Független zenészek ingyen feltölthetik majd a zenéjüket a Spotify-ra

A Spotify komoly bejelentést tett: lehetővé teszi független zenészeknek, hogy közvetlenül saját maguk feltöltsék a zenéiket a platformra – vagyis a korábbiaktól eltérően nem kell ehhez egy digitális terjesztőt, ún. aggregátort igénybe venniük. (Aki kiadóhoz szerződött, annak természetesen a cége intézi ezt továbbra is.) Ahhoz, hogy ezt megtehessék, először a Spotify For Artists felületre kell regisztrálniuk, ahol egyébként számos, a zenéjük teljesítményére vonatkozó adatot is elérhetnek. A zenészek és menedzserek itt igényelhetik maguknak a profilt. Egyelőre meghívásos alapon működik a rendszer, a visszajelzések alapján még alakítanak rajta, de azt ígérik, hogy idővel “egyre több zenész, kiadó, menedzsment számára teszik elérhetővé”.

A zenefeltöltés feltétele, hogy a művész maga legyen a jogok tulajdonosa; feldolgozásokat fel lehet majd tölteni. A Spotify szűrőrendszert is felállított, megelőzendő, hogy valaki jogosulatlanul rakjon fel zenéket a rendszerbe. Emiatt a megjelenés előtt legalább hét nappal fel kell tölteni a számokat. Mint a FAQ-ban írják, ISRC kódra szükség van, de ha nincs, akkor a rendszer automatikusan kioszt egyet a felvételeknek. (Az ISRC kódról itt írtunk bővebben.)

A FAQ-ból kiderül az is, hogyan lehet együttműködőket hozzáadni a számokhoz, és hogy egy több fős csapatból kinek van joga zenét feltölteni. Hangsúlyozzák továbbá, hogy semmilyen előnyt nem jelent a Spotify saját playlistjeire felkerülés szempontjából, ha valaki használja ezt a szolgáltatást. Mint arról korábban részletesen itt írtunk, a Spotify For Artists felhasználói számára nyáron elérhetővé vált egy közvetlen csatorna arra, hogy a szolgáltató playlistjeinek kurátorai számára dalokat javasoljanak.

Az előadók a Spotify a streamek utáni bevételeinek 50%-át kapják meg, havonta egyszer. A Spotify For Artists felületen követhető, hogy mi után jár a pénz, és még előrejelzéseket is felállít a rendszer a jövőben várható keresetről. A cég gondoskodik a szerzői jogdíjak kifizetéséről is. A nagy kiadók az 50%-nál kicsivel magasabb, 52-55%-os részesedést kapnak a hírek szerint, ugyanakkor ennek a művészek csak egy részét, megállapodástól függően 15-50%-át kapják. A Spotify hangsúlyozza, hogy a feltöltés maga ingyenes, akármilyen gyakran és mennyiségben jelentet meg zenéket valaki.

spotify upload 2

“A Spotify megnyitotta a gátakat” – írja a Music Business Worldwide: a lap szerint komoly változásokat hozhat a zeneiparban az újítás, mihelyt széles körben elérhetővé válik. Noha a Spotify vezetői mindig hangsúlyozzák, hogy nem akarják átvenni a kiadók szerepét, nem nehéz úgy értelmezni, hogy – a korábban már ismert közvetlen jogosítási szerződések mellett – egy újabb lehetőséget kínálnak a zenészeknek “a kiadók megkerülésére”, ahogy a Bloomberg fogalmaz. (A major kiadók nem kívánták kommentálni a bejelentést.)

Még látványosabban hatol be a Spotify ezzel a Soundcloud területére, ami persze nem lehet meglepetés, hiszen 2016-ban arról jelentek meg hírek, hogy komoly tárgyalásokat folytattak a cég megvételéről. A Soundcloudon ráadásul fizetniük kell azoknak, akik az ingyenes opció meglehetősen szűkös korlátainál több zenét akarnak feltölteni.

Továbbá komoly változatásokat hozhat a fejlesztés az aggregátorok, vagyis digitális terjesztők számára. Igaz, hogy – mint arról részletesen az aggregátorokról szóló cikkünkben írtunk – ezek a puszta feltöltésen túl sok minden más szolgáltatást is nyújtanak, és ami nem elhanyagolható szempont: a digitális terjesztést is minden platformra vállalják, nem kizárólag a Spotify-ra. Egy terjesztő cég, a Ditto vezetője írt egy véleménycikket a Music Business Worldwide-ra,  amiben úgy fogalmaz, hogy ha egy cég nem tud mást kínálni, mint a digitális terjesztést, akkor az bukásra van ítélve – de ez nagyjából tíz éve volt nagy szám. A különféle digitális szolgáltatásokat nyújtó cégeknek ezután még erősebb ajánlattal kell bizonyítaniuk a művészeknek, hogy megéri szerződni velük; promócióval és más támogatással kell mögéjük állniuk. A Spotify-ra ingyen feltöltött zene talán beindíthat egy karriert, ha eljut a megfelelő helyekre (mondjuk playlistekre), de a továbblépéshez szükség van a megfelelő háttérre.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading