Balázs Ádám: A filmzeneszerzők legfontosabb készségei | DEX2018 #VIDEO

Balázs Ádám szerezte az Oscar-jelölt Testről és lélekről című film, és az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm zenéjét. Dalszerző Expós workshopján mozdulni sem lehetett a tömegtől.

Mitől lesz sikeres egy filmzeneszerző? Mik a legfontosabb készségek?

Balázs Ádám szerint a siker azon múlik, hogy ki milyen dramaturg, milyen hatást tud elérni. “Iszonyatosan manipulatív meló a miénk.” A feladat belemászni a hallgatóság fejébe, és addig tökéletesíteni a zenét, hogy attól már biztosan sírjanak. “Ismerek olyan filmzeneszerzőt Hollywoodban, aki nem tud kottát olvasni”– mesélte workshopján. Fontos, hogy a szakma a kezében legyen valakinek, de szerinte ez nem feltétlenül szükséges.

3 hasznos gondolat Balázs Ádámtól:

  1. Zenei dramaturgként tudd a film dramaturgiáját értelmezni!
  2. Alkalmazott zeneszerzőként a jó kommunikációs készség elengedhetetlen. Mivel a filmrendező nem ért a zene nyelvén, segíteni kell az elképzelések egyeztetésében.
  3. A filmzene születésénél 3-4 revízió az alap, de fel kell készülni arra is, hogyha a rendezőnek nem tetszik a kompozíciónk, kezdhetjük az egészet elölről. Tudni kell megújulni, és tudni kell harcolni azokért az elemekért is, amelyekben hiszünk és amelyeket mindenképp meg szeretnénk tartani.

Balázs Ádám megjegyezte, hogy zenéiben gyakran fordulnak elő három hangból álló dallamok, például a Terápia című HBO sorozatban. Ennek okát zenei tanulmányainak első szemeszterére vezette vissza…

Az első Dalszerző Expóról készült felvételeket az Artisjus Youtube csatornáján tesszük közzé.

Videók: Fegyverneky Sándor
Fotó: Hámori Zsófia, Kerepeczki AnnaKategóriák:Dalszerző Expo, Videó

Címkék:, , , , ,

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: