Ezt kínálja a nálunk is elérhető, vezető klasszikus zenei stream szolgáltató

Még 2015-ben közölt cikket az NPR Miért nem képesek rendesen kezelni a klasszikus zenét a stream szolgáltatók? címmel. “A válasz egy szóban: metaadatok” – szólt az írás második mondata. Vagyis egy klasszikus zenei felvétel azonosításához rendszerint több adat szükséges, mint egy átlagos popszáméhoz: zeneszerző, a mű és a tételek címe, karmester, előadó, szólisták. Ehhez a klasszikus zene rajongói gyakran hozzáteszik még a hangminőséget, illetve azt, hogy a popzenére optimalizált stream szolgáltatók “számokban” és nem (több tételes) zeneművekben “gondolkodnak”; ami például playlisteket összeállító algoritmusok számukra egyértelműen rossz választásaiban is tükröződik. (Bár másfelől a klasszikus zene, vagy legalábbis annak bizonyos fajtája éppen a Spotify “nyugtató” vagy “tanulást, koncentrációt segítő” playlistjeinek köszönhetően lett népszerű mostanában.)

A problémát több, kifejezetten klasszikus zenére építő stream szolgáltató próbálta meg orvosolni. Jelenleg a sikerre legesélyesebbnek a német székhelyű Idagio tűnik, amely nemrég azzal került be a zeneipari hírekbe, hogy egyrészt a korábbi kb. 10 millió eurós befektetéseit a legújabb körben sikerült megdupláznia, másrészt belépett a legnagyobb zenei piacra, az Egyesült Államokba is. Így Kína és Japán kivételével immár az egész világon elérhető – írja a Billboard.

Az Idagio honlapon található lejátszó, illetve a különféle okostelefonokon működő app 14 napig ingyen kipróbálható. (Az e-mail cím megadásával egy csökkentett verziót kapunk, az ingyenes, de teljes értékű próbát a bankkártya adatai megadása után érhetjük el.) A havi előfizetés ára 9,99 euro – ez Nyugat-Európában standardnak számít, ugyanakkor nálunk nem az, hiszen a nagy stream szolgáltatók a magyar piacon az európai ajánlat kb. feléért kínálják az előfizetést.

idagio bela bartok

Az Idagio számon tartja a fent említett metaadatokat: zeneszerző, mű címe és tételei, karmester, előadó, szólisták. Egyazon mű több különböző előadásai igen könnyen megtalálhatók az éppen szóló album mellett, a rögzítés évszámával. Emellett a mű születésének korszaka, zsánere (kamarazene, opera, kórusmű stb.), a benne szóló hangszerek is szerepelnek az adatok között. Ráadásul a keresésekben egyszerre több szempontú szűrés is alkalmazható; egy példával: itt találhatók Kocsis Zoltán olyan felvételei, amelyeken barokk művet játszik, és a felvételen hegedű is hallható. A zene veszteségmentes minőségben hallgatható.

Az Idagio erősségeként kiemelik még a lapok a playlisteket. Vannak szakmabeli kurátorok (zenészek, karmesterek) által készített összeállítások; egyes zeneszerzők munkásságába is találunk bevezetőket. Valamint olyan különlegességeket, mint például a folyók vagy a gépek által inspirált, vagy a csend és zene viszonyát vizsgáló művek playlistje; vagy egy összeállítás, ahol egyes Bach-művek szélsőségesen eltérő értelmezései kerülnek egymás mellé. Ezekhez rövid értelmező szövegek is tartoznak.

Továbbá a popzenei stream szolgáltatókhoz hasonlóan itt is vannak hangulat alapú playlistek – ezek között azonban nemcsak olyanok vannak, mint relaxed, exciting, peaceful, festive, hanem például sad, melancholic, angry és nervous is.

idagio moods

Az Idagio katalógusában megtalálható a majorök, valamint olyan megkerülhetetlen kiadók lemezei, mint a Deutsche Grammophon, a Decca és az ECM; valamint még több mint ezer kiadó. A Digital Music News híre szerint heti több mint 20 ezer új zeneszám kerül be a katalógusba. A magyar zeneszerzők közül itt vannak a régi nagyok, és a kortársak közül a megkerülhetetlen alkotókon (Kurtág, Eötvös) túl is többen, de komoly hiányosságokat is lehet találni. (Sáry László nevére keresve például csak a neki dedikált Kurtág-darabot találjuk.) A honlapon azt írják, hogy a cég célja, hogy a lehető legteljesebb katalógust kínálja, és található itt egy e-mail cím és egy telefonszám is, ahol felvehetik a kapcsolatot a céggel azok, akik szeretnék, hogy a zenéjük megtalálható legyen az Idagión.

Az Idagio nem az egyetlen, klasszikus zenére szakosodott stream szolgáltató; voltak már elbukott próbálkozások is, legutóbb pedig a korábban letöltésekkel foglalkozó Primephonic indított ilyet, azonban ez csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Hollandiában elérhető. A honlapon ez a szolgáltatás is nagyjából hasonló ajánlattal próbálja csábítani a klasszikus zene rajongóit: erre a zenére alkalmas kereső funkció, playlistek, egyazon mű különböző felvételeinek összehasonlítása, veszteségmentes hangminőség.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: