Nem fizet rendesen az egyik legismertebb zenei közösségi finanszírozási oldal

Nem először kerültek felszínre problémák a kizárólag zenei projektekre koncentráló közösségi finanszírozási oldalak között vezető PledgeMusickal kapcsolatban. Most azonban minden korábbinál nagyobb a botrány: minden zeneipari lapot, köztük a Billboardot is megjárta a hír, hogy rengeteg zenekarnak hónapok óta nem fizetik ki a rajongók által összeadott összegeket.

Akár 100 ezer dollárt is visszatartanak, ami komoly gondot jelent az előadóknak. A Billboard a kultikus Skinny Puppy side projectje, az ohGr esetét ismerteti részletesen: nekik úgy kellett elmenniük a lemezbemutató turnéra, hogy nem tudták legyártani a lemezeket, és komoly gondot jelent a merch elkészítése is. Kénytelenek voltak digitálisan kihozni az albumot, de a koncerteken nem tudnak mit árulni.

A Billboardnak név nélkül nyilatkozó források arról beszéltek, hogy a cég az egyes projektekre összeadott pénzt nem tárolta elkülönítetten – ahogyan azt ígéri a felhasználóknak -, hanem befektette. A cég közleményében arról írt, hogy “több stratégiai partner érdeklődik” potenciális befektetőként vagy felvásárlóként a platformért, és ígéretet tett arra, hogy 90 napon belül rendez minden késedelmes kifizetést.

Az egyik legismertebb károsult, a Fastball a cég tartozásának “nagyjából feléről” kapott egy csekket a botrány kirobbanása után. Többen felfüggesztették pénzgyűjtő kampányukat, de a Hypebot azt írja, hogy a független kiadók reménykednek abban, hogy megmarad a PledgeMusic, mert a közösségi finanszírozásban egyedülálló platformot nyújtott számukra.

A PledgeMusic 2009-ben indult, és nemcsak feltörekvő, hanem befutott előadók is használták. Jelenleg például a Cardigans albumainak remaszterelt vinyl kiadására, vagy a UB40 új albumára is lehet itt pénzt adni.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d