Külföldi előadók a Dalszerző Expón – az első nevek

Február 18-án és 19-én, a Dalszerző Expón a legnevesebb magyar szerzők – Dés László, Caramel, Szakos Krisztián, Hegyi György, iamyank, Wolf Péter, Jónás Vera, Pejtsik Péter, a Margaret Island tagjai, Johnny K. Palmer, Áron András „Apey” – mellett külföldi szakemberek is tartanak előadásokat, workshopokat. Közülük mutatunk be néhányat.

Will Simms

A francia születésű, Londonban élő szerző-producer első megjelent dala, a Ruben Bonellel közös 4 Ever Happy a spanyol top 10-be jutott, és egy nagy Vodafone reklámban használták fel. Azóta több, az elektronikus tánczenét karibi hatásokkal keverő számot is megjelentetett vendégénekesekkel, a Sharoque duó tagjaként számos remixet jegyez. Dolgozott a dán Nabiha és a brit The Vamps több slágerén, Ayah Marar debütáló albumán, de igazán nagy sikereit a K-pop világában aratta. Olyan, Koreán kívül is hatalmas, elkötelezett rajongótáborral bíró zenekaroknak írt dalokat, mint a Girls’ Generation, az SNSD és az EXO. Első nagy sikere ebben a világban az I Got A Boy című sláger volt, amit eredetileg egy amerikai előadónak szántak, de lecsapott rá a K-pop egyik meghatározó cége, az SM Entertainment, és a Girls’ Generation előadásában mind Koreában, mind az amerikai K-Pop charton első lett. Mint mondja, a K-popban rendkívül fontosak a fülbemászó dallamok, a dalszerkezetek és a hangzások tekintetében viszont jóval nagyobb a producerek kreatív szabadsága, mint az európai popzenében.

HonlapProfil a 1 2 One zeneműkiadó oldalán

Harald Hanisch

Ausztria egyik legsikeresebb dalszerző-producere. Meghatározó slágerekkel segítette Christina Stürmer énekesnő pályáját, aki az egész német nyelvterületen (hazája mellett Németországban és Svájcban) az egyik legsikeresebb osztrák énekesnő. Rajta kívül több előadó vitte sikerre dalait: Eva K. Anderson, Florian Scheuba, Doris Golpashin, Tagträumer és mások. A bécsi Zeneakadémia könnyűzenei intézetének tanáraként zeneszerzést és szövegírást is oktat, ezen kívül is számos mesterkurzust tartott már. Az Osztrák Zeneszerzők Szövetségének alelnöke, a pop-rock szakosztály vezetője.

Ken Chong

A szingapúri zeneszerző-producer egyaránt ír alkalmazott zenét és popdalokat. A szingapúri mandopop-, vagyis mandarin nyelven éneklő sztár, Stefanie Sun számára írt Rainbow Bot című dala (amelyben az énekesnő fiának hangja is hallható) az Apple Music listájának élmezőnyében szerepelt. Emellett több játékfilmen dolgozott, a horrortól a vígjátékig, valamint olyan tévéadók műsoraihoz írt zenét, mint a National Geographic és a BBC. Reklámzenét is ír, valamint német és amerikai zeneműkiadóknak is dolgozik library music szerzőként. Saját produkciós céget alapított. Több alkalmazott zenei díj nyertese. A brit Bath Spa Egyetemen végzett, a szingapúri FM Pop Music Schoolban már ő oktatja a dalszerzést.

Ken Chong cége, a Sound Designers honlapja
Categories: Dalszerző Expo

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: