“Mintha az Apple egyszerre lenne játékos és bíró” – az EU versenyhivatalához fordult a Spotify

Daniel Ek, a Spotify alapító-vezérigazgatója jelentette be a stream szolgáltató hivatalos blogján, hogy a cég az Európai Bizottsághoz fordul az Apple versenykorlátozó magatartása miatt. A Spotify külön honlapot is létrehozott, hogy bemutassa, hogy az App Store-t működtető és saját alkalmazásokat – köztük az Apple Musicot – is készítő óriáscég álláspontjuk szerint hogyan korlátozza versenytársait, “megfojtva az innovációt és rontva a felhasználói élményt” – vagy ahogy Daniel Ek fogalmaz: “lényegében egyszerre működik játékosként és bíróként”.

A fő panasz az, hogy más fejlesztők választhatnak, hogy vagy az Apple saját fizetési rendszerét használják, amely esetben 30%-ot levonnak tőlük (ezt Daniel Ek “Apple-adónak” nevezi), vagy ha ezt megkerülik, akkor jóval bonyolultabban tudnak csak fizetni a felhasználók, és más korlátozásokkal is találkoznak. A Siri hangutasításos rendszer, valamint sok Apple hardver (például az Apple Watch okosóra és a HomePod okoshangszóró) nem működik együtt a Spotify-jal. A fejlesztőkre vonatkozó szabályokat ráadásul rendszeresen megváltoztatják, miközben saját alkalmazásaik esetén nem mindig tartják be a másokra érvényesített korlátozásokat. Ráadásul a programjavításokat rendszeresen elutasítják.

A Spotify a következőket követeli: egyenlő bánásmódot minden fejlesztőnek; valódi választási lehetőséget a fizetési rendszerekben; ne korlátozza az Apple a fejlesztők és a felhasználók közötti kommunikációt.

A TechCrunch azt írja, hogy “sok fejlesztő panaszkodik az Apple-re, de annak hatalma miatt csak meglehetősen visszafogottan szoktak csak megszólalni. A Spotify eddig a legnagyobb cég, ami a nyilvánosság előtt beszélt a problémákról, és ami még fontosabb, jogi útra terelte a kérdést”. Daniel Ek egyébként azt írja, hogy erre csak azután került sor, hogy “megpróbáltuk a problémáinkat közvetlenül az Apple-lel megoldani, de ez nem sikerült”. A Deezer és az Anghami stream szolgáltatók vezetői is kijelentették, hogy támogatják a Spotify-t.



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading