Független zenészek ingyen feltölthetik majd a zenéjüket a Spotify-ra

A Spotify komoly bejelentést tett: lehetővé teszi független zenészeknek, hogy közvetlenül saját maguk feltöltsék a zenéiket a platformra – vagyis a korábbiaktól eltérően nem kell ehhez egy digitális terjesztőt, ún. aggregátort igénybe venniük. (Aki kiadóhoz szerződött, annak természetesen a cége intézi ezt továbbra is.) Ahhoz, hogy ezt megtehessék, először a Spotify For Artists felületre kell regisztrálniuk, ahol egyébként számos, a zenéjük teljesítményére vonatkozó adatot is elérhetnek. A zenészek és menedzserek itt igényelhetik maguknak a profilt. Egyelőre meghívásos alapon működik a rendszer, a visszajelzések alapján még alakítanak rajta, de azt ígérik, hogy idővel “egyre több zenész, kiadó, menedzsment számára teszik elérhetővé”.

A zenefeltöltés feltétele, hogy a művész maga legyen a jogok tulajdonosa; feldolgozásokat fel lehet majd tölteni. A Spotify szűrőrendszert is felállított, megelőzendő, hogy valaki jogosulatlanul rakjon fel zenéket a rendszerbe. Emiatt a megjelenés előtt legalább hét nappal fel kell tölteni a számokat. Mint a FAQ-ban írják, ISRC kódra szükség van, de ha nincs, akkor a rendszer automatikusan kioszt egyet a felvételeknek. (Az ISRC kódról itt írtunk bővebben.)

A FAQ-ból kiderül az is, hogyan lehet együttműködőket hozzáadni a számokhoz, és hogy egy több fős csapatból kinek van joga zenét feltölteni. Hangsúlyozzák továbbá, hogy semmilyen előnyt nem jelent a Spotify saját playlistjeire felkerülés szempontjából, ha valaki használja ezt a szolgáltatást. Mint arról korábban részletesen itt írtunk, a Spotify For Artists felhasználói számára nyáron elérhetővé vált egy közvetlen csatorna arra, hogy a szolgáltató playlistjeinek kurátorai számára dalokat javasoljanak.

Az előadók a Spotify a streamek utáni bevételeinek 50%-át kapják meg, havonta egyszer. A Spotify For Artists felületen követhető, hogy mi után jár a pénz, és még előrejelzéseket is felállít a rendszer a jövőben várható keresetről. A cég gondoskodik a szerzői jogdíjak kifizetéséről is. A nagy kiadók az 50%-nál kicsivel magasabb, 52-55%-os részesedést kapnak a hírek szerint, ugyanakkor ennek a művészek csak egy részét, megállapodástól függően 15-50%-át kapják. A Spotify hangsúlyozza, hogy a feltöltés maga ingyenes, akármilyen gyakran és mennyiségben jelentet meg zenéket valaki.

spotify upload 2

“A Spotify megnyitotta a gátakat” – írja a Music Business Worldwide: a lap szerint komoly változásokat hozhat a zeneiparban az újítás, mihelyt széles körben elérhetővé válik. Noha a Spotify vezetői mindig hangsúlyozzák, hogy nem akarják átvenni a kiadók szerepét, nem nehéz úgy értelmezni, hogy – a korábban már ismert közvetlen jogosítási szerződések mellett – egy újabb lehetőséget kínálnak a zenészeknek “a kiadók megkerülésére”, ahogy a Bloomberg fogalmaz. (A major kiadók nem kívánták kommentálni a bejelentést.)

Még látványosabban hatol be a Spotify ezzel a Soundcloud területére, ami persze nem lehet meglepetés, hiszen 2016-ban arról jelentek meg hírek, hogy komoly tárgyalásokat folytattak a cég megvételéről. A Soundcloudon ráadásul fizetniük kell azoknak, akik az ingyenes opció meglehetősen szűkös korlátainál több zenét akarnak feltölteni.

Továbbá komoly változatásokat hozhat a fejlesztés az aggregátorok, vagyis digitális terjesztők számára. Igaz, hogy – mint arról részletesen az aggregátorokról szóló cikkünkben írtunk – ezek a puszta feltöltésen túl sok minden más szolgáltatást is nyújtanak, és ami nem elhanyagolható szempont: a digitális terjesztést is minden platformra vállalják, nem kizárólag a Spotify-ra. Egy terjesztő cég, a Ditto vezetője írt egy véleménycikket a Music Business Worldwide-ra,  amiben úgy fogalmaz, hogy ha egy cég nem tud mást kínálni, mint a digitális terjesztést, akkor az bukásra van ítélve – de ez nagyjából tíz éve volt nagy szám. A különféle digitális szolgáltatásokat nyújtó cégeknek ezután még erősebb ajánlattal kell bizonyítaniuk a művészeknek, hogy megéri szerződni velük; promócióval és más támogatással kell mögéjük állniuk. A Spotify-ra ingyen feltöltött zene talán beindíthat egy karriert, ha eljut a megfelelő helyekre (mondjuk playlistekre), de a továbblépéshez szükség van a megfelelő háttérre.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d