Dal+Szerző Playlist #60: Őszi toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Szokás szerint bemutatunk néhány előadót az itt közölt aktuális toplistáinkról. Mint az elemzésben részletesen bemutattuk, egyre egyhangúbbak ezek a listák, így a rajtuk szereplők többsége szerepelt már a rovatban. Ezért csak három előadót mutatunk be, őket viszont részletesen.

Fekete Vonat

Mohamed Fatima, L.L. Junior és Beat triója 1997-ben alakult, a nevüket a hatvanas évekbeli vonatjáratról vették, ami Szabolcs–Szatmár–Bereg megyéből Budapestre szállította a roma munkásokat. 1997-ben megnyerték a Fila Rap Jamet, 1998-ban országosan ismertek lettek első slágereikkel és nagylemezükkel. “Hogyan éli meg ezt a sikert az ember ennyire szemtelenül fiatalon?” – kérdezte tőlük az Index újságírója 2015-ben, mire Fatima ezt válaszolta: “Nagyon nehezen. Tényleg gyerekek voltunk még.” Az első lemezen szorosan együtt dolgoztak Dopemannel (valamint , akivel megromlott a viszony, így a második, A város másik oldalán már nem vele készült, és jobban eltávolodott a hiphoptól is. A 2001-es, majd 2004-es album már nem aratott a korábbiakhoz fogható sikert. A három tag közül L.L. Junior és Fatima sikeres szólóelőadók lettek. Húsz évvel az első lemez után jelent meg a Hol van az a lány új változata.

Dalszerzői munkájukról Fatima az idézett interjúban ezt mondta: “Szerintem az ösztönösségünk nagyon sokat hozzátett ehhez a történethez, még a hanyagságunk is iszonyatosan működött: beültünk egy stúdióba, és olyan dalokat tettünk össze, amiket az emberek még közel húsz év után is velem együtt énekelnek a koncerteken. Annyira spontán alkottunk, hogy talán épp ezt nem lehet leutánozni azóta sem. Volt, hogy azt mondták, három hónapunk van összetenni egy lemezt, mi pedig megcsináltuk két hét alatt – úgy, hogy azalatt írtuk meg a számokat is!”. L.L. Junior megerősítette ezt: “Az improvizációs készség nagyon sokszor felülír egy csomó szabályt, és mi épp az ösztönösségünkkel tudtunk kitűnni az akkori zenei palettán.”

A Fekete Vonat volt az első olyan roma popzenekar, ami sikert ért el, addig a muzsikus romák csak a vendéglátós zenében tudtak érvényesülni. A HVG tekintette át idén a romák megjelenését a popzenében az azóta eltelt húsz évben L.L. Junior és Caramel segítségével; eszerint a Fekete Vonat által megnyitott úton egyre többen tudtak országos sztárrá válni, és egy idő után lettek köztük olyanok is, akiknél a roma származásukra már nem esett olyan hangsúly. A Fekete Vonat munkássága több zenei-szociológiai tanulmánynak is tárgya volt, ezeket a Zenei Hálózatok online folyóirat roma hiphopról szóló száma gyűjtötte össze.

L.L Junior FacebookMohamed Fatima Facebook

Forró a vérem

Az első hatalmas sláger, ami szövegében az előítéletekkel foglalkozik, de az is elhangzik benne, hogy “bulizzunk együtt gádzsók addig, ameddig van ez a világ.” A korabeli, nem sokkal korábban a mainstreambe betört hiphop szabályait követő rap olykor bravúrosan gyors, Fatima dallamos éneke ellenpontozza.

Hol van az a lány

Az első, Fekete Vonat című album romantikus slágere, amiben a hiphop inkább csak az alapban jelenik meg. (A stream oldalakon nem található meg.)

A város másik oldalán

A második lemez címadó dala egy hiphop toposzt vesz elő: az előadó útja a szegénységből a sikerig, és a hitelesség megőrzése. “Azt mondtuk, még még még /
nekünk ennyi nem elég / csináljunk rap helyett slágerzenét / Ekkor a Beat írt de sokan vágták már / mindmáig vágják, hogy Hol van az a lány, aki tudja” – utal a szöveg az előző dalra. A refrén egyébként Bill Withers Just The Two Of Us című slágerének átvétele, mint azt az interneten sokfelé felemlegetik.

Bilako

Szintén a második lemezen hallható ez a teljes egészében romani nyelvű szám (a cím jelentése magyarul: Nélküled), ami az első ilyen dal, ami felkerült a magyar slágerlistára – sőt, a franciára is. (A stream oldalakon nem található meg.)

L.L. Junior: Minden oké

A tagok közül L.L. Junior szólópályája a látványosabb; bár a rádiós top 40-be csak egy dallal jutott be (Raggamoffin 2.), a YouTube-on töretlen a népszerűsége, csatornájának összesített nézettsége 142 millió. Legnézettebb videója az idén télen megjelent, a reggae-be olykor reggaeton ritmust keverő Minden oké, ami a tavaszi YouTube top 20-ba bekerült, majd az ősszel is a videómegosztó legnépszerűbb dalai között volt.

Mohamed Fatima: Ragyog a szívem

Az olykor simán Fatima néven szereplő énekesnő is szép nézettségeket szed össze azért, és több dallal került a rádiókba; ez a 2013-as szám egészen az 5. helyig jutott a Mahasz heti listáján, és 75 héten át (majdnem másfél évig) szerepelt a top 40-ben.

L.L. Junior feat. Mohamed Fatima: Önmegvalósulás

Az egykori zenekar kétharmada 2015-ben állt össze egy funky-s közös dalra, de akkor azt mondták, hogy “egyelőre biztosan nem lesz Fekete Vonat”. Míg ők ketten tartották a kapcsolatot, a harmadik tag Beatről nem tudtak semmit. (Az említett interjúban L.L. Junior egyébként így jellemzi: “Beat kiváló zeneszerző, zseniális dalszövegíró és szuper előadó is egyben.”) Beat a Facebookon sérelmezte, hogy kimaradt a dalból, amiből a médiában is hír lett.

DR BRS X Fekete Vonat feat. Halott Pénz, Monkeyneck: Hol van az a lány

Két évvel a részleges, egyszeri visszatérés után jött ez az új verzió, új alappal és a mai magyar hiphop egyik legnépszerűbb alakjával, a rovatunkban itt bemutatott Halott Pénzzel. A nyáron megjelent dal ősszel a YouTube-toplista 2., a rádiós lista 1., a Spotify toplista 3., a single lista 2., a Zeneszöveg.hu lista 3. helyére került.

Monkeyneck

Rochlitz Tamás, vagyis Monkeyneck több szempontból is különleges a magyar producerek között. Egyrészt sok stílusban alkot, másrészt egyszerre van jelen a mainstreamben és a (félig-meddig) undergroundban, és közben a kritika is elismeri tehetségét. Facebook-profilján egyszerűen így jellemzi zenéjét: “House music for sunset lovers”; illetve “Uplifting sadness” – bár ebből a szomorúság rész nem mindig igaz, de valóban, a slágerlistás house-nál mindig mélyebb, érzelmesebb a zenéje. “A Monkeyneck-zenék alapvetően a deephouse-ból indulnak, a klasszikus house értékek mentén építkeznek, lüktető mélyek és fülbemászó vokál jellemzi őket. Olyan életérzés sugárzik belőlük, mintha Budapest nem folyómenti-, hanem tengerparti nagyváros lenne” – szól a Petőfi DJ jellemzése.

Pályájának kezdetét 2014-ben így foglalta össze: “Gyerekkorom óta trombitálok, 12 évesen szerelmes lettem a rapzenébe és elkezdtem alapokat írni számítógépen. Aztán barátokkal közösen csináltunk egy rapbandát, még albumot is felvettünk, amiből készült 500 kazi. Később elkezdtem kísérletezni a drum&bass-szel, majd jött a house 2006 környékén. 2008-ban Miamiba költöztem DJ N1CE barátommal, hangmérnöknek tanultunk. Kint volt szerencsém nagyon sok rapperrel, énekessel, producerrel dolgozni, többek közt ghostwriterkedtem egy akkor nagyon ismert amerikai trance dj-nek.” Legnagyobb hazai sikerét természetesen a Hol van az a lány alapjával aratta; produceri elismertségét mutatja, hogy szokatlan módon ő is előadóként van feltüntetve a dalban.

Facebook

Hey Boy

Az első Monkeyneck-szám, ami nagy feltűnést keltett; ellenálhatatlanul slágeres (vagy egy kritikus szerint, idézőjelesen “lakodalmas”), és közben a 2013-as megjelenésekor éppen aktuális legmenőbb hangzást is tudta hozni.

Want You feat. Dizko Stu

A legnépszerűbb Monkeyneck-klip, ami nagyjából az előző szám stílusában mozog, de annál mélyebb, árnyaltabb. A közreműködő Dizko Stu, vagyis Sabák Péter, aki a hazai soul és hiphop egyik underground kulcsfigurája.

Marge: Maradj még!

A szintén az underground és a mainstream határán mozgó, rovatunkban itt bemutatott Marge az egyik énekesnő, aki több dalt is készített Monkeyneckkel. Ez a producer egyik legmelankolikusabb száma, bár fent idézett önjellemzésének megfelelően van benne valami felemelő.

Chet Faker: I’m Into You (Monkeyneck Remix)

Monkeyneck – sok, az interneten nevelkedett producerhez hasonlóan – rengeteg nem hivatalos remixet készített. Az egyik legnagyobbat az szólt, amit az ausztrál, most már Nick Murphy néven fellépő (a Szigeten is járt) Chet Faker dalával csinált: a remix a Soundcloudon és a YouTube-on több változatban 5 milliónál több kattintást gyűjtött össze, és neves DJ-k is játszották. (A stream oldalakon nem található meg.)

I Need A Girl

Az alapvetően együttműködéseket, egyedi dalokat megjelentető Monkeyneck éppen egy EP-t készít Treasure címmel. Két számot mutatott be róla eddig, a második borítóképe egy tengerparton, naplementében nyugágyban pihenő nőt ábrázol, és ilyen maga a zene is. (A stream oldalakon nem található meg.)

Dorothy

“A Dorothy a 2011-es év végén alakult Heves megyei csajtrió. A lányok egy városban jártak ugyanabba a hangszerboltba, ahol később megismerkedtek, majd pedig elkezdtek közösen dolgozni” – olvasható a zenekar hivatalos életrajzában, ami így jellemzi a zenekart: “pörgős, néha kemény, könnyen emészthető, dallamos punk-rockot toló banda”. Az azóta változatlan felállású (Dodo – ének/basszusgitár, Brigi – gitár/vokál, Klo – dobok) zenekar első nagy turnéja a rovatunkban itt bemutatott Road előzenekaraként zajlott. Rögtön az első lemez, a 2014-es Fejjel lefelé feljutott a Mahasz albumlistára, a 3. helyre, az azóta megjelentek szintén 3. vagy 4. helyre kerültek, illetve háromhavi összefoglaló listáinkon is többször benne voltak a top 20-ban; most ősszel a Tessék! című negyedik lemez az 5. legnépszerűbb magyar album volt.

Az interjúkban rendre megkapják azt a kérdést, hogyan áll hozzájuk a meglehetősen férfiközpontú közeg. “Bár egyre gyakoribb és egyre elfogadottabb a lányzenekar ‘jelenség’, a mai napig találkozunk kérdő, rosszalló tekintetekkel. Még mindig vannak emberek (és lesznek is), akiknek egyszerűen nem tetszik a zenénk, vagy nem tudják elfogadni, hogy lányként zúzunk a színpadon. … Azért persze muszáj kiemelni ennek az ellenkezőjét is! Nagyon sokan és szerencsére egyre többen szeretnek és támogatnak minket” – mondták idén egy interjúban. Korábban arról beszéltek, hogy a fellépéseiken “többségben vannak a pasik, koncerteken is sokkal lelkesebbek, bulik után sokat kérdezgetnek, kicsit érdeklődőbbek, mint a csajok. De persze lányok is vannak szép számmal.”

HonlapFacebook

Fejjel lefelé

Az első lemez címadó számához készült az első klip is (sőt, mint a bióból kiderül, az elsőként rögzített négy szám közül ez volt az egyik).

Jobb, ha hozzászoksz

A második lemez címadó dala, a szakítós (de nem éppen ezen bánkódó) Jobb, ha hozzászoksz az eddigi legnépszerűbb Dorothy-videó, a nézettsége 1,2 millió fölött van a YouTube-on, a fülbemászó dallamon, erős szövegen túl a szellemes videónak is köszönhetően.

Hozzád hasonló feat. Siklósi Örs

A zenekar elég sok együttműködésben vett részt, illetve feldolgozásokat is megjelentettek. A második lemezen például az itt bemutatott, akkor még nem országosan ismert AWS tagja, Siklósi Örs jelent meg ebben a metalcore némely stílusjegyeit is beolvasztó dalban.

Hűségriadó

Az 555 című lemez felerészben régi számok új verziót tartalmazta; a legújabb Tessék! már tíz új dallal szolgál; ezek közül a Hűségriadó kapta az első, felvezető klipet.

Papírhajó

Erről a dalról, illetve dalszerzési módszerükről ezt mondták egy, már idézett interjúban: “Mint az eddigi lemezeknél, Molnár Mátéval és Varga Zolival dolgoztunk a szövegeken. Amikor elkészül egy dal alap, mindig megbeszéljük, kinek milyen érzései vannak a témákkal kapcsolatban. Ilyenkor érdekes ötletek születnek. Lásd, a Papírhajó című dalunk, ami egy igazán bensőséges szövegvilággal rendelkező track lett.” (A YouTube-on nem található meg.)

A Playlist meghallgatható a Spotify -on és a Deezeren (a Fekete Vonat és Monkeyneck esetében nem mindegyik szám), valamint a YouTube-on:

 Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d