Dal+Szerző Playlist #52: A rock- és metalfesztiválok sztárjai

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Már több korábbi fesztiválszezonban is állítottunk össze Playlisteket sok rendezvényen fellépő előadókkal, idén pedig az előző összeállítást a világzene headlinereinek szenteltük. Most a rock és metal sok rendezvényen hallható előadói közül mutatunk be néhányat.

Az már évek óta téma, hogy a rock és a metal hogyan szorult ki egyéb felületetek mellett a fesztiválok nagyszínpadairól. A nagy, sok műfajt bemutató fesztiváloknál ez nemcsak nálunk, hanem például az Egyesült Államokban is így van. Igaz, a Loudwire a fesztiválszezon előtt nagy cikket szentelt annak a témának, hogy míg a média által alaposan bemutatott nagy rendezvényeken szinte csak mutatóba találni egyáltalán gitárzenét, addig a rock- és metalfesztiválok valójában köszönik szépen, megvannak és virulnak. (Az egyetlen komoly átalakulás a cikk szerint az, hogy míg korábban a hagyományos metalhoz és az alternatív rockhoz sorolt előadók aligha fértek meg egy rendezvényen, addig mára ez a “sznobizmus” eltűnt, és simán belefér, hogy ugyanazon a fesztiválon headliner az A Perfect Circle, a Godsmack és a Poison is.) Magyarországon is vannak nagyobb fesztiválok, ahol egy-két rockzenekar lép fel; vannak olyanok, ahol a műfajt az átlagnál több előadó képviseli; és vannak kifejezetten erre koncentráló nagyobb és kisebb fesztiválok, hogy a motoros találkozókat stb. ne is említsük. Arról nem is beszélve, hogy idén a Sziget zárónapjának headlinere nem egy “end show”-t prezentáló DJ, hanem az utóbbi évtized egyik legnagyobb rockzenekara, az Arctic Monkeys.

Lord

A magyar hard rock egyik klasszikus zenekara. Nem véletlenül kapta 2017-es lemezük a Lord 45 címet: tényleg 1972-ben alakultak Szombathelyen. Mint az itt olvasható, igen részletes biográfiából kiderül, eleinte feldolgozásokat játszottak olyan zenekaroktól, mint a Deep Purple, Kiss, Led Zeppelin stb. A hetvenes évek végétől írtak saját dalokat, de csak 1985-ben jelent meg az első lemezük – mégpedig Ausztriában, mivel egy osztrák stúdiótulajdonos figyelt fel rájuk. A következő évben a magyar médiába is bekerültek, Rod Stewart előzenekaraként léptek fel. Azóta lényegében a hard rock klasszikusai közé kerültek. A zenekar számos tagcserén esett át. Erős Attila gitáros és Pohl Mihály énekes a nyolcvanas évek eleje óta a Lord tagja (előbbi egy időre kivált). Vida Ferenc alapító-zenekarvezető-basszusgitáros 2005-ben távozott; ő 2017-ben, 67 évesen hunyt el. A dalszövegeket sokáig Balogh József szombathelyi költő, pedagógus írta; ő 2011-ben hunyt el. A legutóbbi tagcsere, ami nagy figyelmet váltott ki, Gidófalvy Attila tavalyi távozása volt. A Lord rendkívül aktívan koncertezik, idén nyáron például 21 koncert szerepel a naptárukban.

Honlap – Facebook

Vándor

A Lord “himnusza” szerepelt már az első, osztrák kiadású lemezen (Big City Lights, 1985), majd rákerült az első hazai hivatalos albumra is (Szemedben a csillagok, 1988). A bő hatperces dal két perc szintetizátoros, szöveges rész után válik igazán rockossá, az “epikus” rockdalok hagyományának megfelelően épül fel. (A dal sokféle verzióban létezik, például 2009-es dupla válogatásra, a Szóljon a Lord!-ra a többi slágerhez hasonlóan ennek is új verziója készült – és rengeteg koncertfelvétel is van belőle.)

Zene: Erős Attila, Gidófalvy Attila, Hollósi László, Pohl Mihály, Vida Ferenc. Szöveg: Morrisné Spielmann Erika. ISWC kód: T-007.003.606-4

Tépett álmok

A külföldi bemutatkozást hamar követte a hazai siker. Az első kislemezek egyikén hallható Tépett álmok a rádiókban is szólt, a zenekar első közismert slágere lett. (A Deezeren a válogatásra újravett verzió található meg.)

Zene: Erős Attila. Szöveg: Balogh József. ISWC kód: T-007.003.600-8

Kifutok a világból

Sok rockzenekar az indulása utáni harmadik évtizedben már lemond arról, hogy a korai korszakhoz hasonló sikereket érjen el. Ehhez képest a 2006-os Lord-lemez, a Kifutok a világból harapósan rockos címadó dala az együttes legnagyobb klasszikusai közé tartozik.

Zene: Erős Attila. Szöveg: Balogh József. ISWC Kód: T-007.047.048-2

Melletted vagyok

A tavalyi Lord 45 című albumon több új szerző is megmutatja magát. Néhány szöveget például Nyerges Attila (Ismerős arcok) írt, a Gidófalvy Attilát eleinte csak alkalmanként helyettesítő, majd váltó Beke Márk billentyűs pedig ezt a lírai dalt írta (a gitár csak a felénél lép elő), ami értelmezhető úgy is, hogy pont az ő zenekarba érkezéséről szól.

Zene, szöveg: Beke Márk. ISWC kód: T-007.278.127-1

Ektomorf

A nemzetközi hírű zenekar frontembere és egyetlen állandó tagja a roma származású Farkas Zoltán, aki Mezőkovácsházán testvérével 1994-ben alapította az Ektomorfot. A sikerhez a zene mellett sok minden kellett: “van benne egy adag szerencse, de rengeteg munka is. A kívülállók számára nem biztos, hogy egyértelmű, de a mi tevékenységünk közel sem csak annyiból áll, hogy felmegyünk a színpadra gitározni meg headbangelni. Rengeteg áldozatot kellett és kell hoznunk a mai napig, akár a magánélet területén, akár más téren” – mondta Farkas Zoltán egy interjúban. A thrash és a groove metal elemeit több-kevesebb tradicionális roma zenei utalással keverő zenéjüket egy kritikus így jellemezte átfogóan: “mélyre hangolt, általában két-három hangból álló, gyémánt keménységű riffre épülő, gitárszólókat szinte teljesen nélkülöző, zsigeri metalt játszanak, melyben domináns szerep jut a frontember dühvel és agresszióval teli üvöltésének.” Gyakran hasonlítgatják őket a brazil Sepultura kései korszakához, illetve annak utódzenekarához, a Soulflyhoz; régi vita, hogy mennyire joggal. Többször lehet őket külföldön látni, mint Magyarországon; idén a Rockmaraton headlinerei voltak.

HonlapFacebook

Nem engedem

Az Ektomorf pályája több magyar nyelvű albummal indult. Az Ektomorf (1998) volt ezek közül a legsikeresebb, nyitó számához klip is készült.

Zene, szöveg: Farkas Zoltán. ISWC Kód: T-007.033.162-2 

Sunto dél mulo

A Kalyi Jag című 2000-es album fordulópontot jelentett azzal, hogy a tradicionális roma zene egyértelműen megjelent rajta. Sokan a Sunto dél mulo című dalt emelik ki, hiszen a két világ (népzene és metal) ebben találkozik a legjobban.

Zene, szöveg: Farkas Zoltán. ISWC Kód: T-007.193.693-0 

Destroy

Egy német kiadású lemez (I Scream Up To The Sky) után három albumot jelentettek meg az egyik legnevesebb, legnagyobb metal kiadójánál, a Nuclear Blastnál (Destroy, Instinct, Outcast); sokan zeneileg is ezeket tartják a legjobbnak. Itt kezdődött a máig tartó együttműködés Tue Madsen producerrel, aminek köszönhetően még azok is elismerik, hogy az Ektomorf lemezei kitűnően szólnak, akik amúgy nem szeretik a zenekart.

Zene, szöveg: Farkas Zoltán. ISWC Kód: T-007.003.659-7 

Outcast

A Nuclear Blastnál 2006-ban megjelent lemez nyitó- és címadó száma. Ugyanez (magyarul “kitaszított”) volt a címe a Farkas Zoltánról szóló könyvnek is, amiből nemrég angol nyelvű változat is készült.

Zene, szöveg: Farkas Zoltán. ISWC Kód: T-007.193.685-0

The Prophet Of Doom

A legutolsó, Farkas Zoltánt leszámítva teljes tagcsere után jelent meg az idei, Fury című lemez, ami a német albumlistára is felkerült a 88. helyre; a nyitó dal videója pedig a YouTube-on aratott a zenekar történetében addig nem látott sikert.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Depresszió

A négytagú Depresszió 2000-ben alakult, első komoly országos turnéjukat a Tankcsapda előzenekaraként csinálták (eltartott egy ideig, amíg megszabadultak a hasonlítgatásoktól), az ötéves születésnapjukat pedig már a Petőfi Csarnokban ünnepelték. A fogós dallamok és a zúzások hatásos arányaival dolgozó zenéjük tehát igen hamar az ország legnépszerűbb rockegyüttesei közé emelte őket, és ezt a státuszukat máig megőrizték. A Depresszió történetében a legkomolyabb átalakulás Pálffy “Soda” Miklós billentyűs-sampleres 2009-es csatlakozása, majd 2017-es távozása volt.

HonlapFacebook

Lásd! (amit neked szántak)

Az első klipes dal a második lemez (Amíg tart, 2002) a lázadást jól idézhető szövegben megfogalmazó dalához készült. A videót a 2002-es Szigeten forgatták, ahol már láthatóan komoly, lelkes közönsége volt a Depressziónak.

Zene: Halász Ferenc, Nagy Dávid. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC Kód: T-007.120.688-6

Te vagy a szerem

A zenekar legnagyobb lélegzetű, három év szünet után megjelent Vízválasztó lemezének (2011) bevezető slágere, egyben a YouTube-on a legnézettebb Depresszió-videó.

Zene: Halász Ferenc, Hartmann Ádám, Kovács Zoltán, Nagy Dávid, Pálffy Miklós. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC Kód: T-007.153.095-4

Csak a zene

Ezzel a 2014-es számmal jelentkezett a Depresszió a 2014-es A Dalba, “az esélytelenek nyugalmával”, ahogy Halász Ferenc frontember mondta ebben az interjúban. Őket lepte meg a legjobban, hogy bekerültek a műsorba, aztán a döntőig jutottak – a felvétel itt látható. (Itt persze más volt a refrén szövege, mint ami a vicces klipben hallható.) Ez volt az első alkalom, hogy (Halászt idézve) “a sokak által lesajnált, sírba tett, elásott rockzene” megjelent a műsorban, később a Leander Kills képviselte a kemény műfajt, majd az AWS nyerni is tudott.

Zene: Halász Ferenc, Hartmann Ádám, Kovács Zoltán, Nagy Dávid, Pálffy Miklós. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC Kód: T-007.182.663-5

A kés hegye

A 2017-es Válaszok után… című albumot ismét az alapító négyes vette fel. E dal klipje az egyik legnépszerűbb Depresszió-videó a YouTube-on. Ez a lemez immár a harmadik volt, ami a Mahasz albumlista első helyére került.

Zene: Halász Ferenc, Hartmann Ádám, Kovács Zoltán, Nagy Dávid. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC Kód: T-007.278.436-1

Dalriada

A soproni zenekar története még 1998-ban kezdődött – olvasható biográfiájukban -; 2001-ben csatlakozott Binder Laura énekesnő (az énekes Ficzek András kezdetek óta a zenekar tagja). Felvették először az Echo of Dalriada nevet, majd ezt rövidítették le. Műfajuk a nálunk viszonylag kevesek által játszott folk metal, vagy ahogy írják: “epikus, balladás, régizenés, regélős-mesélős metal”. 2011-ben szerződtek le a német AFM kiadóval (ők adják ki 2009 óta az Ektomorf-lemezeket is), és komoly az érdeklődés irántuk a nemzetközi színtéren. (Mint 2015-ben írtuk, a legtöbbet streamelt magyar zenekarok közé tartoznak.) Idén nyáron több hazai rock- és metalfesztivál mellett felléptek például a műfajban csúcsnak számító Wacken Open Airen. (Erről a “metal szocializmus” jegyében szervezett fesztiválról bővebben itt írtunk.) A zenekar látható a címlapon, Photoinvisible képén.

HonlapFacebook

Wales

Az első demo, a Walesi Bárdok komoly visszhangot váltott ki 2003-ban. Három tételre bontották a címadó verset, amik a következő évben megjelent Fergeteg című albumra is felkerültek. 2009-ben Arany-album címmel teljes albumot adtak ki Arany János verseivel.

Zene: Nagy Gergely, Ficzek András. Szöveg: Arany János. ISWC kód: T-007.194.001-6

Hajdútánc

Az első, az AFM kiadó által megjelentetett album a 2011-es Ígéret volt. Ennek slágere (a YouTube-on kétmillióhoz közelítő nézettséggel) ez a dal, amiben az Arany-album óta velük zenélő Fajkusz Banda népzenei együttes is hallható, valamint Binder Laura nemcsak énekel, de hörög is egy kicsit.

A dal regisztrációja még folyamatban van. 

Hej virágom (akusztikus)

2016 Forrás címmel jelent meg a korábbi dalok akusztikus változatait tartalmazó album, illetve egy Deák Bill Gyula- és egy Zámbó Jimmy-szám feldolgozása is szerepel rajta. A nyitó dal eredetije a Szelek című, 2008-as lemezen hallható.

Zene, szöveg: Ficzek András. ISWC kód: T-007.051.307-3 

Búsirató

Az idei Nyárutó című lemez a Mahasz albumlista első helyére került, és téli toplistánkon is bekerült a legnépszerűbb magyar lemezek közé. Ezt vezette fel a Búsirató, címének megfelelő hangulatú klipdal.

Zene, szöveg: Ficzek András. ISWC kód: T-007.295.100-8

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: