Dal+Szerző Playlist #58: Ők képviselik a magyar zenét a showcase fesztiválokon

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

2016-ban két Playlistben mutattunk be külföldi vagy éppen hazai showcase-ekre járó előadókat. Alig két év alatt rengeteg dolog történt ezen a téren: sokkal többen tudják a hazai zeneiparban és talán a zenerajongók között is, hogy mik a showcase fesztiválok, mit jelent és mit nem jelent a részvétel egy ilyenen: automatikus “befutást” nem hoz, viszont komoly lehetőség a nemzetközi kapcsolatépítésre, főleg, ha rendszeres a jelenlét. Azóta a showcase-jelenlét lett – legalábbis a szervezett – zenei exporterőfeszítések egyik fő súlypontja; létrejött a HOTS, előbb csak a magyar showcase-jelenlétet összefogó brandként, majd a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (Köszi) részeként hivatalos exportirodaként, Bali Dávid vezetésével. A zenekarok kiutazása mellett a zeneipari háttér felkészítését, fejlesztését is támogatják.

Jelenleg ott tartunk, hogy a Hangfoglaló Program és a HOTS honlapján rendszeresen jelennek meg újabb és újabb hírek a showcase fesztiválokra utazó magyar előadókról. Új összeállításunkat az egyik, ha nem a legfontosabb európai showcase, az Eurosonic friss bejelentésének apropójából készítettük: ebből kiderült, hogy a 2019-es groningeni fesztiválon három magyar fellépő lesz, az Apey & The Pea, Apey és Babé Sila. (A Eurosonicról és általában a showcase-ekről és a zenei exportról sok minden kiderül a holland Ruud Berendsszel készült interjúnkból.)

A showcase-ekre kis kivétellel (mint például az Eurosonicon az MTVA-val együttműködésben, a Nagy-szín-pad! győzteseként lép fel az Apey & The Pea) a szervezők választják ki a fellépőket; vagy a nyílt felhívásra beadott jelentkezések alapján, vagy az adott ország exportirodája által összeállított lista segítségére támaszkodva. Nálunk például a HOTS félévente, a szakmabeliek véleményei alapján állítja össze shortlistjét. Az aktuális, 15 zenekarból álló lista nyilvános, itt látható. Nagyrészt, ha nem is teljes mértékben tényleg közülük kerülnek ki a meghívottak, még akkor is, amikor a showcase szervezői nem ez alapján válogatnak. További tényező lehet a nemrég indult kezdeményezés, az INES showcase fesztiválokat összefogó hálózat INES#talent programja, amelybe három magyar előadót választottak ki (Jónás Vera, Mörk, Platon Karataev), akik többek között előnyt élveznek a showcase jelentkezéseknél is.

Jónás Vera Experiment

Jónás Vera közismerten az egyik legaktívabb és leginkább exportképes előadó-dalszerző. Fellép a Budapest Showcase Hub (BuSH) programjában (erre a hazai szakma ajánlásai alapján külföldi zenei szakértők válogatták össze a magyar fellépőket), továbbá a belgrádi Indirekt Showcase-en, illetve szerzőként megy a tajvani MÜST Songwriting Campre. Ő az egyik, akit az INES#talent programba kiválasztottak. Jónás Vera sokszor szerepelt Playlist rovatunkban: két éve itt mutattuk be részletesen, majd Fonogram-díjasként és a kritikusok kedvencei között is szerepelt egy-egy összeállításban. Itt első magyar nyelvű dala, az idén tavasszal megjelent Borzongásaim szerepel.

Fran Palermo

A 2012 óta működő zenekar sajátos, a hazai alternatív zenében is ritkaságnak számító hatásokat kever az indie rockba; olyan önmeghatározásokat adnak magukról, hogy “Jungle Rock / Tropical Garage”. Régóta a leginkább exportképes zenekarok között emlegetik őket, túl is vannak sok külföldi fellépésen, többek között a Eurosonicon is jártak. Idén a ljubljanai MENT, a Waves Vienna és hamarosan a BuSH van terítéken. Az Index nemrég mutatta be a zenekarról és Henri Gonzalezről készült, háromnegyed órás filmjét. Rovatunkban a 2016-os Nagy-szín-pad! szereplőiként mutattuk be őket részletesen, és mind a 2016-os, mind a 2017-es kritikuskedvenc albumokat bemutató Playlistünkön ott voltak. Itt a tavalyi EP címadó száma hallható.

Antonia Vai

A Svédországban született Antonia Vai zenéje önmagában is nemzetközi: a történetmesélő, soulos dalokba a világ legkülönfélébb zenéiből érkező hatásokat vegyít. Nem csoda hát, hogy egyre több helyen hódítja meg a közönséget. Fellép a BuSH-on, a Waves Vienna és a szöuli Zandari Festa showcase-eken. Rovatunkban a Cseh Tamás Program által támogatott előadóként, majd a Nagy-szín-pad! szereplőjeként is szerepelt; itt a tavalyi Ritual album egyik dala hallható, amihez nyáron készült különleges helyszínen egy élő videó.

Mörk

A nemcsak showcase-eken, hanem például neves nemzetközi jazzfesztiválokon is fellépő Mörk olyan meghatározásokat ad zenéjére, hogy “Stand-Up Jazz & Filozofikus Pop”, illetve: “jazznek túl dallamos, popnak túl sokszínű, indie-nek túl groovy, funknak túl trippy, bulizenének túl mély, és túl fura ahhoz, hogy komolyan vegyük”. A funkot, soult, jazzt olykor nagyon, máskor (akár egy számon belül is) kifejezetten nem rádióbarát megoldásokkal keverő zenekar fellép a BuSH-on, a Waves Vienna és a New York-i Mondo.NYC showcase-eken, továbbá az INES#talent programba is beválogatták.

A gyors, de inkább zaklatott, mint bulis szám a SuperSize Live Sessions, a címet is adó stúdióban egyszerre feljátszott EP-n hallható.

A Mörk másik oldalát mutatja meg a friss, The Death of Mörk című EP, ami leginkább a soulhoz, vagy annak neo soul címkével ellátott változatához sorolható. Jövőre jön majd a folytatás: a Mörk feltámadása.

Platon Karataev

Az angolszász ihletésű indie-folkot játszó zenekar első nemzetközi sikereit az online térben, playlisteken aratta, de ebből hamar élő jelenlét is lett. Bekerültek az INES#talent programba, és mennek a szöuli Zandari Festa showcase-re. Rovatunkban a Hangfoglaló Program által támogatott előadóként, majd a kritikusok kedvencei között szerepeltek. Ebben a Playlistben egy olyan daluk szerepel, amihez Sri Lankán forgattak videót.

The Immigrants

A Pécsről indult, majd Budapestre költözött zenekar igen korán elkezdett külföldön koncertezni; első lemezük után eleinte a régióban, később aztán Európa-szerte rendszeresen fellépnek, tavaly pedig Kínában is jártak (beszámolójuk itt olvasható). A Csillag születikben tűntek fel, de zenéjük egyáltalán nem “tehetségkutatós”: magukat “progresszív space indie-rock” műfajba sorolják; vagyis a slágeresebb fajta, pörgős, garázsrockos indie-t elektronikával ötvözik, és a standard megoldásokon, dalszerkezeteken, hangzásokon kívül is bátran kísérleteznek. A New York-i Mondo.NYC showcase-en lépnek fel, ahova nem a HOTS shortlistről kerültek be (mint itt olvasható, kiadójuk küldte ki a lemezüket, ami alapján meghívást kaptak – az Ivan & The Parazolt és a Mörköt a fesztivál és a HOTS együttműködése keretében hívták).

Az első, rögtön Best Of The Immigrants címre hallgató lemez egyik slágeres, garázsrockos száma.

Látványos az elmozdulás a második, I Need Help című lemezen: jóval kevésbé direkt, sokkal pszichedelikusabb ez a hangzásvilág.

Az idei, harmadik nagylemez, a Colorblind e száma még különlegesebb, hiszen a global bass (a különféle folkos hatásokat beolvasztó underground elektronikus tánczenei műfaj) két képviselője, Stas és Aluphobia is közreműködött az elkészítésében. Ez az Immigrants legnépszerűbb videója.

Babé Sila

A polgári nevén, Barbara Stahlként indul énekesnő az R&B hazánkban kevésbé elterjedt, Amerikában viszont már az évtizede eleje óta hódító, kortárs elektronikával kevert változatával ér el sikereket például Németországban. Ő lesz a Eurosonic egyik magyar fellépője, valamint járt már idén a nagy múltú Musikmesse első ízben megrendezett showcase-én. Pályájának kezdetét itt mutattuk be, második, 2017-es lemezéről pedig szerepelt egy dal itt, valamint a kritikusok kedvenc 2017-es magyar lemezeit bemutató Playlistben is. Ezen hallható a Homesick című dal, amelyhez a klip New Yorkban forgatott felvételekből állt össze; az énekesnő ezt mondta róla: “Ha valaki megkérdezné, hogy milyen vagyok én, megmutatnám neki ezt a klipet. Játékos, kicsit gyermekded, de komoly és érzelmes is.”

Dope Calypso

A rövid és fülbemászó garázspunkos dalokat játszó – legutóbb a szintetizátor hozzáadásával meglepőt húzó – zenekar fellépett a 2017-es Nagy-szín-pad! tehetségmutatón, és lemezeik rendszeresen szerepelnek az év végi listákon (lásd a 2016-os és 2017-es áttekintésünket). Felléptek idén a hamburgi Reeperbahnon, és első magyarként a neves barcelonai Primavera fesztivál szakmai programjában, de a nagyközönség számára nyitott koncertet is adtak itt.

Apey & The Pea

A stoner, a grunge és a sludge műfajokat keverő zenekar 2017-es, Hex című lemezével minden korábbinál több embert ért el és nagyobb kritikai sikert aratott, ráadásul idén megnyerte a Nagy-szín-pad!-ot – anélkül, hogy hangzásának keménységéből visszavett volna. A kompromisszumokat nem kötő zenekarról régóta azt írja a szaksajtó, hogy azok közé tartoznak itthon, akik nemzetközi színtéren is simán megállják a helyüket, és ezt egyre külföldi koncert, fesztiválfellépés igazolja. A zenekar szerepelt rovatunkban a Nagy-szín-pad! fellépőjeként – ennek köszönhetik fellépésüket a Eurosonicon -, illetve a 2017 legnagyobb kritikai sikereit bemutató Playlisten. Itt tavalyi lemezük címadó dala szerepel.

Apey

Apey, vagyis Áron András szólóban is játszik, amellett, hogy számos zenekarnak, projektnek a tagja (legutóbb ezek közül a Trillion adott ki lemezt). Saját lemezein, gyakran készített élő videóin a folk, blues, country  egy szál gitáros dalainak fő ihletője, de azért a grunge hatását is megtaláljuk dalaiban. Több showcase-en fellépett már, nemrég jelentették be, hogy a Eurosonicon zenekara élén és szólóban is játszik majd. Rovatunkban a Cseh Tamás Program által támogatott előadóként szerepelt. Itt a harmadik, 2017-ben megjelent Stranger című album nyitó dala hallható.

Freakin’ Disco

A név ellenére nem diszkót, hanem olyan műfajok keverékét játssza a zenekar, mint a techno és a jazz, valamint a pszichedélia. (A techno és a jazz csak látszólag állnak távol egymástól, valójában sokszor, sokféleképpen találkoztak már.) A zenekart akkor mutattuk be röviden, amikor elnyerték a Hangfoglaló Program támogatását; új, ennek köszönhetően készült lemezük hamarosan megjelenik. Fellépnek a BuSH-on, és jártak idén a a ljubljanai MENT-en.

A jazz és az elektronikus zene leggyakoribb találkozási pontja persze azért nem a techno, inkább a lassú, hangulatfestő downtempo – ide sorolható a Freakin’ Disco e száma.

A This Time viszont egy jóval technósabb száma, ami egyben jó példa a pszichedelikus, “elszállós” hangulatra is.

Válogatásunk még csak nem is teljes, hiszen showcase-fellépő volt vagy lesz mostanában a Mongooz And The Magnet (a szöuli Zandari Festán), az Ivan & The Parazol (a Mondo.NYC-n), a Middlemist Red (az olasz MEDIMEX-en), a Passed (a belgrádi Indirekten), Kama a Mary Popkidsből pedig a a tajvani MÜST Songwriting Campbe kapott meghívást.

A Playlist végighallgatható a Spotify-on és a Deezeren, valamint itt a YouTube-on:

 Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: