Szabó Dániel nyerte az ASCAP díját

A legendás George Duke emlékére hozta létre az egyik legnagyobb amerikai közös jogkezelő, az 1914-ben alapított ASCAP az ASCAP Foundation & Symphonic Jazz Orchestra Commissioning Prize nevű díjat. Ezt idén negyedszerre ítélték oda, mégpedig Szabó Dánielnek. Az elismerés 5000 dollár pénzjutalommal jár, továbbá egy megrendeléssel a díj nevébe foglalt, 68 fős Symphonic Jazz Orchestra számára, amely Szabó Dániel erre az alkalomra készült darabját a 2019-20-as évadban fogja előadni.

A díjról szóló közlemény szerint az egész országból (mármint az Egyesült Államokból) voltak jelentkezők “a jazz veteránjaitól ígéretes fiatal zeneszerzőkig”. A szöveg kiemeli, hogy a nyolc albumot megjelentető, a jazz számos nagyságával együtt zenélő Szabó már korábban is több díjat nyert, köztük a Montreux Jazz Piano Solo versenyt is.

Szabó Dániel Pécsről indult, négyéves kora óta zongorázik, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomázott (emellett bölcsész végzettsége is van). Első versenyét 1997-ben nyerte. 2001-ben a Los Angeles-i Henry Mancini Institute adott neki ösztöndíjat, 2003-ban pedig a Fulbright ösztöndíjnak köszönhetően a bostoni New England Conservatory-ban tanulhatott. 2012-ben költözött Los Angelesbe családjával, ahol a University of Southern California doktori programját végezte el sikeresen, jelenleg a UCLA részeként működő Herb Alpert School Of Music tanára (itt található meg az egyetem honlapján). Táncelőadások, filmek zenéjén, valamint hangszerelőként is dolgozik.

A jazz, a klasszikus zene és a Kárpát-medencei népzenék is hatottak szerzeményeire. Albumairól a legnevesebb szaklapok közölnek lelkes kritikákat, az All About Jazz például ezt írta róla: “a legmagasabb rendű zenész, aki szerzőként képes elérni, hogy a zenészek a lelkük mélyére hatoljanak”. A Guardian kritikusa pedig arról írt, hogy “úgy árad belőle a virtuozitás, hogy a tökéletesség szinte elkerülhetetlen”:

Szabó Dániel a BMC adatbázisában itt található meg, a pécsi BaMa nemrégiben vele készült interjúja itt olvasható. a JazzMa 2016-os, a magánélet helyett a zenére fókuszáló interjúja pedig itt.

Alább hallható Szabó Dániel 2014-es A Song From There című albuma, amelyen zenésztársai: Peter Erskine dobos (Weather Report) és Edwin Livingston bőgős, aki Elvin Jonestól Justin Timberlake-ig zenélt sokakkal:Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: