Dal+Szerző Playlist #63: Előadók a Dalszerző Expón

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

A Dalszerző Expón számos elismert magyar szerző, producer és más szakember tart előadást, workshopot. Őket mutatjuk be egy-egy szerzeményükkel ebben a Playlistben – kivéve Dés Lászlót, Szakos Krisztiánt és Faltay Csabát, akiknek életművét a következő héten alaposabban is körbejárjuk. A február 18-án és 19-én megrendezett Dalszerző Expo honlapja itt található; a külföldi előadókat itt és itt mutattuk be.

Caramel

Caramel “gyengéd élveboncolás és lélekdonoráció” mottóval beszélget hat daláról Hegyi Györggyel, és – ahogy a Petőfi TV beharandozó műsorában mondta – a dalszövegírás, hangszerelés, zeneszerzés, előadás kérdéseinek megbeszélése mellett azt sem tartja kizártnak, hogy akár az “impulzív, inspiratív” közönséggel közösen valami dalírásba is belefog. Caramel-nagyinterjúnk itt olvasható, Playlist rovatunkban itt mutattuk be.

Zene, szöveg: Molnár Ferenc. T-007.074.626-7

Margaret Island feat. JumoDaddy

A Margaret Island tagjai több dalukat is elemzik majd az Így épül a dal program “pop” szekciójában. Köztük lesz az új lemez egyik váratlan húzása: a közös szám az elektronikus zenében nemzetközi sikereket elérő JumoDaddy producerrel, aki szintén jelen lesz. Margaret Island-interjúnk itt, JumoDaddy-interjúnk pedig itt olvasható.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Wolf Péter

Az örökzöld táncdalokat (mint a Playlistbe kiválasztott, Cserháti Zsuzsa által előadott dal), filmzenéket és szimfonikus műveket is alkotó Wolf Péter Ösztönösség és tudatosság a zeneszerzésben címmel tart előadást. A szerzővel készült nagyinterjú itt olvasható, Playlist rovatunkban itt mutattuk be, amikor Artisjus életmű díjat kapott, illetve itt is szerepelt több szerzeménye.

Zene: Wolf Péter. Szöveg: Fülöp Kálmán. ISWC kód: T-007.010.215-6

Pejtsik Péter

A több hangszeren (cselló, basszusgitár, hegedű) játszó Pejtsik Péter szerzőként az After Crying lemezein szereplő darabok mellett írt komoly- és popzenét, nemzetközi filmes produkciókban vett részt. Hangszerelőként szintén több műfajban otthonos, a hazai popsztároktól (Ákos, Crystal, Balázs Fecó, Havasi) nemzetközi megrendelőkig sokan veszik igénybe tudását. Az Így épül a dal sorozatban ő mutatja be a szimfonikus és nagyzenekari hangszerelés titkait. A fenti videón az egyik Ákossal közös munkája látható: a hazánkban gyakran fellépő angol Hurts felkérésére készült “remix”, vagyis szimfonikus verzió a Miracle című számhoz. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Johnny K. Palmer

A sokoldalú előadó-zeneszerző-szövegíró Hogyan írjunk ütős dalszöveget angolul? címmel tart workshopot. Sok egyéb mellett ő írt Wolf Kati és ByeAlex az Eurovíziós Dalversenyre kijutott számához angol nyelvű szöveget; a One For Me a Kedvesem angol változata. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Márta Alex. Szöveg: Márta Alex, Johnny K. Palmer. ISWC kód: T-007.206.894-0

Jónás Vera

A Nyitott stúdióban végigkövethetjük egy dal születését az első ötlettől a végső maszterig. Az egyik résztvevő dalszerző-énekes a nemzetközi elismeréseket is halmozó Jónás Vera, akivel többször foglalkoztunk már (legutóbb itt); a cseh zenei export fiatal reménységével, az itt bemutatott Thom Artwayjel fog együtt dalt írni.

Zene és szöveg: Jónás Vera, Kozma Kata. ISWC kód: T-007.303.273-1

Iamyank

A Nyitott stúdió producere az imPro tanára, sokszínű elektronikus zenész-producer. Legutóbbi albuma elmélyülést kívánó neoklasszikus ambient, de a tavalyi Nyitott stúdió, vagy például az Hegyi Dóri énekesnővel készült Aurora is bizonyítja, hogy a poposabb struktúrákban is otthon van. Rovatunk

ban itt és itt írtunk róla, a Dal+Szerző magazin vele készült interjúja itt olvasható.

Zene: Herold János. ISWC kód: T-007.205.763-6

Hidasi Barnabás

Magyarország egyik leginkább elismert hangmérnök-producere A zene műszaki anatómiája címmel tart előadást. A HLSTUDIO egyik legutóbbi munkája a Zaporozsec Pixelek című albumának felvétele, keverése és maszterelése volt; erről a Movie Star című szám a rádiós top 40-be is bekerült.

Zene és szöveg: Varga Bence. ISWC kód: T-007.294.319-1

Apey And The Pea

Az Apey And The Pea az egyik legnépszerűbb, a nemzetközi színtéren is elismert magyar rock/metal (ezen belül a stoner, grunge, sludge műfajok megoldásait, hangzásait felhasználó) zenekar, és ezt úgy érte el, hogy közben nem kötött kompromisszumot. A Playlist rovatunkban többször – legutóbb itt, valamint itt – szerepelt zenekar az Így épül a dal program előadója rock-metal műfajban.

Zene: Prepelicza Zoltán, Makai László. Szöveg: Áron András. ISWC kód: T-007.289.395

Lakatos Gábor

A hangkeverés trükkjeiről tart előadást Lakatos Gábor, aki a hetvenes években a Magyar Rádióban kezdte pályáját, a Magneoton egyik alapítója volt, 2002 óta szabadúszó hangmérnök és producer; 2010 óta a SET School oktatója. Munkái közül itt Szalóki Ági és Borlai Gergő közös, Kishúg néven kiadott, általa kevert és maszterelt zenéje hallható, ami számos, elektronikus és akusztikus hangszert (valamint stílust) hoz össze.
(A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Bánkuti Dániel

DJ, producer, marketing szakember stb., a Zenei karrier önerőből című könyv szerzője; producerként a FlameMakers duó tagjaként nemzetközi porondon mozog. Az orosz Timatinak készült remixük például a német, francia, osztrák, olasz és svájci slágerlistákra is felkerült. Bakonyi Bálinttal közösen 18-án és 19-én is tart egy-egy workshopot.

A remix regisztrációja még folyamatban van. Az eredeti dal szerzője Mario Mendell Winans.

Bakonyi Bálint

Producer, zeneszerző, sound designer, a Hangszert a kézbe program elektronikus zenei szakértője, az 1G School vezetője. Sok stílusban alkot, fő műfaja a techno. HiBoo néven kiadott zenéi közül jelenleg a Beatporton az olasz Natura Viva Black kiadónál megjelent Oldfield’s Bells az egyik legnépszerűbb (sok máshoz hasonlóan a Hellomonkeyval közös).

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Playlist végighallgatható a Spotify-on, a Deezeren és itt a YouTube-on:



Categories: Dalszerző Expo, Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading