lepni.

Zene: Varga Zoltán, Molnár Máté, Golyán B. Zsolt, Szabó Erik, Kádár Imre. Szöveg: Varga Zoltán, Molnár Máté. ISWC kód: T-007.297.946-4

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: