Dal+Szerző Playlist #56: Szerzők a #kösziadalt kampányból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

A #kösziadalt kampányban az Artisjus a dalok mögött álló szerzőkre hívta fel a figyelmet. A kampánynak nagykövetei is voltak: négy sikeres dal előadója mondott köszönetet egy-egy videóban a szövegek alkotójának. Az alábbi Playlistben nemcsak a szövegírókat, hanem a szerzőket is bemutatjuk.

Freddie: Pioneer – Zene: Szabó Zoltán, szöveg: Csarnai Borbála

Freddie – még polgári nevén: Fehérvári Gábor Alfréd – a Rising Star tehetségkutatóban tűnt fel, ez azonban önmagában nem biztosította volna a helyét a magyar popzene élvonalában. Mary Joe című (Szakos Krisztián és Kállay András által írt) dala már rádiós sláger lett, igazán nagyot azonban természetesen A Dalt megnyerő, az Eurovíziós Dalfesztiválra kijutott Pioneer szólt Ezt köszöni meg a #kösziadalt kampány videójában Freddie a szövegírónak, Csarnai Borbálának. Freddie-t akkor mutattuk be részletesebben, amikor a Nagy-szín-pad! tehetségmutatóba bekerült, a 2017 leghallgatottabb magyar rádiós slágereit bemutató Playlistünkön pedig Csodák című számával szerepelt.

KosziJanka: My Own Home

Csarnai Borbála előadóként kezdte a pályáját, de az utóbbi években inkább szövegíróként dolgozik. Bár még viszonylag kevés a megjelent dala, már komoly elismeréseket szerzett, a Pioneerért például megkapta – A Dalban abban az évben először kiosztott – díjat a legjobb szövegért. Második legsikeresebb szerzeménye KosziJanka My Own Home című száma; az énekesnő Be Alone című bemutatkozásán több dalnak is ő írta a szövegét.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Csarnai Borbála.

Heincz Gábor ‘Biga’: Alright

A legnagyobb sikerét a Gátlás sztriptízzel – aminek kampányban szintén szereplő Tariska Szabolcs írta a szövegét – arató, magyar és angol nyelvű dalokkal egyaránt jelentkező Heincz Gábornak is írt számot Csarnai Borbála. A zeneszerző, akivel a legtöbbször együtt dolgozik – és akinek a sokoldalúságát már ez a három dal is megmutatja -, Szabó Zoltán.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Csarnai Borbála.

Szekeres Adrien: Csupa duma

Amikor Szabó Zoltán, vagy ahogy mindenhol ismerik: Szabó Zé 2016-ban Artisjus-díjat kapott, Czutor Zoltán úgy fogalmazott laudációjában: “az utóbbi 5-10 év bármelyikében méltó tulajdonosa lehetett volna ennek az elismerésnek. Ha van, aki példaként állítható az elkövetkező szerzőnemzedék elé munkabírásban, fegyelemben, kitartásban és a lehetőségek megragadásában, az nem más, mint aki több tucat magyar előadónak adott bőven énekelnivalót az elmúlt szűk húsz évben.” Szabó Zé pályája Gyuláról indult, itt az Évszázad nevű zenekarában volt az egyik énekes Szekeres Adrien. (A kezdetekről ebben az interjúban mesélt részletesen.) Később pedig számot írt neki. (A YouTube-on nincs fent.)

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Mischl Róbert. ISWC kód: T-007.007.132-7

Márk: Ments meg szerelem!

Szabó Zé hivatalos Facebook-oldalán olvasható bemutatkozásában azt írja, “több mint 150 single dalt és nagyon sok nagylemezt készítettem”, ezért pályájának hozzávetőleges bemutatása is meghaladja a kereteket. Ez a rádiós listán a 16. helyig jutott szám önmagán túl azt illusztrálja, hogy egyszerre mennyi szerepet vállal: Márk mellett például menedzserként, zeneszerzőként és producerként is dolgozott. Mint a Dal+Szerző magazin interjújában mondta, “nem sok olyan produkció van Magyarországon, ami anyagi szempontból elbírna egy több fős stábot”. Viszont senki nem ért mindenhez, és “senki nem fogja kirúgni magát, ha esetleg valamelyik területhez nem ért annyira”. Az ebből eredő hátrányt azzal győzhetjük le szerinte, “ha felismerjük magunkon az elfogultságot és megtanulunk objektíven tekinteni a zenénkre, mert így időben észrevehetjük, ha egy területen gyenge lábon állunk.”

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Orbán Tamás. ISWC kód: T-007.041.233-7

Avraam Russo: Obruchalnaya

Szabó Zének külföldi munkái is vannak, egyik nálunk kevésbé ismert sikere Avraam Russo (angolos átírás szerint) Obruchalnaya című száma, ami az énekes lemezének címadó dala is lett. Avraam Russo Szíriában született, örmény származású énekes, aki a kilencvenes évek közepétől kezdve Oroszországban lett rendkívül sikeres, több platinalemezzel. A 2006-os Obruchalnaya megjelenése után túlélt egy merényletkísérletet, ami után New Yorkba költözött. (Nincs fent a stream oldalakon.)

Radics Gigi: Budapest Szerelem – Zene: Radics Gigi, Radics Tamás, szöveg: Molnár Tamás

Radics Gigi a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett Budapest Dal 2018 pályázaton nyertes dal szövegírójának, Molnár Tamásnak mond köszönetet a #kösziadalt kampányhoz készült videóban. A dal zeneszerzője maga az énekesnő, valamint édesapja, Radics Tamás. Utóbbi a hangszerelésben is részt vett Somogyvári Dániel mellett – a klipet pedig Gigi öccse, Radics Tamás Csaba rendezte.

Radics Gigi: Itt egy boldog lány

Radics Tamás egyben lánya menedszere is (és persze “felfedezője”), valamint már a díjnyertes dal előtt is több számot írtak együtt. Ezek közül a legsikeresebb ez a címéhez hűen könnyed, vidám szám.

Radics Gigi: Legyen az ünnep végtelen

A 2012-es, Vadonatúj érzés című lemezen hallható karácsonyi dal felkerült a 2013-as A szeretet él című válogatásra, amin aktuális hazai sztárok ünnepi számai hallhatók.

Zene: Radics Georgina, Radics Tamás. Szöveg: Joós István. ISWC kód: T-007.173.162-8

Muri Enikő: Késő már

A frontemberként előbb az Anti Fitness Club, majd mostanában a Jetlag zenekarból előadóként is ismert Molnár Tamás szerzőként is az élvonalba tartozik, rengeteg magyar sztár számára írt már szöveget. Sőt, nemzetközi színtéren is megállja a helyét, több nemzetközi dalszerző táborba választották már ki dalszerzőnek (a stockholmiról, ami a 2018-as budapesti dalszerző tábor “nagytestvére”, itt mesélt részletesen blogunknak). Molnár Tamással itt olvasható a Dal+Szerző magazin interjúja, itt pedig a Junior Artisjus-díj jelölése apropóján készült szerzői bemutatkozása (ezt el is nyerte). Molnár Tamás pályáját zenékkel illusztrálva itt mutattuk be Playlist rovatunkban 2016-ban, aztán a 2018-as Nagy-szín-pad! versenyzőjeként a Jetlaggel újra szerepelt rovatunkban. A Késő már Molnár Tamás egyik legsikeresebb olyan dala, aminek nem ő az előadója – mi több, a zeneszerző Szabó Zé számára szintén a legnagyobb sikerei közé tartozik ez az R&B-sláger 2012-ből.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Molnár Tamás. ISWC kód: T-007.177.409-8

Soerii & Poolek feat. Myra Monoka: Mássz rám

Bár Molnár Tamás szerzői munkásságával kapcsolatban leggyakrabban azt szokták kiemelni, hogy a slágerszövegek átlagánál jóval többször fogalmaz meg társadalomkritikus üzeneteket, sokoldalúságához az is hozzátartozik, hogy az (ön)ironikus hülyéskedés magyar popzenei nagyágyúja, a rovatunkban itt bemutatott Soerii & Poolek több számában is közreműködött.

Péterfy Bori & Love Band: Hajolj bele a hajamba – Zene: Tövisházi Ambrus, szöveg: Tariska Szabolcs

Péterfy Bori első, a Love Banddel készült lemezének első – és máig az egyik legnagyobb – slágerét köszönte meg a szövegírónak, Tariska Szabolcsnak. Az Amorf Ördögök zenekarban ők még együtt álltak színpadon, aztán ennek feloszlása után a nagyjából hasonló tagsággal – például Tövisházi Ambrus zeneszerző-producer-zenésszel – megalakult Love Bandből Tariska Szabolcs már háttérbe vonult. Viszont azóta keresett dalszerző lett, az alternatív világ és a mainstream határán, olykor pedig az utóbbiban – így például 2017 egyik legnagyobb magyar rádiós sikerének, Zséda Eperholdjának is ő írta a szövegét. Tövisházi Ambrus pedig a Love Band mellett évekig vezette az Erik Sumo Bandet, van egy projektje Gomb néven, írt filmzenéket (a Liza, a rókatündér aratta a legnagyobb sikert) stb. A Péterfy Bori & Love Band pályáját ebben a Playlistben mutattuk be részletesen, a tavalyi Bori X az év kritikailag legsikeresebb albumait bemutató listánkon is szerepelt. Tariskával és Tövisházival munkamódszerükről és “bajtársi szövetségükről” a Dal+Szerző magazin 13. számában olvasható interjú.

Amorf Ördögök: Fapados űrutazás

Tövisházi Ambus és Tariska Szabolcs a gimnáziumban alapították az Amorf Ördögöket, ami Péterfy Bori csatlakozása után fordult a zajongástól a popzenei formák felé. A magát sokféleképpen definiáló zenekar (a Bandcampen pl.: “operett-tangó-pop-hop-szobadiszkó”) zenekar egyik találó megjelölése a “kacatpop” volt. Ez a sok mindenből barkácsoló hozzáállás, a magyar zene letűntnek hitt múltját megidéző dallamvilág és Tariska Szabolcs jellegzetes szövegvilága sajátos, sokakat megnyerő keverékké állt össze, amit jól példáz egyik legnagyobb slágerük, a Fapados űrutazás is.

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.009.615-9

Erik Sumo Band: Disco In My Head

Tövisházi Ambrus másik hosszú életű, többször átalakult zenekara. (Egy időben a tragikusan fiatalon elhunyt Fábián Julit is tagja volt.) Az Erik Sumo Bandnek voltak slágeresebb és kísérletezőbb korszakai is, visszavonult, majd több alkalommal visszatért néhány koncertre. A zenekar két legnépszerűbb száma a Disco In My Head és a My Rocky Mountain volt. Jól hallható, hogy ugyanaz a zeneszerző, zenei gondolkodásmód, ugyanakkor a Péterfy Bori & Love Band mégis egyértelműbben rockos-slágeres; valamint hiába szerepeltek nagyszerű énekesnők az Erik Sumo Bandben, egyikük sem került annyira a produkció előterébe, mint Péterfy Bori.

Kiscsillag: A kis óceán

Tövisházi Ambrus egy időben több zenekar mellett is vállalt produceri munkákat. A Kiscsillag nemcsak az első ilyen volt (a Heaven Street Seven, a Hó Márton és a Jégkorszak, valamint a Meztelen Diplomaták mellett), hanem nekik Tövisházi számokat is írt. A kis óceán a Szeles című albumon hallható, amelynek a munkálataiban leginkább részt vett. Lovasi András ezt mondta a dalról: “Ambrus énekdallammal, hangszereléssel, mindennel együtt hozza a kész számot”; produceri munkájáról pedig: ” az elején megmutattuk neki a dalvázlatokat, aztán elkérte a szólólemezhez írt dalaimat is, tulajdonképpen ő szelektált. Nekem nagyon sokat segített, hogy valakivel tudok beszélni a bajaimról, hogy mi hogy kellene, hogy összeálljon, nagyon jó volt vele dolgozni.” A Kiscsillag itt szerepelt a Playlist rovatban.

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.219.804-9

Odett: Fantom

Tariska Szabolcsot részletesen bemutattuk idén, amikor idén Artisjus-díjat kapott. Korábban nemcsak Péterfy Bori, hanem más zenekarok szerzőjeként is többször szerepelt a rovatban: Magashegyi UndergroundSuperStereo. Így itt még egy, eddig nem szerepelt, meglehetősen sikeres szövegét szerepeltetjük: Odett lendületes, de szövegében egy hamvába holt kapcsolatról szóló dalát.

Zene: Polgár Odett, Polgár Péter. Szöveg: Tariska Szabolcs.

Margaret Island: Eső – Zene: Lábas Viktória, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf, szöveg: Hujber Szabolcs

Az utóbbi évek egyik nagy sikertörténete a folk-popot játszó Margaret Island gyorsan felívelő pályája. 2014-től kezdve több tehetségkutatót megnyertek, a Cseh Tamás Program is támogatta őket; 2015-ben Bolyongó című daluk a Petőfi Rádióban volt listavezető, az Egyszer volt című bemutatkozó nagylemez pedig 5. helyig jutott a Mahasz albumlistáján. Az igazán nagy népszerűséget pedig az Eső című dal hozta meg a zenekarnak: a Mahasz top 40 rádiós listáján a 3. helyig jutott, és a 2015 őszén megjelent szám még 2016 tavaszán is ott volt a 20, a rádiókban legtöbbet játszott magyar dal között. A zenéjét a Margaret Island tagjai maguk szerezték; a #kösziadalt kampányban a szövegírónak, Hujber Szabolcsnak köszönik meg a sokakat megfogó sorokat. A Margaret Island pályafutását több Playlistben is részletesen bemutattuk: először akkor, amikor a Petőfi Zenei Díjra jelölték őket több kategóriában, legutóbb pedig a Junior Artisjus-díj elnyerése után.

Péterfy Bori & Love Band: Napba néző

Péterfy Bori zenekara második lemezének készítése közben kiírt egy pályázatot: egy demófelvételhez vártak szöveget. Erre jelentkezett Hujber Szabolcs magyartanár. (Erről és arról, hogy tanári hivatását hogyan egészíti ki a szövegírás, arról ebben az interjúban mesél). Ezt aztán sok, a zenekarnak írt szöveg követte – majd, ahogy Péterfy Bori fogalmazott egy interjúban, “őt is kezdték elszipkázni” (azért “is”, mert Tariska Szabolcsot is).

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Hujber Szabolcs. ISWC kód: T-007.204.379-8

Margaret Island: Éjszaka

A Margaret Island a másik zenekar, aminek a legtöbb szöveget írta. A legutóbbi lemezen nyolcat; mint hivatalos Facebook-oldalán írta, “nehéz kiválasztani a ‘leg’-et a nyolc dalból, amelyikben szerző vagyok, de most épp az Éjszaka az”; a következő sort emelte ki belőle: “beleszőttük arcunkat egymás álmába”.

Pápai Joci: Távol

Pápai Joci erről a számáról ezt nyilatkozta: “A Távol egy nehéz dal, abban a tekintetben, hogy nagyon komoly. Azért volt ez nekem nagyon fontos, mert tudtam, hogy nem lesz például nagy a nézettségünk a YouTube-on, de le akartam tenni a névjegyemet a szakmában. Ezzel a dallal véglegesítettem ezt az autentikus vonalat.” Ehhez hívta tehát szerzőtársnak Hujber Szabolcsot; mint monda, “ő nagyon jó név a szakmában, de ezen túl is kell egyfajta lelkület: olyannal tudok jól dolgozni, akivel érezzük egymást, és ő is ilyen.” (A “nem nagy nézettség” egyébként most már több mint 2,5 millió.)

Janicsák Veca: Hazudjunk igazat

Hujber Szabolcs egyik legfrissebb, nyáron megjelent, klipet szeptemberben kapott dala. A címről eszünkbe juthat az, hogy Desmond Childs mesterkurzusán a figyelemfelkeltés egyik alapvető technikájának az ellentétek feszültségét nevezte (az ő példái saját számaiból: You Give Love a Bad Name, I Hate Myself for Loving You).

A Playlist meghallgatható a Spotifyon és a Deezeren, valamint a YouTube-on:

 Categories: #kösziadalt, Playlist

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: