Elvonulok a világtól ihletet keresni, és a költségeket leírom az adómból

Unalmasnak tűnő témában írt meglepően szórakoztató cikket a Billboard. Több Los Angeles-i és New York-i, évtizedek óta zenészekkel dolgozó könyvelő beszél benne arról, hogy mi írható le az adóalapból. Neveket természetesen senki nem mondott, viszont az egyik könyvelő elárulta, hogy volt olyan ügyfele, aki kilenc számjegyű összeget keresett (vagyis százmilliós dolláros nagyságrendben), és hét számjegyű adójóváírást ért el.

Az alapelv az, hogy ha valaki a zenéléssel keresi a kenyerét, akkor minden, a zenéléshez, fellépésekhez és stúdiófelvételekhez szükséges kiadás leírható, a díszletektől a produkcióban részt vevő, azt előkészítő vagy éppen utána takarító emberek bérén át akár a hajápoló szerekig. Feltéve, ha ez utóbbiakat kizárólag a fellépésre készülve használja az adóalany. Ha valami nem szükséges a zenéléshez, vagy nem csak ahhoz, akkor a vele kapcsolatos kiadásokat nem lehet leírni. Ebből adódik, hogy akár Lady Gaga extravagáns és drága fellépőruháinak ára leírható – viszont ha egy country énekes a mindennapi életében is cowboykalapot és -csizmát, farmert és inget hord, akkor hiába ezeket veszi fel a színpadon is, nem írhatja le az árukat az adójából.

A hangszerek és stúdióeszközök is leírhatók; ha a koncerten drágakövekkel kirakott mikrofont használ az énekes, az is. A kivétel itt az, hogy egy drága, egyedi hangszer megvásárlása felfogható befektetésként, hiszen a megszerzett vagyontárgynak idővel növekszik az értéke.

A cikk szerzője szerint a legmeglepőbb fogás a következő: ha a dalszerzéshez szükséges ihletet a szerző hegyekbe elvonulva szeretné előcsalogatni, akkor az ezzel kapcsolatos költségek is leírhatók.

A Billboard hosszan taglalja, hogy a személyi edzők és edzőterem-bérletek leírhatók-e. Egy modell esetében biztos, viszont “zenészeket mindenféle méretben találunk, úgyhogy ehhez a szakmához nem szükséges feltétel a jó alak” – fogalmaz egy könyvelő. Egy pornósztár leírhatja a plasztikai műtétet, de talán egy zenésznél is el lehet érni hasonlót: ha például védjegyszerű frizurája az imidzsének a része, akkor a hajbeültetés valószínűleg leírható.

A cikk egyébként praktikus tanácsokkal is szolgál, például érdemes a zenéléssel kapcsolatos kiadásokat egy külön erre létrehozott számláról fizetni, és így könnyen lehet követni ezeket.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d