Az év végi listamániából született a Vegyél zenét klub

A neves berlini elektronikus zenész, Avalon Emerson két barátjával két nap alatt hozta össze a Buy Music Club nevű oldalt, ami ennek megfelelően nem túl nagy igényű, ehhez képest rövid idő alatt elég szép sikereket ért el.

A Buy Music Club nem több (és nem is akar több lenni), mint egy egyszerű eszköz arra, hogy a Bandcampen megjelent kiadványokból listákat hozzunk létre, és ezeket megosszuk. A főoldalon van néhány kiemelés, de ezt leszámítva mindenki maga kell, hogy terjessze, amit összerakott. Bevezető szöveget lehet írni a listákhoz, a rajta szereplő kiadványok streamelhetők az oldalon, és át lehet lépni a Bandcampre, hogy megvegyük őket.

A kiemelt listák között ott van Avalon Emersoné mellett az underground elektronikus zene több, nagy kritikai elismertségnek örvendő, népszerű alakja is: a Mount Kimbie, Four Tet, Pearson Sound, Jacques Greene; valamint ennek a zenei világnak két meghatározó online fóruma, a Resident Advisor és a FACT magazin éves listája. Utóbbiakról nem minden lemez van fent a Bandcampen, például a magyar Lázár Gábor a FACT listáján a hetedik (!) helyre került Untold című albuma (a SoundCloudon viszont végighallgatható).

Avalon Emerson ezt írja az oldal céljáról és létrejöttéről: “Meg akartam osztani néhány kedvenc zenémet az évből, és hozzájuk linkeket, ahol meg lehet őket vásárolni. Ezért hoztuk létre a barátaimmal ezt az oldalt. A DJ-k és az elektronikus zene sok rajongója nem elégszik meg a streameléssel, mi meg is vásároljuk a zenét. És a Bandcamp jelenleg az egyik legméltányosabb online platform: az egyik legjobb módja annak, hogy a független előadókat és kiadókat támogasd, ha itt vásárolsz zenét. Jó lenne, ha az év végi listamániát egy olyan helyre csatornáznánk be, ami tényleg fizet a zenészeknek.”

A Bandcamp a digitális eladásokból 15%-ot, a fizikaiakból 10%-ot von le, és erre még rájön a tranzakció költsége; mint írják, általában befizetések 80-85%-a eljut a zenészekhez. Arról, hogy hogyan lehet a platform közösségi aspektusát jól kihasználni, itt írtunk.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading