Új európai díj feltörekvő előadóknak, jó magyar esélyekkel

Mint arról részletesen itt írtunk, az Európai Unió megújítja és kiterjeszti a könnyűzene támogatását a Music Moves Europe program égisze alatt. Ennek keretében a korábbi European Border Breakers Awards (EBBA) helyére egy új könnyűzenei díj lép, a Music Moves Europe Talent Awards. Ezt feltörekvő, már több európai országban valamennyire ismertté vált zenekarok kapják majd meg. Az évi tizenkét díjazott felléphet majd a legfontosabb európai showcase fesztiválon, a Eurosonic Noorderslagon; személyre szabott képzés és a turnézást és promóciót segítő anyagi támogatás jár majd nekik.

A HOTS sajtóközleménye kiemeli, hogy az EBBA korábbi nyertesei között olyan világsztárrá lett előadók, mint Adele, a Mumford & Sons, Lykke Li, Swedish House Mafia, Emeli Sandé, a Tokio Hotel stb., egyetlen magyar díjazott volt: a Heaven Street Seven 2006-ban. (2004 és 2018 között évi tíz nyertes volt, vagyis összesen 150.) A közlemény szerint az új díjra a korábbiaknál nagyobb eséllyel pályázhatnak hazai előadók, hiszen most már jóval több európai szervezet bír majd javaslattételi joggal, amelyekben a megfelelő hazai szakmai szervezetek is ott vannak. Így “a döntéshozatali előkészületekbe bevont partnereknél minden korábbinál nagyobb magyar jelenléttel várhatjuk majd a bejelentéseket” – fogalmazott Bali Dávid, a HOTS vezetője.

A díjakat a European Border Breakers Charts listán elért eredmények, a streaming mutatók és a feltörekvő zenekarok fesztiválokra eljuttatását segítő European Talent Exchange Programme (ETEP) eredményei alapján, valamint a következő szervezetek javaslatait figyelembe véve osztják ki: az európai exportirodákat összefogó European Music Exporters Exchange (magyar tagja a HOTS), a rádiós European Broadcasting Union (EBU – magyar tag az MTVA), a klubokat összefogó Liveurope (az A38 itt elnökségi tag), az International Music Managers Forum (szintén van magyar tagszervezet), az ETEP mellett a Yourope fesztiválszövetség (a Sziget mellett a BuSH is tag), és a független kiadókat tömörítő IMPALA, a Live DMA és a Digital Music Europe.

A jelöltek listáját szeptemberben, a hamburgi Reeperbahn showcase fesztiválon jelentik be, a 12 győztes nevét pedig novemberben; a jövő januári Eurosonicon pedig nagy díjátadó gálát rendeznek. A díjjal kapcsolatos eseményeket a Facebookon itt,  a Twitteren itt lehet követni.

2018_Sigrid_EBBA-AWARDS_photo-Ben-Houdijk_HR-3

A 2018-as EBBA egyik győztese, Sigrid a Eurosonicon. Fotó: Ben HoudijkCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: