Dal+Szerző Playlist #65: Artisjus-díjasok

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Ahogy 2018-ban és 2017-ben, idén is bemutatjuk az Artisjus-díjasokat. Részletesen itt lehet olvasni a díjról, és az alábbi videósorozat is bemutatja mindegyik idei díjazottat. (Az év komolyzenei műve, Kurtág György Beckett-operája, valamint a junior kategóriában elismerést szerző Dobos Dániel Drumul Dracului című műve nem szerepel a Playlistben. Előbbiből több hivatalos és nem hivatalos részlet látható-hallható a YouTube-on, utóbbi egy hosszabb összeállítás végén hallható.)

Dés László – Könnyűzenei életműdíj

“Ő az, aki dzsesszmuzsikusként át tudta törni a műfaji határokat, és sosem feledve, egyben felhasználva annak értékeit, egy kifejezetten dallamos zenei világban is maradandót tudott alkotni. Repertoárja széles skálán mozog a dzsessz, a filmzene, a musical, kortárs darabok, dalok és a balettzene területén – ami közös bennük: a siker” – olvasható Malek Miklós laudációjában. Dés László szerzeményeiből nemrég bőségesen válogatttunk, hiszen a Dalszerző Expo egyik előadója volt, de természetesen akármilyen bő szelekció csak ízelítő lehet az életműből.

Honlap

Dés-Geszti: A dzsungel könyve: Nyitány

Idén januárban volt a magyar zenés színház történetében példátlan sikerű musical premierjének 23. évfordulója – és még mindig játsszák. A Recorder interjújában Dés László elmondta, hogy “szegény Békés Palival hatszor írattam át a szövegkönyvet. Az eredeti Kipling-mű egy novellafüzér, és Pali azt dramatizálta szinte egy az egyben, vért, könnyet, árulást, halált, mindezt töményen, feloldás, humor és líra nélkül. Aztán a következő változat túl viccesre sikeredett, és ez így ment egy párszor, míg a végleges változat megszületett.” Ez volt első munkája Geszti Péterrel, aki “rendhagyó választás volt: én csak felületesen ismertem, egy-két interjút csinált velem, a szövegeit pedig a rádióban hallottam, a Rapülők-számokból. De azt gondoltuk – szintén a feleségemmel – hogy ez neki menne.”

Zene: Dés László. Szöveg: Geszti Péter. ISWC kód: T-007.095.745-7

Jazz+Az: Csepp a tengerben

Nem sokkal A dzsungel könyve után A miniszter félrelép filmzenéjéhez készített egy közös dalt a Dés-Geszti szerzőpáros, majd ebből lett a kilencvenes évek második felének egyik legsikeresebb magyar zenekara, három énekesnővel: Kozma Orsolya, Váczi Eszter és Behumi Dorottya.

Zene: Dés László. Szöveg: Geszti Péter. ISWC kód: T-007.095.677-2

Dés Septet: Utcazene

A jazzhez újra meg újra visszatérő Dés László héttagú zenekara 2003 és 2008 között működött, Utcazene címmel egy lemezt is rögzítettek. A szopránszaxofonozó Dés László mellett szintén a szakma elitjéhez tartozó zenészek játszottak: Fekete Kovács Kornél – trombita, Juhász Gábor – gitár, Balázs József – billentyűs hangszerek, Glaser Péter – bőgő, Balázs Elemér – dob, Dés András – ütőhangszerek. (Dés András Dés László fia, megszámlálhatatlan formáció ütőhangszerese.)

Zene: Dés László. ISWC kód: T-007.003.384-9

Szabó Tibor – Az év könnyűzeneszerzője

“Mintha számára nem létezne a kor szava, a divat, a trendek. Az anakronizmus nyomai ennek ellenére sem jelennek meg művein. (…) Ezzel a rendíthetetlen, mindenre nyitott és minden sajátját szívvel átadó hozzáállással születnek számai,
melyekből több is az utóbbi 20 év hazai slágerirodalmának megkerülhetetlen mérföldkövévé vált” – olvasható Czutor Zoltán laudációjában. A Magna Cum Laude zenekart, amelynek Szabó Tibor gitárosa és zeneszerzője, részletesen bemutattuk ebben a Playlistben.

Magna Cum Laude honlapFacebook

Pálinka dal

A Magna Cum Laude egyik legnagyobb sikere, amivel kapcsolatban Czutor Zoltán laudációja a dal “összekacsintó zenei szarkazmusát” emeli ki.

Zene: Mező Mihály, Szabó Tibor. Szöveg: Kara Mihály. ISWC kód: T-007.063.727-2

Gyerünk tavasz

A Magna Cum Laude alapításának 20. évfordulója (és Szabó Tibor 50. születésnapja) mellett két 2018-as sláger is az Artisjus-díj alapítója volt: a Mit ér? és a Gyerünk tavasz. Az utóbbi a Mahasz magyar rádiós toplistáján a 15. helyig jutott.

Zene: Szabó Tibor, Mező Mihály. Szöveg: Kara Mihály. ISWC kód: T-007-314-052.9

Bérczesi Róbert – Az év könnyűzenei szövegírója

“Bérczesi Robi szövegei főleg arról a küzdelemről szólnak, amit a mai társadalomba való beilleszkedés jelent – például számára is, de láthatóan sokezer rajongója tud azonosulni gondolataival. Összetettsége, mélysége révén nem könnyen befogadható dalszövegei ezreket érintettek meg az elmúlt majd 20 évben” – olvasható Szabó Áron laudációjában. A Blabla zenekarral feltűnt, a Hiperkarmával befutott frontember az alternatív rock legnépszerűbb és leginkább hányatott életű előadója; küzdelme a drogokkal közismert, és tavasszal Én meg az ének címmel egy életrajzi könyv tárgya is lesz.

Hiperkarma honlapFacebook

Blabla: Annyira bírlak (Szerenád)

A Generation Next tehetségkutató megnyerése után készülhetett el a Kétségbeejtően átlagos című Blabla-lemez, ami a tőle remélt sikert nem hozta meg, bár a kritikusok felfigyeltek rá. Maga Bérczesi is elégedetlen volt a szerinte túl steril hangzású lemezzel – mondta később az Est.hu átfogó interjújában.

Zene, szöveg: Bérczesi Róbert. ISWC kód: T-007.090.932-8

Dob+basszus

A Hiperkarma első, 2000-es lemezének több száma is sláger lett, a Dob+basszus pedig nemcsak a zenekar, hanem általában a magyar alternatív zene egyik meghatározó, ikonikus dala.

Zene, szöveg: Bérczesi Róbert. ISWC kód: T-007.067.838-4

Napsütötte rész

Az Artisjus-díjat nemcsak általában az életművéért, hanem ezen belül ezért a dalért kapta Bérczesi Róbert, ami egyben a torockói Double Rise fesztivál himnusza volt. Továbbá a nemrég megjelent Hiperkarma-lemez címadó dala, aminek az a különlegessége, hogy a legkevésbé kísérletező, a hagyományos dalformát leginkább követő számokból áll – erről a szerző a Stenknek beszélt részletesen.

Zene és szöveg: Bérczesi Róbert. ISWC kód: T-007.300.616-2

Modern Art Orchestra: Bartók Béla: Tizenöt magyar parasztdal (lemez és koncert) – Az év könnyűzenei produkciója

“Első hallásra a magyar parasztdal és a big band kombinációja jelentős zenei és földrajzi távolságot jelent: más kultúra, más gyökerek, különböző formai és tartalmi megnyilvánulások. Ám az eredményt hallgatva a kétely feloldódik, egyben a zenei értékek magas szintű találkozójává válik az elkészült anyag, köszönhetően a kiváló szólistáknak, akik improvizációikkal hidat vernek a folkzene dallamvilága és a big band hangzás közé” – olvasható Malek Miklós laudációjában. A lemezről a Playlistbe kiválasztott darabban (Old Dance Tunes: L’istesso Tempo) Cseke Gábor zongoraszólója hallható.

A mű regisztrációja még folyamatban van.

Mörk – Junior Artisjus-díj

“Mindannyian jazztanszakot végzett profi és magasan képzett muzsikusok, zenei világukra mégsem az iskolázottság a jellemző. Egyediségük, határtalan, szárnyaló fantáziájuk psychedelic soul stílusú zenéjük mellett klipjeikben is teret kap” – olvasható Bágyi Balázs laudációjában. A zenekar többször szerepelt Playlist-rovatunkban, például a nemzetközi showcase-fesztiválokon rendszeresen szereplő magyar előadókat bemutató összeállításunkban 2016-ban és 2018-ban is. A Doubt című dal a Mörk legutóbbi, melankolikusabb és a máskor sokszínű zenekarhoz képest egyértelműbben neo soulos oldalát mutató The Death of Mörk című EP-jén hallható.

A mű regisztrációja még folyamatban van.

Áron András “Apey” – Junior Artisjus-díj

“Kevés olyan sokoldalú dalszerző szaladgál a világban, aki egyszerre több műfajban, önazonosan, egyedi saját hanggal és hiteles üzenettel megállja a helyét. Áron Andrásra pedig nem csak ez jellemző – hanem az is, hogy dalaiból árad az a fajta erőlködésmentes attitűd, ami segít elhinni: zenei mondanivalója egyetemes, dalszövegei mélyről merítenek, de mégis egyszerűséget hordoznak” – olvasható Jónás Vera laudációjában. Áron András szólószámait bemutattuk itt, Apey And The Pea metalzenekarával pedig foglalkoztunk itt és itt is.

Zene, szöveg: Áron András. ISWC kód: T-007.289.147-4

Blahalouisiana – Junior Artisjus-díj

“A formáció sikerei mögött nagyon sok befektetett munka és tudatosság van, ami önmagában díjazást érdemelne, de ebben az esetben a siker titka az is, hogy sikerült megtalálniuk a saját zenei hangjukat. Hangzásuk a 60-as éveket idézi, dalszerzői stílusukban pedig ötvözik a country, a blues és a modern amerikai pop dalok stílusjegyeit” – olvasható Sebestyén Áron laudációjában. A zenekart részletesen itt mutattuk be, majd többször szerepeltek még Playlist rovatunkban, és a kritikusok kedvenc albumait összegyűjtő listáinkra is felkerültek 2017-ben és 2018-ban is.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Varjasi Ildikó – Az év magyarnótaszerzője

A konzervatóriumot végzett Varjasi Ildikó több mint száz nóta zeneszerzőjeként, minősített énekesként, valamint közösségi foglalkozások szervezőjeként is jelentősen hozzájárul a magyarnóta fennmaradásához.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Az Artisjus-díjátadó gálán készült kép Somay Márk fotója. A teljes galéria itt található.

A Playlist végighallgatható a Spotify-on, a Deezeren és a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d