X-Faktor döntősök, pendrive-ok és tovább növekvő egyhangúság – 2018-19. téli toplisták

A YouTube-listán két új előadó szerepel, mindketten az X-Faktor döntőjéből érkeztek, és egyiküket sem játsszák a rádiók. Megnéztük, a tehetségkutató korábbi győztesei hova jutottak. Az őszi toplista elemzésében az egyre növekvő egyhangúságra panaszkodtunk, és a helyzet télen sem lett jobb. A Spotify-on a hallgatottság egyre nő, és kevésbé fejnehéz a lista. Az albumlistán több a Tankcsapda – ez megszokott, a formátum korántsem az.

A YouTube-lista élén Majka és Horváth Tamás új, közös száma található. Majkától ez nem meglepő, Horváth Tamás viszont először került az első helyre; ő ugyan a videómegosztó egyik legnépszerűbb előadója, de eddig a legjobb helyezése a második volt 2014 őszén. A második helyen a pozícióját újabb, a rádiókban, streamen és a single listán is jól teljesítő slágerrel megerősítő Follow The Flow.

A YouTube top 20-ban két új előadó található, mindkettő a 2018-as X-Faktor döntőjéből. A nyertes USNK rapduó két számmal (ezek közül a Széééééétcsaptam csak szövegvideós és élő változatban létezik – ez ritkaság, de nem az első eset a listán); a harmadik helyezett Tamáska Gabi eggyel. Az USNK tipikusan az a zene, ami a rádiókba aligha kerülhet be; az énekesnő dala már sokkal inkább beférhetne, mégsem játszották.

Az X-Faktor-győzelem után sokféle pálya következhet: Opitz Barbi például az egyik legstabilabban teljesítő YouTube-sztár lett (most is itt van a 7. helyen), rádiós játszás nélkül; a rádiókban a legsikeresebb Vastag Csaba, akinek több, milliós nézettségű videója is van. A többieknek inkább egy-egy nagyobb slágerük volt egyik vagy másik platformon, esetleg további tisztességes, de nem kiugró sikerekkel; vagy ennyi sem. (Részletesen, dalokkal illusztrálva Playlist rovatunkban itt írtunk erről.) Az előző szériát megnyerző Rico & Claudio alig jelentkezett azóta új dalokkal, és ezek sem értek el komoly sikert. A YouTube-on a cseh és szlovák piacra szánt számaik jóval népszerűbbek; korábban az ottani X-Faktorban lettek másodikok.

A képre vagy ide kattintva nagyban is megnézhető a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

Őszi elemzésünkben azt írtuk, hogy soha nem voltak ennyire egyhangúak a toplisták. A helyzet télen sem lett jobb. Ősszel öt dal volt, ami a YouTube- és rádiós top 20-ban is szerepelt; ez télen már hat lett, az előzőek mellé megérkezett a harmadik Follow The Flow-szám is. A rádiós listán ismét hat olyan előadó van, aki több számban szerepelnek. Ráadásul van itt egy 2017-es (Freddie: Csodák) és  egy 2016-os (Soulwave: Kalandor) dal, sőt, visszakerült a legtöbbet játszott magyar számok közé a 2015-ös SuperStereo: Bent a neved is. Az új dalok száma 5, ami nem negatív rekord (az 4 volt 2017 őszén és tavaszán), de majdnem.

Az egyhangúságot a Spotify toplista sem oldja, hiszen kevés kivétellel ugyanazok az előadók szerepelnek rajta, mint a YouTube top 20-ban. (Érdekes, hogy ByeAlex és Tembo duója, a Senkise két dallal van itt, amik közül a KorsKorsKors a videómegosztón már kikerült az élvonalból, az u, u, u botrányos klipje pedig sosem szerepelt ott.) A stream szolgáltató esetén inkább az adatok érdekesek: a top 20 összesített hallgatottsága évszakról évszakra komolyan növekszik (2018 nyarán 3,3 millió volt, ősszel 4, télen pedig már 5,5). Ráadásul a korábbi listákkal ellentétben nincs már a többi daltól jelentősen elszakadó élmezőny (nyáron az első, ősszel az első négy helyezett hallgatottsága volt jóval magasabb, mint a többié), jóval egyenletesebb képet mutatnak a számok. Így a 20. helyhez ősszel 60 ezer, télen viszont már 165 ezer meghallgatás kellett.

Az albumlista élén a Kowalsky meg a Vega új, tizedik nagylemeze található; a zenekar előző, 2017 őszén megjelent, Kilenc című albuma is ott van még a húsz legkelendőbb album között (akkor az 1. helyen nyitott, azóta mostanáig tartotta a 4. helyet), immár hatszoros platina, vagyis túllépte a 24 ezres példányszámot.

Igazi különlegesség is van a listán; nem az, hogy a Tankcsapda több kiadvánnyal is szerepel rajta, hanem az, hogy mivel: három pendrive-val, amik három korszakra osztva a zenekar teljes életművét tartalmazzák  (B oldalakkal, ritkaságokkal, korábban kiadatlan koncertfelvételekkel együtt). A MOL kutakon kapható pendrive-ok ráadásul nemcsak tartalmukban és elegáns kivitelükben, de árukban is az elkötelezett rajongókat célozzák: 3990 forintba kerül egy darab.

Érdekesség még, hogy több tribute-lemez is van a top 20-ban (Magna Cum Laude, Ossian; a Zorall is nagyrészt feldolgozásairól ismert), valamint válogatások, újrakiadások. Bekerült a top 20-ba a friss Artisjus-életműdíjas Dés László több évtizedes, sikeres pályája után megjelent első olyan lemeze, amin ő énekli saját szerzeményeit (Éjféli járat).

Többször írtunk már arról, hogy a Zeneszöveg.hu listáin hogyan foglalnak el egyre több helyet a szezonális dalok; a téli top 20-ban pedig immár többségbe kerültek a karácsonyi, de legalábbis téli számok.

RÓNAI ANDRÁS

A toplista szerkeszthető .xlsx formátumban innen tölthető le.

Három lista végighallgatható a Spotify-on: a Mahasz rádiós lista, a YouTube toplista (hiányos), és a Spotify toplista. Valamint alább a YouTube-on:

rádió:

YouTube:

Spotify:Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: