Nem létező előadók szereztek sok tízezres hallgatottságot valódi Spotify-felhasználóktól

A BBC írta meg, hogy több Spotify-felhasználó arra lett figyelmes, hogy az általa hallgatott zenék között, vagy akár a 2018-as, általa legtöbbet hallgatott előadók listáján olyan “zenészek” tűntek fel, akiket biztosan nem hallgatott, hiszen nem is ismerte a nevüket. A BBC újságírója (aki szintén “áldozat”) által a “mysterycore” stílusba sorolt előadókban közös, hogy az albumaik borítói rendkívül egyszerűek (egyszínű háttérre írt fekete szavak), és több mint 40, egy-két perces, egyszavas című szám található rajtuk. A cikkben kiemelt Bergenulo Five nevű hamis előadó majdnem 60 ezres hallgatottságot szedett össze, ami kb. 5-600 dolláros (140-170 ezer forintos) jogdíjat jelenthet. Egyik előadó sem volt megtalálható a közösségi oldalakon, nem koncerteznek stb.

A cikk megjelenése után a Spotify törölte az itt megnevezett előadókat. A részletekről nem nyilatkoztak, de leszögezték, hogy “az adatok mesterséges manipulációjának problémáját rendkívül komolyan vesszük, és többféle módszerrel is küzdünk ellene.”

Nyilvánvalóan feltörték ezeket a felhasználói fiókokat, kérdés viszont, hogy hogyan. A BBC megkockáztatja azt a feltevést, hogy akkor kerülhettek ki a facebookos belépésnél létrehozott ún. access tokenek, amikor a közösségi oldal komoly, akár 50 millió felhasználót is érintő biztonsági problémával nézett szembe 2018 szeptemberében. A Music Business Worldwide viszont közölt egy korábban készült screenshotot, ami szintén ilyen nem létező előadók “hallgatását” mutatta. Egy, a BBC által hivatkozott biztonsági szakértő szerint lehet, hogy csak arról van szó, hogy más szolgáltatóktól kikerült jelszavakat próbáltak a hackerek a Spotify-on is felhasználni, és azért járhattak sikerrel, mert sokan használják ugyanazt a jelszót több helyen is.

lehet, hogy csak arról van szó, hogy más szolgáltatóktól kikerült jelszavakat próbáltak a hackerek a Spotify-on is felhasználni, és azért járhattak sikerrel, mert sokan használják ugyanazt a jelszót több helyen is.

A Music Business Worldwide szerint egyébként vannak zeneipari körökben, akik arra gyanakszanak, hogy maga a Spotify áll mindennek hátterében, vagyis létrehoznak és felpörgetnek hamis előadókat, hogy a nekik “kifizetett” jogdíjakkal is csökkentsék a valódi jogtulajdonosoknak fizetendő összeget.

A Spotify 2017-es “hamis előadók” botrányáról később kiderült, hogy ők valójában a svéd Epidemic Sound nevű, funkcionális zenéket megrendelő és terjesztő céghez tartoznak. 2018-ban pedig az derült ki, hogy egy bolgár csaló számos előfizető felhasználói profilt hozott létre, majd ezekkel éjjel-nappal a saját “művészeit” hallgatta.

Forrás: BBC


Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: