A videojáték-zene jobb lehetőség a zeneszerzőknek, mint a filmzene

A videojátékok zenéjének iparági jelentőségéről régóta lehet tudni, mégis viszonylag ritkán esik szó róluk. Most a Guardian cikke tekintette át a téma több aspektusát. (Blogunkon korábban Alpár Balázs zeneszerzővel néztük meg alaposan az alkalmazott zenék között a videojátékokét is.)

Az kissé túlzásnak tűnik, amit a cikk elején az EA játékfejlesztő zenei vezetője mond, hogy “a videojátékok nemcsak segítettek túlélni a zeneiparnak, hanem egyenesen új szintre emelték”. A kijelentés első felében viszont van valami: a Guardian is emlékeztet arra az időre, amikor a Guitar Hero-típusú játékok jelentősebb bevételt hoztak, mint az albumok (például az Aerosmith dalaira alapuló játék több pénzt jelentett a zenekarnak, mint bármelyik lemezük valaha). Ezek helyét mára zenés-játékos appok vették át, amelyek közül a sikeresek – például a Beat Fever – akár milliós nagyságrenddel tudják megdobni egyes számok hallgatottságát a Spotify-on, Apple Musicon, ahová átirányítják a játékosokat.

Komoly lökést jelenthet egy előadónak, ha a száma bekerül egy sikeres játékba. Különösen fontos a Fifa sorozat, amihez nemcsak befutott, hanem kezdő előadóktól is válogatnak dalokat, igazi nemzetközi merítéssel. Az EA említett vezetője, Steve Schnur elárulta, hogy gyakran a játék megjelenése előtt egy évvel már elkezdenek dolgozni a soundtracken, keresni a zenéket. A Fifába bekerülő dalok majdnem egymilliárdszor szólalnak meg összesítve, mégpedig nemcsak azok, amelyek előadója már a megjelenéskor befutott.

“Ha igazán érdekes és rakétasebességgel beinduló zeneszerzői pályára vágysz, akkor manapság valószínűleg nem a filmekkel fogsz próbálkozni, sokkal inkább a videojátékokkal” – mondja egy karmester. A cikkben megszólaló szerzők a médium kreatív kihívásairól beszélnek. Többek szerint videojáték-zenét írni tíz éve még nem volt “cool”, manapság viszont egyre inkább az lesz; olyanok is komponáltak kifejezetten játékzenét, mint Paul McCartney, Hans Zimmer, Trent Reznor, Amon Tobin, Just Blaze és Skrillex. A fejlesztők sem “eldobható” kelléknek, hanem a játékok önmagában értékes részének tekintik már a zenét. (Alpár Balázs cikkünkben ennek a másik oldalát is bemutatta: “a játékok tesztelésénél nagyon pontosan megpróbálják felmérni, a zene mennyire növeli a játékélményt; és ha két zene közül az egyik csak 1%-kal jobban teljesít a teszteken, akkor a másikat kidobják.”)

Ezzel párhuzamosan a régi, kultikus videojátékok zenéje is új életre kel. Az 1991-es Streets Of Rage zenéjének két szerzője, Yuzo Koshiro és Motohiro Kawashima elektronikus zenei fesztiválokon, nagy klubokban lépnek fel, és a fellépések után dedikálnak – mégpedig játékkonzolokat és az ezekbe berakható cartridge-eket. Szimfonikus zenekarok játszanak játékzenéket, köztük például a Royal Philharmonic Orchestra. (Budapesten is tartottak több ilyen koncertet.) Számos sikeres zenész, producer nevezi meg legfontosabb hatásai között gyerekkora kedvenc játékainak zenéjét.

A cikk csak egyetlen adatot idéz: idén várhatóan 138 milliárd dollár körül lesz a játékipar összesített bevétele. Nem szerepelnek benne azonban olyan adatok, amelyek azt mutatják, ebből mennyi a zene részesedése. Az IFPI idei jelentése szerint a kiadók bevételeinek globálisan 2%-a jön a syncből, és ebben benne vannak a filmek, sorozatok, reklámok stb.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading