256 szervezet az európai szerzői jogi reform mellett

Mint arról sokszor, legutóbb itt írtunk, a szeptemberben elfogadott szerzői jogi irányelv végleges szövegének kialakítása nem volt éppen zökkenőmentes, ám a háromoldalú tárgyalásokon végül megszületett a javaslat végső változata. Ezt az Európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta, így már csak az Európai Parlament szavazása van hátra. (Ha elfogadják, akkor a tagállamoknak még két évük van saját törvénykezésükbe implementálni.) Mint arról korábban szó volt, szakértők nem tartják még biztosnak a március végi (25-től 28-ig tartó) ülésszakra kitűzött parlamenti szavazás végeredményét; főleg a Google az a tech cég, amely hatékonyan képes mozgósítani a netezőket “az internet végének” víziójával.

Egy nyílt levélben, ami az európai független kiadókat tömörítő Impala honlapján olvasható, 256 szervezet kéri a parlementi képviselőket, hogy szavazzanak igennel. A rövid szöveg szerint ez biztosítná végre “a kreatív szektor számára az egyenlő feltételekkel folytatott versenyt”, másfelől “az európai polgárok számára szélesebb körű tartalmakhoz nyújtana jobb hozzáférést. Ez egy történelmi lehetőség: egy mindenki számára tisztességes, fenntartható internetre van szükségünk.”

Az aláírók a zenei, filmes, vizuális művészeti, könyves, újságíró szakmák számos ágából kerülnek ki; van köztük számos nemzeti és nemzetek fölötti szervezet. Magyarországról az Artisjus, a Hungart, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete) és a HAIL (Hungarian Association of Independent Labels) szerepel az aláírók között.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d