“Hadüzenet a dalszerzőknek”: megfellebbezi a 44%-os amerikai jogdíjemelést a Spotify, a Google, a Pandora és az Amazon

Az amerikai jogrendben a zenék digitális felhasználása utáni szerzői jogdíj mértékét a Szerzői Jogdíj Bizottság (Copyright Royalty Board) állapítja meg. A három bíróból álló testület egyeztet a piaci szereplők között, és az érintett felek érveit meghallgatva lényegében azt állapítja meg, hogy mekkora a piaci körülmények között “ésszerű díjmérték”. A Bizottság öt évre, kötelező érvénnyel állapítja meg a jogdíjak mértékét. Legutóbb 2018 elején történt ez meg (a tárgyalások még 2017-ben kezdődtek, mint arról beszámoltunk; a rendszerről részletesebben itt írtunk).

A Bizottság 2018 elején fennállásának legnagyobb emelését tette kötelezővé a 2018-tól 2022-ig tartó időszakra: ennek végére a szerzői jogdíjnak a bevételek 10,5%-áról 15,1%-ára kell növekednie, ami kb. 44%-os emelést jelent. A zeneműkiadókat képviselő National Music Publishers Association (NMPA) szerint “ez az elmúlt 110 év második jelentős jogdíjemelése”.

A tech óriáscégek közül az Apple elfogadta a döntést, azonban most – bő egy évvel a 2:1 arányban megszavazott döntés után – négy cég bejelentette, hogy fellebbez ellene. Az Amazon nem kommentálta a döntését; a másik három, vagyis a Google, a Spotify és a Pandora rövid közleményt írt, amely szerint a bírók által nem egyhangúan elfogadott döntés “ügyrendi és tárgyi szempontból” is problémás, és ártalmas mind a jogtulajdonosok, mind a műveket felhasználó szolgáltatások számára. Ennél bővebben majd a fellebbezés szövegéből derülnek majd csak ki a jogi kifogásaik.

Mindenesetre a zeneműkiadók már most mozgósítanak. Mint a Music Business Worldwide fogalmaz, “igen dühös hangú közleményt” adtak ki, amely szerint a fellebbezés melletti “szégyenteljes” döntés véget vet a reménynek, hogy a szerzők és a digitális szolgáltatók közötti viszony javulhat, sőt, egyenesen hadüzenettel ér fel. Bár a megállapított jogdíjmérték szerintük még mindig kevesebb, mint egy zenemű valós piaci értéke, két éves munka, több ezer oldal áttekintése nyomán jutottak el idáig a bírák, és “mindkét oldal dollártízmilliókat költött a mellette érvelő jogászokra”.

A közlemény szerint a szerzőket csupán üres gesztusokkal kielégíteni kívánó “big tech bully” cégek azt remélték, hogy egy feljebbviteli bíróságon csendben lejátszhatják az ügyet, ám az NMPA mindent megtesz, hogy harcoljon ellenük, és ennek keretében azon fognak dolgozni, hogy “minden szerző és minden zenerajongó” tudjon róla, mire készülnek. A Nashville Songwriters Association International vezetője hozzátette, hogy azért nagyon fontos az emelés, mert jelenleg a szerzők számára komoly nehézséget jelent a megélhetés, “nem fogsz tudni enni adni a családodnak, ha többmillió streamért néhány száz dollárt kapsz”. Külön kiemelte a Spotify-t, amely mindent megtesz a jogdíjak leszorításáért; a közlemény ugyanakkor “a szerzők barátjának” nevezi az Apple Musicot, amely elfogadta a Bizottság döntését.

A mozgósítás a fellebezés bejelentése utáni napokban tényleg megindult. A Music Business Worldwide itt közölt összefoglalót a legnagyobb figyelmet kiváltó, a közösségi médiában megjelent állásfoglalásoknak. Irving Azoff úgy fogalmazott, hogy “az Apple érti, hogy az üzletük alapja: a művészek. A Google, a Pandora, a Spotify és az Amazon viszont nem.” Frank Dukes Grammy-díjas szerző-producer azt írta: “mi, alkotók rengeteg mindent feláldozunk a művészet oltárán. Elkeserítő, hogy azt kell látnunk, hogy semmire sem értékel minket egy milliárd dolláros cég, ami a mi munkánkból profitál. Spotify, tedd meg, ami helyes, vond vissza a fellebbezést.” Ross Golan slágerszerző (egyben az And The Writer Is… podcast vezetője – az ő képe illusztrálja cikkünket) a “művészek nyakára lépő” tech cégekről és “az ételre valót megkeresni próbáló” művészekről írt.

Az NMPA elnöke korábbi nyilatkozatait a következővel egészítette ki: a Spotify ahelyett, hogy fontos üzleti partnerként kezelné a szerzőket, “úgy bánik velük, mintha a szolgái lennének”. Szerinte a szerzőknek ebből egyre inkább elegük van, és lehet, hogy a fellebezés lesz az utolsó csepp a pohárban.Categories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d