Nem létező előadók szereztek sok tízezres hallgatottságot valódi Spotify-felhasználóktól

A BBC írta meg, hogy több Spotify-felhasználó arra lett figyelmes, hogy az általa hallgatott zenék között, vagy akár a 2018-as, általa legtöbbet hallgatott előadók listáján olyan “zenészek” tűntek fel, akiket biztosan nem hallgatott, hiszen nem is ismerte a nevüket. A BBC újságírója (aki szintén “áldozat”) által a “mysterycore” stílusba sorolt előadókban közös, hogy az albumaik borítói rendkívül egyszerűek (egyszínű háttérre írt fekete szavak), és több mint 40, egy-két perces, egyszavas című szám található rajtuk. A cikkben kiemelt Bergenulo Five nevű hamis előadó majdnem 60 ezres hallgatottságot szedett össze, ami kb. 5-600 dolláros (140-170 ezer forintos) jogdíjat jelenthet. Egyik előadó sem volt megtalálható a közösségi oldalakon, nem koncerteznek stb.

A cikk megjelenése után a Spotify törölte az itt megnevezett előadókat. A részletekről nem nyilatkoztak, de leszögezték, hogy “az adatok mesterséges manipulációjának problémáját rendkívül komolyan vesszük, és többféle módszerrel is küzdünk ellene.”

Nyilvánvalóan feltörték ezeket a felhasználói fiókokat, kérdés viszont, hogy hogyan. A BBC megkockáztatja azt a feltevést, hogy akkor kerülhettek ki a facebookos belépésnél létrehozott ún. access tokenek, amikor a közösségi oldal komoly, akár 50 millió felhasználót is érintő biztonsági problémával nézett szembe 2018 szeptemberében. A Music Business Worldwide viszont közölt egy korábban készült screenshotot, ami szintén ilyen nem létező előadók “hallgatását” mutatta. Egy, a BBC által hivatkozott biztonsági szakértő szerint lehet, hogy csak arról van szó, hogy más szolgáltatóktól kikerült jelszavakat próbáltak a hackerek a Spotify-on is felhasználni, és azért járhattak sikerrel, mert sokan használják ugyanazt a jelszót több helyen is.

lehet, hogy csak arról van szó, hogy más szolgáltatóktól kikerült jelszavakat próbáltak a hackerek a Spotify-on is felhasználni, és azért járhattak sikerrel, mert sokan használják ugyanazt a jelszót több helyen is.

A Music Business Worldwide szerint egyébként vannak zeneipari körökben, akik arra gyanakszanak, hogy maga a Spotify áll mindennek hátterében, vagyis létrehoznak és felpörgetnek hamis előadókat, hogy a nekik “kifizetett” jogdíjakkal is csökkentsék a valódi jogtulajdonosoknak fizetendő összeget.

A Spotify 2017-es “hamis előadók” botrányáról később kiderült, hogy ők valójában a svéd Epidemic Sound nevű, funkcionális zenéket megrendelő és terjesztő céghez tartoznak. 2018-ban pedig az derült ki, hogy egy bolgár csaló számos előfizető felhasználói profilt hozott létre, majd ezekkel éjjel-nappal a saját “művészeit” hallgatta.

Forrás: BBC


Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading