Dal+Szerző Playlist #66: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2018-ban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Korábban összegyűjtöttük a kritikusok kedvenc 2017-es, előtte pedig 2016-os lemezeit, most pedig itt a 2018-as éves listákat összefoglaló válogatásunk.

A következő listákat találtuk: csak magyar lemezeket sorolt a Stenk, a Recorder, a Phenomenon, a KULTer, a NOWmagazin, az A38-tól a Zeneakadémiáig blog; illetve voltak egyes műfajokra koncentráló listák: NuSkull,Rozsdagyár, M.a.csek; a világ mindenféle tájáról zenéket bemutató, angol nyelvű Beehype is közölt egy toplistát. A MusicPress a zenei élet sok szereplőjét megkérdezte, közülük többen írtak magyar albumokat is. Emellett voltak listák, amelyek nem kizárólag a magyar zenékre fókuszáltak, de egy vagy több hazai kiadvány is felkerült rájuk: Hvg.hu, Lángoló Gitárok, Ígéretes titánok, Shock!, OFF Média, Nagylemez blog. Nem vettük figyelembe az összeállításnál, de mindenképpen megemlítenénk, hogy voltak nem albumokra és EP-kre, hanem magyar dalokra fókuszáló listák is: NuSkull, A38-tól a Zeneakadémiáig, Zoom.hu ; az Ígéretes Titánok a dalokról az olvasóit szavaztatta meg, a KULTer pedig az év “kultbandáit” is felsorolta.

2017-es összefoglalónkban 23 olyan lemez szerepelt, ami legalább három év végi listára felkerült. A 2018-as termést illetően nem volt ilyen széles a kritikai konszenzus: az átnézett listákon szereplő, összesen 103 magyar lemez közül 14 szerepelt legalább három listán. Alább ezeket hosszabban bemutatjuk, alatta pedig – illetve a stream oldalakon és a YouTube-on hallható összeállításban – pedig ott van még az a 26 lemez egy-egy dala, amelyek két-két listára kerültek fel.

The Qualitons: Echoes Calling

A beatkorszak bűvöletében indult zenekar több műfajba is belekóstolt már; harmadik nagylemezükön összetett, több tételes, mégis sodró, erősen a pszichedelikus rock jegyében készült dalokkal nyerték meg maguknak a kritikusokat. Az album nyolc listán szerepel: Beehype, Ígéretes Titánok, KULTer, MusicPress, Nagylemez blog, Phenomenon, Recorder, Stenk. Itt szerepeltek Playlist rovatunkban.

A kiválasztott dal: Echo (Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Szabó Benedek és a Galaxisok: Lehet, hogy rólad álmodtam

2017-ben a kritikusok legnagyobb kedvence volt az előző Galaxisok-lemez. Szabó Benedek és zenekara most a korábbiaktól eltérően zongorán komponálta dalokat, illetve a feldolgozott témák is eltávolodtak a “generációja hangja” szerepkörtől a globális szorongások felé – de így is felkerült hét listára: A38-tól a Zeneakadémiáig, Hvg, KULTer, MusicPress, Phenomenon, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: Prága (Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

The Devil’s Trade: What Happened to the Little Blind Crow

Sötét és ihletett, folkos-bluesos zene: Makó Dávid egy személyes projektje olyan erős hangulatteremtő erővel bír, hogy öt lap szerint helye volt az év legjobb lemezei között: MusicPress, NOWmagazin, NuSKull, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: Only As A Ghost (Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Felső Tízezer: Majd lesz valahogy

Önironikusan önsajnáló szövegek és lendületes power pop: a Felső Tízezer korábbi lemezein kidolgozott recept ismét megnyerte a kritikusokat. Öt listán szerepelt: A38-tól a Zeneakadémiáig, MusicPress, Phenomenon, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: B-Terv – szerzők: Korándi Dávid (zene), Sallai László (zene és szöveg), Balogh Gallusz (zene) , Hromkó István (zene). ISWC kód: T-007.302.828-0

Krúbi: Nehézlábérzés

Krúbi ironikus, a nem egyszer intellektuális üzenetet nagy mennyiségű trágárság mögé rejtő, zenében naprakész hiphoppal nyert meg nagy közönséget és sok kritikust. Négy listán szerepelt: OFF Média, Phenomenon, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal (18+): Nehézlábérzés – szerzők: Horváth Krisztián (zene és szöveg), Garamvölgyi Dániel (zene). ISWC kód: T-007.301.382-7

Thy Catafalque: Geometria

A Skóciában élő Kátai Tamás az avantgárd metal egyik nemzetközileg elismert képviselője. 2018-as, a műfajon kívülről érkezők számára legkönnyebben befogadható lemezén a metal már csak egy elem a sok között: népzenés, elektronikus, jazzes megoldásokat is használ. Négy listán szerepel: NuSkull, Rozsdagyár, Shock!, Stenk.

A kiválasztott dal: Sárember(Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Esti Kornél: Eltűnt idő

Az alternatív rock egyik vezető zenekara az idő témája körül forgó konceptalbuma a komoly szövegek és slágeres dalok keverékével hódított. Három listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, M.a.csek, Recorder.

A kiválasztott dal: Akik élnek – szerzők: Pályi Ádám (zene), Veres Imre (zene), Lázár Domokos (zene, szöveg), Horváth Kristóf (zene), Bodor Áron (zene, szöveg), Lázár Ágoston (zene). ISWC-kód: T-007.314.782-6

Darvas Benedek, Czitrom Ádám: Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek

“A magyar underground Így írtok ti-je”, vagyis a legnevesebb alternatív zenekarok elismerő, de fergeteges stílusparódiája, széles merítéssel a nyolcvanas évektől napjainkig. Három listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, MusicPress, Recorder.

A kiválasztott dal: Kalóztánc (Quimby) – szerző: Darvas Benedek (zene, szöveg). ISWC kód: T-007.290.568-0

Zanzinger: Seasonal Winds

Zanzinger egy szál gitáros énekes-dalszerzőként indult, első nagylemezén fuvolával kiegészült rockzenekar kíséri folkos, pszichedelikus, szabadon lélegző dalait. Három listán szerepel: Phenomenon, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: Self-Portrait at 24 – szerző: Misota Dániel (zene, szöveg). ISWC kód: T-007.271.879-6

Kistehén: Bocsánat

A sok műfajt kipróbált Kistehén ezen a lemezen számos arcát megmutatja, miközben a közéleti témák erőteljesen, sajátos megközelítésben kerülnek elő. Három listán szerepel: KULTer, M.a.csek, Recorder.

A kiválasztott dal: Bocsánat(Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Nóvé Soma: Népdalok

A Middlemist Red frontembere szóló EP-jén magyar népdalokat társított a pszichedelikus rock megszólalásával, kockázatos, de jól működő elegyet alkotva. Három listán szerepel: KULTer, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: Látod, rózsám(Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Freakin’ Disco: Monster

A jazz és az elektronikus zene fúziójából indult zenekar második nagylemezén a techno és a pszichedelikus, improvizatív rock megszólalását és hozzáállását hozta össze nagyívű, végig erős számokban. Három listán szerepel: Beehype, Phenomenon, Recorder.

A kiválasztott dal: Rules – szerzők: Szabó Sipos Ágoston (zene), Komjáti Áron (zene), Csizmás András (zene), Keresztes Gábor (zene, szöveg). ISWC kód: T-007.312.533-3

Gege: Csapda

Az underground rapper rajongóit is meglepve itt trapre váltott, szellemesen és keserűen kifigurázva mind a YouTube-rappereket, mind a szélesebb társadalmi közeget. Három listán szerepel: OFF Média, Recorder, Stenk.

A kiválasztott dal: Kicsiben(Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Volkova Sisters: Slowin Away

A Londonban működő zenekar különleges hangzása a sötét, misztikus-rituális zenékből és a kortárs, nem egyszer harsány elektronikus tánczenéből merít. Három listán szerepel: Beehype, MusicPress, Phenomenon.

A kiválasztott dal: Bulletproof (Szerzői adatok egyelőre nem elérhetőek, a dal regisztrációja még folyamatban van.)

Az pedig a két-két listán szereplő 26 lemez (a linkek túlvégén mindegyikről hallható egy-egy dal):

Atreyu’s Horse: Paper and Water (a stream szolgáltatóknál nem található meg, csak a Bandcampen), Berriloom and the Doom: No Human No Cry (a stream szolgáltatóknál nem található meg, csak a Bandcampen), Dystopia: Building Bridges, Frozen Steak: Stardust on the Rooftops of Albuquerque, Haenesy: Katruzsa, Lázár Gábor: Unfold, Ligeti Gyuri Álomgyára: Kegyetlen Csodák Ideje, Maneuver, Maneuver: Maneuver, Maneuver, mius: Twentytwo 22, Mörk: The Death Of Mörk, Nova Prospect: Jövő kilátással, Ohnody: Nude, Omega Diatribe: Trinity, Phlat: Doktor Monoton (a stream szolgáltatóknál nem található meg, csak a Bandcampen), Perrin: Lay Down, Satelles: Some Got Saved, Sear Bliss: Letters From the Edge, Sex Riders: Sex Riders (a stream szolgáltatóknál nem található meg, csak a Bandcampen), Shaibo: Naked Feet, Slow Village: Miezmámegin’, Söndörgő & Amsterdam Klezmer Band: Szikra, Supernem: Weekend, The Southern Oracle: Hiraeth, TPSRPRT: 1, Trillion: Like Water, Zombie Girlfriend: Wind

A Playlist végighallgatható a Spotify-on, a Deezeren és a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: