150 millió támogatás a zenei exportra, ismét négy zenekar kapott kiemelt támogatást

A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program Kollégiuma decemberben több, a zenei exporttal kapcsolatos támogatásról is döntött, ezeket foglalja össze a Hangfoglaló honlapján nemrég megjelent közlemény. A külföldi koncertekre, turnékra 92 millió forintot adtak: a nyílt pályázatra 123 produkció jelentkezett, több mint kétharmaduk, 88 kapott is támogatást. A nyertesek listája az NKA honlapján itt található.

Mint arról a HOTS exportiroda előző évi tevékenységét összefoglaló kiadványban bőven volt szó, 2018-ban történt meg először, hogy négy előadó kiemelt támogatást kapott, ami “nem közvetlenül a turnézást segíti, hanem azt, hogy az adott produkciók bebiztosíthassák a szerepüket azokon a piacokon, amelyekre már sikerült betörniük”. 2019-ben a következő előadók kapnak egyenként 5-5 milliót hasonló célokra: Bohemian Betyars, The Qualitons, Dope Calypso, Fran Palermo. (Mindegyikük szerepelt már Playlist rovatunkban, lásd a nevekre kattintva.) A meghívásos pályázatra a HOTS a szakmabeliek megkérdezésével összeállított shortlistje, illetve a “korábbi pályázataik és tevékenységük alapján kérte fel őket a Kollégium”. A HOTS aktuális shortlistje itt látható.

Szintén az exporttámogatás körébe tartozik 33 zeneipari szakember részvételének támogatása fejenként legfeljebb 3 showcase-en, alkalmanként 150 ezer forinttal; a névsor itt látható. A HOTS exportiroda tevékenységére pedig 25 millió forintot különített el az NKA.

(Cikkünk nyitó képén a Dope Calypso látható.)Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d