Februárban ismét Budapest a dalszerzés fővárosa

Az első, nagy sikerű, telt házas Dalszerző Expo után még gazdagabb programmal, két napon át várja a szerzőket az Artisjus szakmai rendezvénye. Az Európában egyedülálló DEX nyit a régió országai felé, és kezdő és sikeres dalszerzők számára is gyakorlati tudást, tapasztalatokat és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál. Szakmai előadások, workshopok, nyitott stúdió és a dalszerzés folyamatát bemutató újfajta programok is lesznek február 18-án és 19-én, a BMC-ben.

„Közismert, hogy az iskolarendszerű képzésben a komolyzene mennyivel jobb helyzetben van, mint a könnyűzene. Ezen belül pedig különösen elhanyagolt »gyerek« a dalszerzés – sokkal könnyebb az előadói képességeket fejlesztő képzéseket találni. A DEX-szel ezt az űrt szeretnénk legalább részben betölteni” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

„Két nap, ami csak arról szól, hogyan lehetsz jobb, sikeresebb dalszerző – ez nemcsak Magyarországon, de egész Európában hiánypótló. És ha lett volna ilyen húsz évvel ezelőtt, én ma valószínűleg sikeres popzeneszerzőként tengetem napjaimat, mert az előadói lét nem vonzott, de dalokat írni mindig szerettem… Jó, ha ezt túlzás is így kijelenteni, az biztos, hogy az alkotói munka eltérő képességeket és tudást igényel, mint az előadói; és az is biztos, hogy ma sok tehetséges alkotót veszítünk el, akik előadóként nem tudnak sikeressé válni, ezért teljesen elhagyják a zenei pályát. Az Artisjusnál több projektünk is azt célozza, hogy ezeket a tehetségeket megtartsuk, zeneszerzőként, szövegíróként, zenei producerként meglássák a lehetőségeket, és kibontakoztassák a bennük rejlő képességeket.”

A dalszerzőknek szóló szakmai program iránti igényt jól mutatta a 2018-as, telt házas Dalszerző Expo. 2019-ben már két napos lesz a a rendezvény, több mint 40 különböző programmal. Lesz beszélgetés többek között Dés Lászlóval és Caramellel; workshopok a következő témákban: zene- és dalszövegírás (angol nyelven is), alkalmazott zeneszerzés, a szerzői munka jogi és technikai háttere. Szakos Krisztián újabb dalon mutatja be műhelytitkait, és a Nyitott stúdió is megismétlődik: két napon át figyelhetjük, hogyan épül fel egy dal az első ötlettől a kész masterig. Iamyank most Jónás Verával és a cseh Thom Artway énekes-dalszerzővel fog dolgozni.

Újszerű program lesz az Így épül a dal: egy dal elkészítésének folyamatát, a közben felmerülő döntéseket mutatják be négy különböző műfajban a felkért előadók: pop – Margaret Island, rock – Apey and the Pea, jazz – Wolf Péter, szimfonikus, nagyzenekari hangszerelés – Pejtsik Péter.

„Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a DEX hazai rendezvényből kinője magát igazi közép-európai eseménnyé. Együttműködünk a környező országok jogkezelőivel, így lesz előadó Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Horvátországból is. De jönnek a hallgatóság soraiba ezekből az országokból” – mondta Tóth Péter Benjamin. „Ez segít abban, hogy a hazai dalszerzők elhelyezzék magukat a térképen, és reményeink szerint a regionális kapcsolatok, dalszerzői kollaborációk is erősödhetnek. Itt a régióban mi nem egymás ellen versenyzünk, hanem egy oldalon állunk. Külön-külön kicsik vagyunk, de együtt olyan lehetőségekhez férhetünk hozzá, amik mindannyiunkat magasabb szintre emelhetnek. Ezt a gondolatot képviseli a DEX mellett a HOTS Outbreakers Lab tábora, a Budapest Showcase Hub és az Artisjus által támogatott két dalszerző tábor is.”

Közvetlenül az Expo után kezdődik a svéd szervezésű Budapest Songwriting Camp, ahol a kiválasztott nyolc magyar résztvevő külföldi szerzőkkel dolgozik, többek között Szingapúrból, Mexikóból, Írországból, Németországból és az Egyesült Államokból. Utóbbiak közül többen előadást is tartanak a DEX-en.

A Dalszerző Expóra kétnapos bérlet vásárolható az expo.dalszerzo.hu oldalon: december 31-ig kedvezményes, 14,900 forintos áron, utána 19,900 forintért.

A 2018-as Dalszerző Expón készült videók itt találhatók meg.



Categories: Dalszerző Expo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading