Europe for Creators: szeptember 12-ig Európában a szerzők jogaiért kampányolnak

Europe for Creators néven indult útjára a napokban a mozgalom, amely az európai uniós szerzői jogi irányelv elfogadtatásért száll síkra. A szerzők hosszú ideje küzdenek azért, hogy a médiatartalmakból hasznot húzó ún. online platformszolgáltatók a jogtulajdonosok számára igazságos arányban juttassanak a bevételekből. A témában hatalmas vita alakult ki, amely során többen az internet cenzúráját emlegették – a széles körben elterjedt tévhiteket blogunkon mi is megcáfoltuk. Az Európai Parlament szeptember 12-én dönt arról, hogy az új szerzői jogi irányelvvel az EU rábírja-e a Youtube-ot és a hozzá hasonlóan működő techcégeket arra, hogy az alkotók szempontjait is figyelembe vegyék és tisztességes bevételt biztosítsanak a művészeknek.

Az új mozgalommal egyben induló kampány létrehozóinak célja, hogy a vitában a kreatív alkotók, szerzők véleménye is hangsúlyosan megjelenhessen. A kampány legfontosabb feladata, hogy elmagyarázza a szerzői jogi irányelv körül kialakult vita alapproblémáit, és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne, hogy a szeptember 12-i európai parlamenti szavazáson zöld utat kapjon a tervezet.

A megfelelő tájékoztatás különösen fontos, hiszen a technológiai világ szereplői igyekeznek elkendőzni a szabályozás valódi célját. A sokat emlegetett 13. cikkely ugyanis arra kötelezné az online platformszolgáltatókat, hogy mindenki számára elfogadható szerzői jogi díjakat állapítsanak meg a jogtulajdonosok számára. A tisztán látás érdekében érdemes kiemelni néhány fontos tényt:

  • Bár a vita elterelődött a mémek és gif-ek szabályozásával kapcsolatos riogatás irányába, az új irányelv ezeket nem érinti, hiszen a kreatív önkifejezés ezen formáit a jelenlegi szabályozás kifejezetten védi.
  • Az új szabályozás sokkal tisztább, átláthatóbb piaci helyzetet eredményezhet.
  • Az ingyenesen használható streaming platformok jelenleg tized annyi jogdíjat fizetnek a jogtulajdonosok számára, mint az előfizetéses szolgáltatók.

Zenészek tiltakoznak a londoni Google központ előtt csütörtökön, szeptember 6-án délelőtt.

 

 

A mozgalommal és a kampánnyal kapcsolatos további információk a következő weboldalon érhetők el: www.europeforcreators.eu

 Categories: Artisjus

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: