Videókban azonosítja és keveri át a hangszereket a mesterséges intelligencia

A PixelPlayer nevű rendszert az MIT Számítógéptudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma hozta létre. Ez volt az első próbálkozás, amikor a zenét mint hangforrást elemezték, és videókat, koncertfelvételeket is feldolgozott a mesterséges intelligencia. Az ún. deep learning módszerrel három neurális hálózat keresett mintázatokat az adatokban: az egyik az audio, a másik a videó adatokból tanult, egy harmadik pedig ezeket szintetizálta.

60 órányi videó feldolgozása alapján a PixelPlayer több mint 20 hangszert ismert fel. Az MIT kutatóit magukat is meglepte az az eredmény, amit a videókon kívül más inputot (tehát mondjuk az egyes felvételeken szereplő hangszerek listáját) nem is kapó rendszer produkált: egészen a pixelek szintjéig lemenve meg tudja állapítani, hogy az a dolog, ami a kép egy adott pontján látható, melyik hangért felelős.

A rendszernek vannak még korlátai; a felismert hangszerek számát a feldolgozott anyag növelésével lehet emelni, de az olyan finomságok, mint pl. az alt és a tenor szaxofon megkülönböztetése, még ezután is gondot okozhatnak.

Mint az alábbi demonstrációs videón látható, az elkülönített hangszerek hangerejét meg is lehet változtatni. A jövőben a rendszert akár a keverésben, vagy régi koncertek hangminőségének javításában is lehet használni – az MIT közleménye szerint elképzelhető, hogy egyes hangszerek hangját másokkal le lehet majd cserélni, mondjuk elektromos gitárt akusztikusra. (A Music Ally szerzőjének rögtön eszébe jutott Bob Dylan híres-hírhedt koncertje, ahol először használt elektromos gitárt.)

A zenén kívüli felhasználás talán még kecsegtetőbb: robotoknak segíthet a környezetükben megszólaló hangok értelmezésében.

Nemrég a Facebook kutatóinak korábban nem látott eredményeket produkáló AI-rendszeréről írtunk, a Dal+Szerző magazin új számában pedig ezen kívül is több cikk foglalkozik a mesterséges intelligencia és a zene, illetve a szerzői jog kapcsolatával.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading