Az év végi listamániából született a Vegyél zenét klub

A neves berlini elektronikus zenész, Avalon Emerson két barátjával két nap alatt hozta össze a Buy Music Club nevű oldalt, ami ennek megfelelően nem túl nagy igényű, ehhez képest rövid idő alatt elég szép sikereket ért el.

A Buy Music Club nem több (és nem is akar több lenni), mint egy egyszerű eszköz arra, hogy a Bandcampen megjelent kiadványokból listákat hozzunk létre, és ezeket megosszuk. A főoldalon van néhány kiemelés, de ezt leszámítva mindenki maga kell, hogy terjessze, amit összerakott. Bevezető szöveget lehet írni a listákhoz, a rajta szereplő kiadványok streamelhetők az oldalon, és át lehet lépni a Bandcampre, hogy megvegyük őket.

A kiemelt listák között ott van Avalon Emersoné mellett az underground elektronikus zene több, nagy kritikai elismertségnek örvendő, népszerű alakja is: a Mount Kimbie, Four Tet, Pearson Sound, Jacques Greene; valamint ennek a zenei világnak két meghatározó online fóruma, a Resident Advisor és a FACT magazin éves listája. Utóbbiakról nem minden lemez van fent a Bandcampen, például a magyar Lázár Gábor a FACT listáján a hetedik (!) helyre került Untold című albuma (a SoundCloudon viszont végighallgatható).

Avalon Emerson ezt írja az oldal céljáról és létrejöttéről: “Meg akartam osztani néhány kedvenc zenémet az évből, és hozzájuk linkeket, ahol meg lehet őket vásárolni. Ezért hoztuk létre a barátaimmal ezt az oldalt. A DJ-k és az elektronikus zene sok rajongója nem elégszik meg a streameléssel, mi meg is vásároljuk a zenét. És a Bandcamp jelenleg az egyik legméltányosabb online platform: az egyik legjobb módja annak, hogy a független előadókat és kiadókat támogasd, ha itt vásárolsz zenét. Jó lenne, ha az év végi listamániát egy olyan helyre csatornáznánk be, ami tényleg fizet a zenészeknek.”

A Bandcamp a digitális eladásokból 15%-ot, a fizikaiakból 10%-ot von le, és erre még rájön a tranzakció költsége; mint írják, általában befizetések 80-85%-a eljut a zenészekhez. Arról, hogy hogyan lehet a platform közösségi aspektusát jól kihasználni, itt írtunk.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d