Dal+Szerző Playlist #57: Zenék az őszi Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify Deezer YouTube

Ahogy korábban is, ismét összegyűjtöttük azokat a zenéket, amelyekről a Dal+Szerző magazin friss számában olvasni lehet – itt pedig végig is hallgatható, miről szólnak az interjúk, cikkek. (Balázs Ádám zenéi nem találhatók meg a stream oldalakon és a Deezeren, más platformokon igen, ezért az ő művei nem találhatók meg a fenti playlistekben, csak cikkünk aljára beillesztett videókban.)

Závodi Gábor

A producereket, valamint a zenészgenerációkat bemutató interjúsorozat ebben a számban Závodi Gáborral és Marcellel folytatódik. A sokoldalú Závodi Gábort idén részletesen bemutattuk már egy Playlistben, miután megkapta Az Év Könnyűzeneszerzője Artisjus-díjat. (Máskor is szerepelt rovatunkban, például Takács Csaba zenésztársaként-dalszerzőjeként.)

Facebook

Locomotiv GT: 424-es csatahajó

1997-ben, 13 évvel az Ellenfél nélkül után jelent meg az LGT 424 – Mozdonyopera című nagylemeze, pedig korábban azt mondták, hogy nem lesz több. Mint Presser Gábor ebben az interjúban elmondta, Závodi Gábornak nagy szerepe volt abban, hogy ez nem így alakult: “Amikor a Somló lemezén dolgoztunk, azt mondta a Závodi Gábor – később ő lett a hangmérnökünk, producerünk – az egyik nótára, hogy már majdnem olyan, mint egy LGT. Ezen mi nagyokat röhögtünk a Tomival. (…) A búcsúkoncertünk után eldöntöttük, hogy nem csinálunk több albumot, és sokáig úgy gondoltuk, hogy tartanunk kell magunkat a szavunkhoz. (…) Amikor a Závodi azt mondta, hogy ez már tiszta LGT, mindenki tudta, hogy ezt meg kell csinálni.” A lemezhez kapcsolódik egy személyes történet az interjúban: “ZM: Én két hónapos koromban voltam először fesztiválon! (nevet) ZG: Igen, a Hősök terén rendezett Kapcsolat-napi koncertek között volt egy teljes LGT is, ’99-ben. Ő akkor született, én pedig akkoriban nagyon közel voltam a Loksihoz, mert megtisztelő módon én lehettem a 424 – Mozdonyopera lemezük hangmérnöke. Kétszázötvenezer ember volt azon a koncerten, és Zsuzsi, a feleségem, a backstage-ben, a Pici öltözőjéül szolgáló lakókocsiban szoptatta Marcit a buli előtt.” (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene: Presser Gábor. Szöveg: Sztevanovity Dusán. ISWC kód: T-007.008.241-5

Rúzsa Magdolna: Csak a zene

Závodi Gábor a magyar popzene több nagyságának is állandó alkotótársa, több minőségben is. Mint mondja: “a Demjén, a Koncz és a Rúzsa Magdi produkcióknak zenészként is szerves része vagyok, plusz én csinálom a nagy koncertjeink látványtervezését is. (…) Én pontosan tudom, hogy sem zongoristaként, sem hangmérnökként, sem dalszerzőként, sem látványtervezőként, sem producerként nem én vagyok a legjobb a szakmában – abban viszont a legjobb vagyok, hogy ezeket mind egyszerre tudom nyújtani egy magas színvonalon.” A három közül Demjén Ferenc és Koncz Zsuzsa már szerepelt korábbi Playlistünkben, így itt egy olyan Rúzsa Magdolna-számot választottunk, aminek mind a szövegét, mind a zenéjét Závodi Gábor írta. (Az énekesnő pályáját itt mutattuk be részletesen.)

Zene, szöveg: Závodi Gábor. ISWC kód: T-007.167.015-9

Závodi Marcel

“Kétségkívül hazánk egyik legifjabb, ugyanakkor legígéretesebb producertehetsége” – olvasható Závodi Marcel, művésznevén Zävodi rövid jellemzésében. Művészi pályáját színészként kezdte, de mivel szó szerint “anyatejjel szívta magába a zenét, nem csoda, hogy 14 évesen leszerződtette a Magneoton kiadó.” Blogunkon annak apropóján készült vele korábban interjú, hogy a Zeneszöveg.hu támogatásával részt vett egy nemzetközi, Lengyelországban tartott dalszerző táborban.

Facebook

Zävodi + Berkes Olivér: #háttérzaj

Závodi Marcel legismertebb szerzeménye A Dalban 2017-ben a döntőbe jutott. Sokan elsősorban ezt ismerik tőle, annyira, hogy egy vele készült interjúnak ez volt a címe: Zävodi, aki nem csak #háttérzaj.

Zene: Závodi Marcel. Szöveg: Závodi Gábor. ISWC kód: T-007.275.648-9

Zävodi: The Greatest

Az interjúban sok szó esik a hiphop hatásáról a kortárs popzenére, és Hegyi György ezt kárhoztató felvetésére Závodi Marcel ezt válaszolja: “azért nagyon sok, érzelmileg is tartalmas zene van a kortárs mainstreamben is.” Nem csoda, hogy nem akarja elítélni a hiphopot (a maga teljességében legalábbis), hiszen ő maga is készít ilyen számokat.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

VOLT Allstars + Zävodi: Jelszó: Love

A Volt Fesztivál 25. születésnapjára jelent meg az a válogatáslemez, amin ez volt az exkluzív dal: Závodi Marcel producerként édesapja állandó alkotótársa, Demjén Ferenc (szerzőként és előadóként jegyzett) slágerét dolgozta fel; az általa készített alapra a magyar popzene számos sztárja énekel VOLT Allstars néven – köztük apja egy másik állandó zenésztársa, Rúzsa Magdolna is. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene, szöveg: Demjén Ferenc. ISWC kód: T-007.003.053-3

Papp Szabolcs / Supernem

“Papp Szabi a kortárs magyar zenei élet kulcsfigurája, számtalan pop-rocksláger szerzője és közreműködője” – szól a vele készült interjú mellett az ismertető szöveg. Ő maga első megszólalásában viszont Ganxsta Zolee-t idézi: “hadd mutassam be barátomat, Papp Szabit, aki mindig megbízhatóan szarul néz ki.” A Supernemet itt már bemutattuk Playlist rovatunkban, így inkább az interjú apropóját is adó legutóbbi lemez, a Weekend szerepel válogatásunkban, illetve egy közreműködés.

Facebook

Jelezz vissza

A lemez első klipdala egyben az idei Fishing On Orfű fesztiválhimnusza is volt. A lemez születéséről Papp Szabolcs ezt mesélte: “Tibitől (Pulius Tibor, a zenekar társalapítója­gitárosa, a szerk.) jött az ötlet, hogy menjünk le Lajosmizsére, és ott töltöttünk öt-hat napot. Bepakoltunk, kemencében sütöttünk, íjaztunk, ment a borozás, pálinkázás, zenélés, jöttek az ötletek, vettük is fel. Szuper volt! A Weekend albumon ez a flash is érezhető, szóval ez minden szempontból egy mezítlábas lemez is.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Péterfy Bori mészárlás

Tényleg ez a lemez egyik számának címe. Mint Papp Szabolcs mondja: “Imádom az aszimmetriát: mondjuk írok egy szép dalt, és arra kerül egy retkes szöveg, és ugyanez fordítva. Ilyen a mostani lemezen a Péterfy Bori mészárlás című szám, amelynek már eleve a címe minimum meghökkentő. A vezető rész eléggé dark, a refrén viszont olyan, mint egy zuhany. És egyébként a szám főhajtás Bori előtt.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Red Bull Pilvaker (Deego, Dipa, Wolfie, Fura Csé & Papp Szabi): Egy életünk, egy halálunk

Bár Papp Szabolcs mindenekelőtt a Supernem frontembere, rengeteg közreműködést vállalt, és tévézik is. Többek között a Red Bull Pilvaker projekt több dalában is énekel, itt például Arany János egy versének mai variációját.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Papaver Cousins

Az intim hangulatú, személyes folkdalokkal induló duót (Nagy Barnabás, Szendrey-Nagy Olivér) bemutattuk már itt, amikor a Hangfoglaló Programban induló előadóként támogatást kaptakLack Of Lightness című debütáló lemezük a 2017 legnagyobb kritikai sikereit ismertető Playlistünkben is szerepelt. A magazin portrécikkének apropója a második, Bad Writing című album, amin a “két énekes-gitáros felállás helyett már zenekarral, kissé rockosabban szólalnak meg a dalok, mégis megtartva azok finom szövetét”. A lemez mellett említeni kell a nemzetközi sikereket is, pl. showcase Dél-Koreában, ennek nyomán újabb meghívások.

Facebook

Boyz And Girlz

Az első megjelent dal az új lemezről, ami erőteljesen jelezte a hangzásbeli váltást.

Zene: Nagy Barnabás, Szendrey Nagy Olivér. Szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód: T-007.297.682-9

The Clouds Are Moving Fast Here

A második dal, amihez klip készült, mégpedig egy különleges hangulatú, egy snittes videó. A szám az első lemez visszafogott, intim világát idézi.

Zene és szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód:  T-007.297.737-7

Aurevoir.

“Cseh Tamás, a Crosby, Stills & Nash (and Young) és a Muzsikás egyaránt fontos inspirációt jelentett a srácok számára: ez jól látszik abból is, hogy a megszokott akusztikus hangszerek mellett itt egy viola da gamba, mandolin és tangóharmonika is előkerül” – ez a jellemzés többet mond el a nyolctagú, zsámbéki formációról, mint az, hogy “műfajukat, ha kell, a pop-folk jelzővel írják le.” Hitvallásuk pedig a következő: “A népzene nem tud megújulni vagy elavulni, mert időtlen és örökérvényű.” A zenekar 2017-ben elnyerte a Hangfoglaló Program támogatását, így szerepelt már a támogatott induló előadókat bemutató Playlistben.

HonlapFacebook

Aurevoir. & Lackfi János: Kicsi borsó

“Dalaikhoz szívesen merítenek inspirációt klasszikus és kortárs költőktől” – olvasható a cikkben. Korábban egy Radnóti-feldolgozásukat mutattuk be, ennek a dalnak pedig az egyik legismertebb kortárs költő írta a szövegét; animációs klip készült hozzá.

Zene: Agócs Márton, Fejér Mihály Márk. Szöveg: Lackfi János. ISWC kód: T-007.278.921-9

Hopsza

A 2017-es ethno-beat EP-t idén követte a Kikötő című nagylemez, ez az első dal, amihez videót forgattak.

Zene: Agócs Márton, Fejér Mihály Márk, Fejér Ágoston Áron, Szűcs Viktor, Gelencsér Gábor Márk, Orosz Kristóf, Pestalits Ambrus. Szöveg: Fejér Mihály Márk. ISWC kód: T-007.300.146-3

Lemezajánlók

Napokon: C.S.I.

Sajátos történetű lemez a két évtizede működő Napokon V című albuma: négyrészes EP-sorozatuk számait gondolták újra, vagy ha úgy vesszük, remixelték. Az eredmény “a korábbiaknál sokkal bátrabb kísérletezés, súlyos zenei témákat kibontó kilencszámos utazás masszív, mégis befogadható elektronikus zenei megoldásokkal spékelve.” (A stream oldalakon nem található meg, a YouTube-on csak egyben, illetve az általunk választott C.S.I. című szám egy korábbi, élő változata, amivel érdekes egybevetni az “elektronizált” új verziót.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Felső Tízezer: Majd lesz valahogy

A Felső Tízezer második lemeze kicsit elrugaszkodik a bemutatkozás világától. Érezhető rajta “a nyolcvanas évek sajátos esztétikája, a sokszor vidám hangszerelésű, a gitárt előtérbe helyező zenei világ, ami a szomorkás szövegekkel párosítva egészen keserédes ízt ad az anyagnak.” A címadó dal “tökéletes összefoglalása egy anyagnak, ami hangulatát tekintve igazán különleges, mégis a világ legegyszerűbb dolga azonosulni vele.” (A Felső Tízezer korábban itt szerepelt a rovatban.)

Zene: Korándi Dávid József, Sallai László András, Balogh Gallusz, Hromkó István. Szöveg: Sallai László András. ISWC kód: T-007.302.832-6

TPSRPRT: Donkey

A nemcsak nevében különleges zenekar “debütáló lemeze igazán összetett, nem túl könnyen emészthető instrumentális utazás, ami hangulatában tényleg olyan, mint amikor egy dühös tini felrobban, minőségében viszont egyértelműen érett, profi anyag.” (A stream oldalakon nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Vágtázó Csodaszarvas: Fenn a világ tetején

A “sámán punk” Vágtázó Halottkémek akusztikus testvérzenekara, a “Vágtázó Csodaszarvas a hazai zenei színtér egyik legfurcsább zenekara, a szó legjobb értelmében. A formáció lemezről lemezre tárja fel a magyar népzene eddig nem ismert bugyrait, és nyitja ki a műfaj kapuit, annyira szélesre, amennyire csak lehet.”

Zene: Grandpierre Attila, Fábri Géza. Szöveg: Grandpierre Attila. ISWC kód: T-007.293.583-1

Anima Sound System: ’68 (Route 8’s Classic Mix)

Az idén negyedszázados Anima Sound System az évfordulót többek között egy különleges remixlemezzel ünnepelte: egyik legismertebb számuk, az 1997-ben megjelent ’68 rengeteg különböző újraértelmezésével. ” Egyetlen dal 22-szer úgy, hogy az egy pillanatig sem unalmas – ez az, amire nagyon kevés zenekar képes” – olvasható a magazinban. Ezek közül az underground elektronikus zene új generációjának egyik külföldön legismertebb képviselője, Route 8 remixét választottuk.

Zene, szöveg: Németh Gergely, Prieger Szabolcs, Prieger Zsolt. ISWC kód: T-007.025.063-3

(A lemezajánlók között ott van még a Margaret Island III című albuma is, a zenekar azonban már rengetegszer szerepelt a Playlist rovatban, legutóbb pont az előző válogatásunkban.)

Balázs Ádám

“Legnagyobb díjakat kasszírozó mozgóképek zeneszerzője, közben megveszekedett mozi- és elektronika-rajongó, aki nemcsak sorozathoz, kisfilmhez, nagyjátékfilmhez és animációs alkotáshoz alkotott már zenét, de írt magyar együttesnek is slágert, illetve dolgozott már táncdarabon is. Ráadásul legendás zeneszerző édesapjával, Balázs Árpáddal is van közös sikere, hiszen a Mindenki című Oscar-díjas kisfilm zenéjén mindketten dolgoztak. Ő az Arany Medvét elnyerő és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-film komponistája is” – olvasható a címlapon is látható Balázs Ádámmal készült interjú bevezetőjében. A zeneszerző – akinek az idei Dalszerző Expón tartott előadását itt lehet megnézni – munkáiból a YouTube-on és a stream oldalakon is csak mutatóba találunk, de más platformokon meg lehet azért hallgatni tőle zenéket.

Honlap

Adam Balazs Showreel 2017

A Soundcloudon is található egy válogatás Balázs Ádám filmzenéiből, azonban érdemes inkább ezt a bő negyedórás bemutatót megnézni, hiszen jobban bemutatja, amiről az interjúban beszél: “leginkább az érdekel, hogy amikor nem az amerikai blockbuster-megoldás érvényesül – tehát amikor szomorú jelenet van, akkor szomorú a zene, és fordítva – hanem, hogy van, amikor a zene azzal fejt ki komoly érzelmi és intellektuális hatást, hogy éppen az ellentéte vagy kifordított asszociációja a képi történésnek.”

Feledi János-Feledi Project: Requiem

“Nagy szenvedéllyel csináltam a Requiemet, amit Feledi János koreográfus felkérésére írtam. Ott éreztem nagyon, hogy elengedhetek minden lovat, és az eredmény tökéletes szimbiózisa volt mindannak, ami én vagyok. Durvább elektronikát is használtam, mint a filmekben” – mondja Balázs Ádám a Nemzeti Táncszínházban bemutatott darab zenéjéről. A Vimeón hét perces válogatás látható belőle.

Regisztrációja még folyamatban van. 

Intim Torna Illegál: Örökké

Ez az a bizonyos, fent említett sláger, ami ráadásul az Egynyári kaland című sorozat főcímdala is volt.

Zene: Balázs Ádám, Dorogi Péter. Szöveg: Dorogi Péter. ISWC kód: T-007.215.158-6

A Playlist meghallgatható a Spotify-on és a Deezeren (több hiányzó számmal), valamint a YouTube-on:

 

 



Categories: Playlist

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading