“A nők szövetségesei leszünk” – férfiak állnak ki a zeneiparban dolgozó nőkért

Az amerikai folk közösségből indult, és – legalábbis egyelőre – nem kapott nagyobb nyilvánosságot, de érdekes és tanulságos kezdeményezés a Male Ally, vagyis Férfi szövetséges. Ez egy olyan nyilatkozat, amelyet férfiak írhatnak alá a MaleAlly.com oldalon, és azt vállalják benne, hogy a nők szövetségesei lesznek.

A szövegben többek között a következők olvashatók: “hiszem, hogy a nők hangját az enyémmel egyenrangú figyelem illeti meg. Hiszek abban, hogy a nők művészeti megnyilvánulásait ugyanazzal a szándékkal, tisztasággal és méltósággal kell bemutatni, mint a férfiakét.” Az, hogy egy férfi a nők szövetségesének vallja magát, azt jelenti, hogy “aktívan keresem, hogy hogyan járulhatok hozzá ahhoz, hogy a nők testileg és lelkileg biztonságban érezhessék magukat, és támogatom művészi önmegvalósításukat. Biztonságukat és egészségüket épp annyira szívemen viselem, mint a sajátomat.” Hiszen “ha minden hang egyaránt megszólalhat félelem, manipuláció, kényszerítés nélkül, az egyaránt szolgálja a férfiak, a nők, a zenerajongók, a művészetek, MINDENKI javát.”

A nyilatkozat bevezetése a proaktivitást hangsúlyozza, vagyis deklarálja, hogy attól még, hogy valaki aláírja ezt a szöveget, nem lesz “jó ember” – hanem azt kell vállalni, hogy “tanulni akarok arról, hogy milyen egyenlőtlenségek sújtják a nőket; dolgozni azért, hogy jobb legyek; figyelni a szavaimra és a tetteimre; és hozzájárulni a megoldások megtalálásához”. Ebben a nők segítségét is kérik.

Érdemes elolvasni a kezdeményezés elindítója, Joe Crookston zenész nyílt levelét. Mint írja, nemrég részt vett egy folkzenei konferencián. “Biztonságban éreztem magam; bízhattam abban, hogy azok a koncertfelkérések, névjegyek, amiket kapok, a zenémnek szólnak, és nem a testemnek vagy a hatalmamnak. Az kívántam, hogy amikor a barátomat, Emily Mure-t megkeresi egy férfi egy ajánlattal, akkor ő is bízhasson abban, hogy emögött nincsenek hátsó szándékok. Azt akartam, hogy a barátom, Alice Howe úgy juthassan előre a pályáján, hogy nem kényszerítik rá, hogy férfiak elgondolásait kelljen követnie.” Mint írja, “itt az idő, hogy elismerjük, hogy évtizedek óta miénk, férfiaké a pálya. Rengeteg lehetőségük volt, miközben a nőket a partvonalra szorították. A zenénk alapján kaptunk fellépési lehetőségeket, és nem az alapján, hogy mennyit vagyunk hajlandóak megmutatni a testünkből. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a cuccaink kipakolása közben előrehajolunk, senki nem fog megjegyzéseket tenni a fenekünkre, vagy megfogdosni azt.”

A konferencia élménye ihlette a szöveg megírására, és aztán annak végleges formába öntéséhez számos, a folk színtérhez tartozó nő véleményét is kikérte.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: