Egyre egyhangúbbak a toplisták – 2018. őszi toplisták

Soha ennyi átfedés nem volt a YouTube-on legnépszerűbb és a rádiókban legtöbbet játszott magyar számok között, mint ősszel. Ráadásul a rádiós top 20-ban hat olyan előadó volt, aki legalább kettő, ha nem több dalban szerepel. A Spotify élmezőnye is még jobban hasonlít a YouTube-éhoz, mint nyáron. A Follow The Flow és Lil G is be tudta biztosítani magát az első nagy sikerek után, Havasi pedig egy 2016-os videójával tarolt – főleg külföldön. Az őszi toplistákról szokás szerint három előadót bemutatunk Playlist rovatunkban (Fekete Vonat, Monkeyneck, Dorothy), ahol sok korábbi toplistás is szerepelt már.

A YouTube-lista első helyére feljött Majka, Curtis és Király Viktor Füttyös című száma, ami nyáron még a Follow The Flow nagyot taroló Nem tudja senkije után állt (utóbbi hamarabb került fel a videómegosztóra). A második helyen a Hol van az a lány feldolgozása az eredeti előadó Fekete Vonattal, az újabb sztárok közül Halott Pénzzel; Monkeyneck a producer, DR BRS pedig aki összehozta mindezt. A szám augusztusban került fel a YouTube-ra, de így is be tudott kerülni a nyár legnépszerűbb számai közé; nem meglepő, hogy ősszel a csúcs közelébe jutott. A hét új videó közül a Follow The Flow a a nagy tarolást követő száma került a legjobb helyre (5.), amivel a csapat bizonyította, hogy nem egyslágeres csoda. Talán ennél is meglepőbb lehet, hogy a tavasszal betört Lil G és Nemazalány új számokkal került be a top 20-ba (az egyiket Lil G egyedül jegyzi), és még a Petőfi Sándor is tartja magát. A reakciókat elnézve úgy is tűnhetett, hogy a sokak által ironikusan hallgatott novelty kategóriába tartoznak, de most már bátran kijelenthetjük: valódi, lelkes rajongótáboruk van. (Az említett előadókat bemutattuk már Playlist rovatunkban: Majka, Király Viktor, Follow The Flow, Lil G és Nemazalány.)

A YouTube-listán egy új előadó található: Havasi, akit eddig leginkább arénakoncertjeiről ismerhettünk, illetve lemezei is jól fogynak: kettő is volt, ami a heti Mahasz-listán a 3. helyig jutott.  A YouTube-on sok, 1-3 milliós nézettségű videója van, csatornája összesítve túl van a 45 millió kattintáson. A The Road azonban kiugrott közülük ősszel, mégpedig úgy, hogy nem is friss: 2016 nyarán került fel a videómegosztóra. Mint a zenész menedzsmentjétől megtudtuk, ez a kiemelkedő nézettség a Havasi Symphonic jelenleg zajló nemzetközi turnéjának köszönhető; a megtekintések 4,8%-a származik Magyarországról (ez a kommentek nyelvén is meglátszik), de nem kizárólag olyan országokban nézik, ahol járt vagy járni fog a turné. (Volt már fellépés a Carnegie Hallban, a Barbicanben és a Sydney-i Operaházban; Berlinben, Bécsben, Krakkóban stb.)

Egyébként most fordult elő 2017 ősze után másodszor, hogy három videó is átlépte a vizsgált háromhónapos időszakban a tízmilliós nézettséget. Ezzel együtt a top 20 összesített nézettsége nem változott jelentősen nyár óta (106 millióról 103-ra csökkent).

A rádiós lista és a YouTube-lista soha annyira nem hasonlított ennyire egymásra, mint most. Amikor a Wellhello- és Halott Pénz-számok tűntek fel rendszeresen mindkettőn, akkor 1-3 dal volt az átfedés, két alkalommal 4 – most pedig 5, a két Majka, a két Follow The Flow és a Hol van az a lány. Azt már megszokhattuk, hogy Majka sok panaszkodás után végre bevette a rádiókat is; viszont a Füttyös a többi, mindkét platformon sikeressé vált számánál keményebb,  jobban elüt a megszokott rádiós hangzástól, mégis a 9. helyre került.

toplista_dalszerzo_28_2018osz

A képre vagy ide kattintva nagyban is megnézhető a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

A YouTube és a rádiók közeledését lehet pozitív fejleménynek értékelni; nehezebb viszont egy másik rekordot: az előadókat tekintve homogenizálódik a rádiók magyar zenei kínálata. Azoknak az előadóknak a száma, akik legalább két top 20-ba került számban szerepelnek, egészen 2017 őszéig 0-2 volt (2016 tavasza volt a kivétel hárommal). Tavaly ősszel ez négyre ugrott, téltől nyárig öt-öt volt, a mostani élmezőnyben pedig már hat előadó szerepel legalább két számban:  Halott Pénz, Follow The Flow, Jetlag, New Level Empire, Majka, Caramel. (A számolásnál tekintetbe vettük azt is, ha valaki másokkal közösen vagy vendégként szerepel az előadók között.)

A nyári toplistáinkon közöltünk először Spotify top 20 listát. Már akkor is arról írtunk, hogy ez jobban hasonlít a YouTube-listára, mint azt korábban sokan sejtették. Ősszel pedig még nagyobb volt az átfedés a kettő között. A két-két Halott Pénz- és Krúbi-számra érdemes felhívni a figyelmet, amik a YouTube-listán nem szerepelnek.

Komoly változás, hogy a Spotify-élmezőny hallgatottságai jelentősen megugrottak. Nyáron egyetlen szám, a Nem tudja senki lépte át a 600 ezres határt, a Füttyös a második helyre ennél jóval alacsonyabb, 257 ezres játszottsággal jutott. Ősszel viszont az első négy helyre került dalt 416-630 ezer közötti alkalommal streamelték. Ugyanakkor az 5. helytől lefelé nem változtak meg jelentősen az adatok. A top 20 összesített hallgatottsága nyáron 3,3 millió, ősszel 4 millió volt.

Az albumlistán viszonylag sok az újdonság, az élen például három új lemez, igaz, ismerős előadóktól: Ákos, Ganxsta Zolee (újrakiadással), Margaret Island. A Playlist rovatunkban bemutatott Dorothy sem először került be a top 20-ba, mint ahogy a református kórusok lemezeivel is lehetett már találkozni ezeken a listákon. Egy új válogatás is a legnépszerűbb albumok közé került, ezúttal nem egy fesztiválhoz, hanem egy népszerű helyszínhez, a Budapest Parkhoz kapcsolódik.

A Zeneszöveg.hu listáját megszokott módon a YouTube-toplista és a szezonális keresések (pl. ősszel sok a gyerekdal), no meg az örökzöldek határozzák meg.  Az, hogy Kate McKinnon meglepetésre elrappelte a Yózsefvárost Jimmy Fallon műsorában, egyedül ezen a listán eredményezett helyezést.

A toplista szerkeszthető .xlsx formátumban innen tölthető le.

Három lista végighallgatható a Spotify-on: a Mahasz rádiós lista, YouTube toplista (hiányos), Spotify toplista. Valamint alább a YouTube-on:

rádió:

YouTube:

Spotify:

 Categories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d