Ősszel újra szavaz Strasbourg, a szerzők addig is folytatják a jogaikért vívott harcot

Július 5-én, csütörtökön szavazott az Európai Parlament az évek óta vitatott szerzői jogi irányelvről. A javaslat kapcsán elterjedt tévhiteket és ezek cáfolatát mi is összefoglaltuk. Dacára annak, hogy két évnyi egyeztetés után az illetékes jogi szakbizottság és 39 ezer európai, köztük 907 magyar művész egyhangúan támogatta a benyújtott javaslatot, a parlament végül elutasította azt. Az európai szerzők szervezete és a hazai Artisjus Egyesület is csalódottságát fejezte ki az eredmény kapcsán, de a szeptemberre kitűzött újabb szavazásig tovább dolgoznak a szerzők érdekeinek érvényesítéséért. Bizakodásra adhat okot, hogy a szavazás igen csak szoros volt.

318 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett 278-an támogatták a javaslatot. „Az Európai Parlament többsége ma nem élt a lehetőséggel, hogy érdemben tegyen a digitális piac tisztességtelen működése ellen” – fogalmazott Anders Lassen, a GESAC, az európai alkotók szervezetének elnöke. A GESAC Európa döntéshozóinak címzett nyílt levelét eddig 39 455 művész írta alá. A petíció magyar támogatói között van például Palya Bea, Geszti Péter és Malek Miklós is. A javaslat mellett olyan külföldi hírességek kampányoltak, mint Sir Paul McCartney vagy Jean-Michel Jarre.

„A javaslat elfogadásával jelentős lépést tehettünk volna afelé, hogy a YouTube-hoz hasonló profitorientált tartalomszolgáltatók tisztességesen fizessenek a náluk elérhető tartalmak alkotóinak” – mondta el a szavazás kapcsán dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Üzleti transzformációs igazgatója. „A 13. cikknek nem a tartalmak szűrése lett volna a lényege, hanem az, hogy a kötelezettségek egyenlően terheljék a platformszolgáltatókat (pl. a YouTube-ot) és a már most is jogdíjat fizető, jogszerűen működő streaming szolgáltatókat (pl. a Spotify-t vagy a Netflixet). Ezek a szolgáltatók ugyanazért a közönségért versenyeznek, de nem ugyanolyan feltételek mellett”.

A GESAC elnöke szerint a szavazás nem a szólásszabadságról szólt (mint ahogyan azt az ellenzők állították) , hanem arról, hogy a szerzői jogi szabályozást végre a 21. század szokásaihoz szabják és a művészek tisztességes bevételhez juthassanak. ˝Az EU illetékes intézményei, szakbizottságai, ügynökségei jelentik a garanciát arra, hogy a szavazásra bocsájtott javaslat szakmailag megalapozott és szükséges. Az internetes óriáscégek manipulatív lobbija most mégis erősebbnek bizonyult. Mi továbbra is hiszünk abban, hogy az Európai Parlament végül majd amellett a javaslat teszi le a voksát, ami az EU versenyképességét, gazdaságát és alapvető értékeit erősíti”. Erre tehát legközelebb szeptemberben vagy októberben lesz alkalma az EP képviselőknek. A GESAC és vele együtt az Artisjus is folytatni fogja a küzdelmet a szerzők jogaiért mindaddig, míg a leendő szabályozás nem tükrözi az alkotók érdekeit is.Categories: Hírek

Tags: , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. Breaking News: az EP elkaszálta az uniós szerzői jogi reformot – COPY21
  2. Sikerült! Az Európai Parlament a szerzők mellett voksolt – Music Industry Magyarország

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: