Elhalasztották a szerzői jogi irányelv véglegesítését, a jogtulajdonosok is elégedetlenek

Mint arról részletesen itt írtunk, azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a szerzői jogi irányelvet, még rengeteg lépés vezet odáig, hogy az törvényerőre emelkedik a tagállamokban, és ezalatt egyes pontokon még lényeges változtatások kerülhetnek bele. 

A végleges szövegről az eredeti terv szerint ezen a héten kellett volna döntenie az EU három nagy döntéshozó szervének (Európai Parlament, Bizottság és Tanács), ezért is mozgósított a YouTube – közben pedig a jogtulajdonosok nyílt levélben ellenezték a változásokat a Parlament által megszavazott szöveghez képest. Azonban most mégsem született döntés a végső szövegről, a következő háromoldalú tárgyalást január második felében tartják majd.

A zeneszerzőket, zeneműkiadókat, kiadókat, producereket, valamint a filmes és könyvkiadói szakma különféle dolgozóit képviselő szervezetek, továbbá olyan médiavállalatok, mint a Vivendi és a Canal+ által aláírt nyílt levél szerint az értékrés avagy értéktranszfer felszámolásának alapelve – amit az EU minden döntéshozó szerve elfogadott – az, hogy a felhasználói tartalmakat megosztó platformok jogi felelősséggel kell, hogy tartozzanak a jogvédett művek megosztásáért, ami alól nem bújhatnak ki. “Továbbra is hisszük, hogy az értékrés tényleges felszámolása kizárólag ezen a kereten belül lehetséges, és hogy a jogosítási szerződések megkötését szorgalmazni kell, amennyiben azt a jogtulajdonosok is akarják, de rájuk kényszeríteni nem szabad.”

A szöveg szerint a jogi felelősség enyhítése csak akkor lehetséges, ha a tartalmat megosztó platform “komoly erőfeszítéseket tesz” a jogsértő művek megosztásának megakadályozására, és azt, hogy ez mit jelent, nagyon világosan meg kell fogalmazni. Arra szükség lehet, hogy “a jogtulajdonosok vagy képviselőik a jogvédett művek azonosításához szükséges információkat” a platformok rendelkezésére bocsássák, ugyanakkor ha az erről szóló jogszabály szövegezése nem világos, akkor az ahhoz vezethet, hogy “a jogtulajdonosokra hárul a kötelezettség, hogy főszerepet játsszanak a jogsértő művek eltávolításában.”

Lényegében arról van szó, hogy a nyílt levél szerint a mostani háromoldalú tárgyalásra beterjesztett szövegváltozat a jelenlegi rendszert hozná vissza, amikor a jogsértő tartalmakat a jogtulajdonosnak kell megtalálnia és jeleznie a platformnak. Még ha a szolgáltató ennél tovább megy (mint a YouTube a Content ID rendszerrel), akkor is olyan reménytelen minden jogsértő tartalmat eltávolíttatni, hogy a jogosítási tárgyalásokon a platformok igen előnyös helyzetbe kerülnek: ha nem írnak alá szerződést, a jogvédett művek akkor is ott lesznek. Legalábbis az elmúlt évek vitáiban ezzel vágtak vissza a kiadók, amikor a YouTube arra hivatkozott, hogy hiszen jogosítási szerződésük van: ennek feltételeit kizárólag hátrányos tárgyalási pozíciójuk miatt fogadták el. Amikor egy major nem kötött szerződést a YouTube-bal, zenéi továbbra is felkerültek, hiába költöttek rengeteg pénzt az eltávolíttatásukra.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: