Az új Ariana Grande-sláger szerzői jogdíjának 90%-a A muzsika hangja rég elhunyt szerzőinek jár

Többször írtunk már arról, hogy a Blurred Lines-per óta a korábbi gyakorlatnál jóval jellemzőbb lett, hogy hangmintákat vagy átemelt részleteket használó daloknál az eredeti művek szerzőit is beveszik az új szám szerzői közé, így részesülnek a jogdíjakból. (Ennek köszönhető például, hogy Drake egy slágerének 21 szerzője lett, így a 2018-as amerikai stream top 10-ben egy slágerre átlagban 8,1 szerző jutott – bővebben lásd itt.)

Ezzel együtt is extrém Ariana Grande 7 Rings című számának esete. A dal nagyban épít Richard Rodgers (1902–1979) és Oscar Hammerstein (1895–1960) My Favorite Things című dalára, ami A muzsika hangja című musicalben, majd filmben lett ismert. Így nem meglepő, hogy az összesen tíz szerző között ott van a “Rodgers & Hammerstein” néven ismert páros (és egyébként maga Ariana Grande is). Az viszont igen, hogy – mint a New York Times írja -, az életművet kezelő Concord kapja a 7 Rings szerzői jogdíjainak 90%-át. A lap szerint néhány héttel a megjelenés előtt keresték meg a céget, akik 90%-ot kértek – és ezt alkudozás nélkül meg is kapták. A 7 Rings “nem létezhetne a My Favorite Things nélkül” – szól az indoklás; a New York Times szerint a kimagasló arány a Concord alkupozícióját és az eredeti dal közismertségét tükrözi.

Theodore S. Chapin jogász, aki évtizedek óta kezeli a Rodgers-Hammerstein szerzeményeik jogait, elmondta, hogy először megdöbbentette Ariana Grande dala, ám aztán meglátta az értékeit, és azt, hogy a My Favorite Things általa új generációhoz juthat el. Az is hozzájárult ahhoz, hogy engedélyezi az ilyen felhasználásokat (korábban például egy Gwen Stefani-dalt, ahol 50%-os részesedést kért), hogy a szerzőpáros még életében nem zárkózott el a dalok kereskedelmi értékesítésétől, akár reklámbeli felhasználásától sem.

A New York Times szerint dollármilliókat kereshet a Concord a dallal, hiszen az már hatodik hete vezeti a Billboard listát. Magyarországon nem került be a rádiós top 40-be; a Mahasz single és stream listáján viszont az első helyig jutott.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: