Dal+Szerző Playlist #62: Induló előadók a Hangfoglaló programban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Szokás szerint bemutatjuk a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadókat (a tavalyi nyertesek itta tavalyelőttiek itt találhatók meg). A feltételek nem változtak: két-kétmillió forint támogatást kapnak a kiválasztottak arra, hogy egy éven belül egy legalább öt számból álló felvételt és legalább egy klipet elkészítsenek, mentorokkal dolgozzanak. A 2018-as nyertesek közül hatot bemutattunk már itt, az összes támogatott listája itt található (2014-ig visszamenőleg), a kiválasztás folyamatáról itt lehet bővebben olvasni.

Dánielfy Gergő és az Utazók

Ismertségét, népszerűségét és műfaját tekintve is kilóg a Hangfoglaló mezőnyéből (nemcsak ebben az évadban, hanem általában) az előbb az X-Faktorban, majd a 2018-as A Dalban feltűnt fiatal énekes-dalszerző és zenekara. “Dalaikban az akusztikus és a rockos hangzásvilágot ötvözik a poppal, időnként népzenei elemeket is használnak” – olvasható a Hangfoglaló oldalán a jellemzés; érdemes ehhez hozzátenni, hogy érzelmes, pozitív életszemléletet sugárzó szövegek és a magyar könnyű- és szórakoztató zene hagyományához is kapcsolódó zene jellemzi az előadót. Önjellemzése így szól: “dalaimmal csendet szeretnék kicsit teremteni az emberek életében, megállítani őket egy pillanatra. Még tanulom ezt a képességet, de remélem, jó úton járok.”

Facebook

Azt mondtad

A Dal döntőéig jutott szerzemény, ami az Év Felfedezettje díját is meghozta Dánielfynek. A túlcsordulóan érzelmes dalról egyeseknek az előző évi Eurovízió-nyertes Salvador Sobral jutott eszébe; Dánielfy Gergő szerint csak az érzelmesség a közös pont bennük, bár az Amar pelos dois bevallottan nagy hatást tett rá. “Van helye ennek a letisztult zenének. Azt szeretném képviselni, hogy egy hegedű, egy gitár és egy ének megszólalhat, főleg, ha van mögötte egy érzelem” – mondta róla. Azt mondtad lett a zenekar 2018-as bemutatkozó lemezének is a címe.

Zene: Dánielfy Gergely István, szöveg: Völgyesi Árpád Balázs. ISWC kód: T-007.294.473-0

Elmegyek, elmegyek

A második legnépszerűbb Dánielfy-szám, a YouTube-on 350 ezres nézettségű videóval, aminek képanyagát a 2018-as Debreceni Virágkarnevál esti koncertshowján rögzítették, kétezer táncos közreműködésével. Debrecenben az év művésze elismerésre is jelölték, de lemondott a jelöltségről, mert mint írta: “Én még egyetemista vagyok, Színművészetire járok és úgy érzem, hogy utam elején járok. Nem gondolom, hogy a nevem Ráckevei Anna Jászai-díjas, Érdemes művésznő mellé tehető egy ilyen kérdésben, hogy ki legyen az év művésze Debrecenben! Ahhoz, hogy én valaha is művész lehessek, sok-sok tapasztalás, tanulás és rengeteg idő kell.”

Zene: Dánielfy Gergely István, szöveg: Jantyik Zsolt. ISWC kód: T-007.302.181-4

Szétvet az ideg

Az előzőektől eltérően rockos – és egy hosszabb latinos betétet is tartalmazó – dal, ami azért annyira nem kemény, mint azt a címe alapján esetleg gondolni lehetne. “Nem kell, hogy beskatulyázz” – énekli Dánielfy Gergő, amit nyilvánvalóan a zenéjére is lehet érteni.

Zene: Dánielfy Gergely István, szöveg: Völgyesi Árpád Balázs. ISWC kód: T-007.302.186-9

Ruby Harlem

Az Iván Szandra énekesnő-dalszerző-hangszerelő-zongorista által alapított zenekar a hazánkban nem igazán elterjedt soul, illetve neo soul, az R&B és a gospel keverékét játssza. Iván Szandra a világhírű Berklee College of Music diákjaként “került közelebb az afro-amerikai alapokon nyugvó zenei stílusokhoz, valamint a gospel zene lelki és kulturális hátteréhez” – olvasható a zenekar biójában. “A Ruby Harlemet mainstream zenekarnak képzelem el. Sokan nem hiszik el, szerintük a zenénk túlságosan szofisztikált. Én hiszek benne, hogy sikerülni fog, és szép lassan bekúszunk a közönség bőre alá” – mondta egy interjúban Iván Szandra, aki a Budapest Bár és a Random Trip vendége is volt már, valamint jazzt is énekel.

Facebook

Legyen úgy, ahogy nem volt még

YouTube-on első, és egyben eddig legnézettebb (tízezer fölötti) Ruby Harlem-videó egy meghitt hangulatú soulos dal.

Zene és szöveg: Iván Alexandra. ISWC kód: T-007.276.604-1

Forró

A 2019-es A Dalba bekerült szerzemény a zenekar többi számához képest funkosabb, de ennek visszafogottabb, erősen soulos, nálunk ritkább változatát képviseli. István Szandra szerint a siker titka a “szöveg bájában” is kereshető, a visszajelzések alapján sokan saját történetükre ismertek benne.

Zene és szöveg: Iván Alexandra, Heilig Tamás. ISWC kód: T-007.312.637-0

Aludj… aludj

A lecsupaszított, lírai dal – mint azt az M2 Petőfi TV-nek Iván Szandra és a zenekar pozanosa, Varga Nóra elmondta -, egy ismerős, súlyos betegségben elhunyt kisfiú emlékére, illetve édesanyjának íródott. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene és szöveg: Iván Alexandra. ISWC kód: T-007.312.656-3

Árnyéknyúl

“Az Árnyéknyúl egy alternatív rock együttes. A háromtagú debreceni banda nem tekinti versenynek a zenét. Mint mondják, az Árnyéknyúlnak nem közönsége, hanem közössége van” – olvasható a zenekar bemutatkozásában. Többször koncerteztek a 30Y előzenekaraként, az ő segítségükkel vették fel első számaikat is, ezért kézenfekvően adódott a hasonlítgatás az alternatív rock egyik legnépszerűbb hazai képviselőjével. Ugyanakkor az Árnyéknyúl dalszövegei jóval életközelibbek, kevésbé “költőiek”, mint azt ebben a műfajban megszokhattuk. Ezt is írják magukról: “Nem akarunk sztárok lenni. Szeretünk zenélni. Szeretünk gondolkodni az életen, legyen az bármi is. Nem bújkálunk metaforák mögött. Egyszerűek vagyunk.”

HonlapFacebook

Ki vagy te?

A lendületes, rock and rollos dal adta a zenekar nevét, pontosabban az ebben szereplő “tudatos nyelvi baki” után változtatták meg Modern Lobotómiáról Árnyéknyúlra. Az együttes történetét részletesen elmesélik a Rockbook interjújában, amiből az is kiderül, hogy Kovács Károly énekes a folyton előkerülő hasonlítgatások hatására kért egyszer egy dedikációt Lovasi Andrástól az utóbbi könyvébe, miszerint “Kovács Karesznek, akinek nem is olyan a hangja, mint az enyém!” Valamint azt is mondják, hogy “a Magyarországon alternatívnak hívott zenében egy közös dolog van: mindig van üzenete a daloknak, meg tök jók a zenekarok élőben is. Nem szoktuk azon törni a fejünket, hogy mi miben szeretnénk különbözni a többi alternatív rock zenekartól. Mivel a dalok önállóan mondanak mást és mást, ezért itt nincs meg az a nagy kihívás, mint mondjuk a popzenénél, hogy valami nagyon nagy bravúrt kell csinálni.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Neon a Nap

Az önjellemzésben említett “szeretünk gondolkodni az életen” ars poetica jól hallható ebben az érdekes dinamikájú dalban, aminek a zenéje és a szövege is tele van ellenpontozásokkal.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Beb-Hop Slammers

Nevében is utal választott műfajára a hat alaptagból álló, de emellett számos vendéggel is gyakran kiegészülő zenekar. Ahogy szellemes önjellemzésükben írják: “A Beb-Hop Slammers kezdetben fúziós-jazz zenekarként létezett. Aztán elkezdtük a 90es hiphop kedvenceinket mutogatni egymásnak… közben megtetszett a nyugati parti funk is… A jazzről próbáltunk átugrani a hiphop világába, de a kettő közötti kötetlen szakadékba estünk. Azóta ebben a súlytalanságban zuhanunk.” A jazz és a hiphop között régóta nagy az átjárás, Magyarországon is sok képviselője van a különféle fúzióknak. A Beb-Hop Slammers inkább a jazzhez áll közelebb: a hangszerszólók, a sok fúvós is ezt a jelleget erősíti, és Békés Dorka éneke is – amikor éppen nem rappel. A hiphop hatása ezen túl a ritmusokban érhető tetten.

Facebook

Glade

A 2018 végén megjelent Let’s Start című bemutatkozó lemez egyik húzódala. A YouTube-on egy lendületes élő változatban található meg.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Awake

A többi műfaj mellé itt a dal nyitó, többször visszatérő motívuma által még a blues-rock is bekapcsolódik.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

PLASTICOCEAN

A zenekar “new wave metal” – esetleg Soproncore – műfajba sorolja magát, “törekszik saját hangzás kialakítására, dalaik leginkább a metalcore, hardcore, deathcore és djent jegyeit ötvözi.” Vagyis a verzék alatt mélyre hangolt gitárok és üvöltés felel a zúzásért, a refrénekben pedig dallamos, vagy ahogy a műfajban jellemezni szokták: tiszta ének érkezik. A Plasticocean megalakulása után nem sokkal elő is állt első, Wave című nagylemezével, aminek a magyarázata az, hogy a tagok nagy része korábban a Blizard nevű zenekarban már együtt zenélt. Több tehetségkutató versenyen is jó eredményt értek el; profizmusukat még azok a kritikusok is elismerik, akik a fent nevezett műfajok túlzott követését róják fel a zenekarnak.

HonlapFacebook

All About You

A lemez kiemelt dala – egyben a tagok egyik kedvence – ez a szám, ami az átlagnál dallamosabb, ennyiben mondhatni slágeresebb is, illetve elektronikus zenei elemek is dúsítják.

Zeen: Cihlár Helmut, Csordás Bálint Mihály, Kocsis Dániel, Bolla Péter. Szöveg: Pap Gergő. ISWC kód: T-007.293.495-2

Letmeknow

Ez volt a Plasticocean bemutatkozó dala, a másik klipes számnál keményebb, bár egy líraibb betét enyhíti ezt. Érdekessége, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által készített, “a börtönök világát a maguk valójában, a fogvatartottak szemszögéből bemutató”, a sztereotípiák ellen küzdő videóban is szerepel.

Zeen: Cihlár Helmut, Csordás Bálint Mihály, Kocsis Dániel, Bolla Péter. Szöveg: Pap Gergő. ISWC kód: T0072935013

Antal Gábor Trio

A Cseh Tamás Program, illetve a Hangfoglaló történetében kuriózumnak számít a fúziós jazzt játszó trió támogatása az induló előadók között. Igaz, a zenekar a jazz dallamos, modern hatásokat, valamint világzenei elemeket is beépítő változatát játssza. Első, saját szerzeményeket tartalmazó lemezük, a Whirl 2017-ben jelent meg. Számos szakmai sikert könyvelhet el a nemzetközi színtéren is a zenekar, így például megnyerték a kolozsvári Jazz In The Park fesztivál versenyét. A közönség is kedveli őket, bizonyíték erre a JazzMa szaklap 2017-es olvasói listáján elért több helyezés. A trió felállása a lemezfelvétel óta megváltozott: Antal Gábor zongorista és Fekecs Ákos dobos mellé Szentgallay György került basszusgitárosként, miután a Szabó Gergely Japánba költözött.

Facebook

Whirl

A nagylemez címadó száma Antal Gábor szerzeménye. A nyolc számból négyet írt ő, kettőt-kettőt a trió másik két tagja, de mint egy kritika fogalmaz, a lemez egységességén ez nem látszik, ami bizonyíték a zenészek “szimbiózisára”.

Zene: Antal Gábor. ISWC kód: T0072811972

Storm Dance

A lemezmegjelenés óta több új videóval is jelentkezett az átalakult trió: van köztük egy örmény népdal és a Rózsaszín párduc Henry Mancini által írt témájának feldolgozása. A Storm Dance a flamencót építi be a zenekar sajátos világába, a hozzá készült videóban Pirók Zsófia táncosnő szerepel. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene: Antal Gábor. ISWC kód: T0073031114

A Playlist meghallgatható a Spotify-on és a Deezeren, valamint alább a YouTube-on:

é



Categories: Playlist

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading