Az amerikai tőzsdére lép a kínai stream óriás

A kínai netes óriáscég, a többek között a népszerű WeChat programot, online videó- és játékos platformot is működtető Tencent egy amerikai tőzsdét választott arra, hogy külön cégként tőzsdére lépjen zenei alvállalata, a Tencent Music Entertainment részvényeivel. A több stream szolgáltatást (QQ Music, Kuwo, KuGou) is működtető Tencentnek egyes cikkek szerint 600 millió felhasználója van, köztük 15 millió előfizetővel; máshol azt olvastuk, hogy 700 milliónál több felhasználó közül 25 millióan fizetnek elő.

Ezek a szolgáltatások nem puszta audio streamet nyújtanak, hanem exkluzív tartalmakat, merch- és jegyvásárlási lehetőséget stb. Bár az előfizetési díjak alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, a kínai stream szolgáltatók képesek nyereségesen működni. (Erről bővebben itt írtunk.) Mint az IFPI idei jelentéséből kiderül, a korábban a kalózkodás fellegváraként számon tartott Kína tavaly már bekerült a tíz legnagyobb zenei piac közé, és elemzők azt várják, hogy tovább fogja erősíteni a pozícióját.

A Tencent Music Entertainment tőzsdére lépésének részleteiről még nem döntöttek, de a sajtóban legtöbbször az szerepel, hogy azt remélik: 30 milliárd dollár lesz a cég értéke. Ez közvetlenül értinti a Spotify-t is, hiszen a svéd és a kínai cég nemrég részvénycserében egyezett meg: kb. 9%-os tulajdonrészt szereztek a másikban. Ha 30 milliárd dollárra értékelik a TME-t, akkor a Spotify részvénycsomagjának értéke 2,7 milliárd dollárt fog érni.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: