Előzetes befektetés nélkül lehet majd vinylt gyártatni a Bandcamppel

Komoly fejlesztést jelentett be a Bandcamp, ami a direct-to-fan platform minden felhasználója még ebben az évben elérhető lesz: vinyl előrendelő kampányokat lehet majd indítani az oldalon, és ha összejön a kellő számú vásárló, akkor a gyártást és a postázást is a Bandcamp végzi el. Az előrendelés azt jelenti, hogy a gyártás csak akkor indul el, ha összejött az előre meghatározott összeg, vagyis a közösségi finanszírozás modelljével elkerülhető, hogy az előadónak vagy kiadónak előre be kelljen fektetnie a vinylbe. Mint írják, a vinylgyártás komplex és “misztikus” kérdéseivel sem kell foglalkozni, ami sokakat elriaszt a formátumtól – és ezzel lehet, hogy komoly bevételtől esnek el. A vinyl és a borító elkészítését egy már több mint hatvan éves tapasztalattal rendelkező céggel végeztetik.

A Bandcamp hangsúlyozza, hogy minden részlet a zenész kezében van, a dizájntól az árazáson át a minimálisan elérendő összegig – így a vinylből remélt profit meghatározása is. A Bandcamp semmilyen jogot nem formál a zenére; a Fair Trade Music Policy jegyében a digitális eladásokból 15%-ot, a fizikaiakból 10%-ot vonnak le, ami jóval alacsonyabb, mint amennyit más platformok kérnek.

A szolgáltatás idén, egy egyelőre meg nem határozott időpontban lesz elérhető minden Bandcamp-felhasználó számára, egyelőre négy felvezető kampányt indítottak el, amik “megmutatják, mi lehetséges”. Ezekben a vinyl alapáránál többet adó rajongók posztereket, dedikált albumokat, bónusz lemezt, vagy akár aláírt tesztnyomást, személyre szabott gitárpengetőt kaphatnak. Vagyis a közösségi finanszírozás más modelljeihez hasonlóan itt is különféle extrák várják a legelkötelezettebb rajongókat.

Hasonló szolgáltatást egyébként már működtet a japán Qrates cég, ahol minimum száz példányban, észak-amerikai és európai cégekkel gyártatnak lemezeket, és két finanszírozási forma közül lehet választani: vagy csak akkor indul el a gyártás, ha összejött a meghatározott összeg; vagy rögtön elindul a folyamat (ami a vinyl esetében azt jelenti, hogy 8-10 hét múlva készül el), ekkor persze a kiadónak előre kell fizetnie. A szolgáltatást magyar zenészek is használják, például a Péterfy Bori & Love Band három vinyl kiadványát is itt finanszírozták a rajongók, vagy például a maga műfajában nemzetközi hírű, instrumentális hiphopot megjelentető Blunt Shelter kiadó is rendszeresen használja a Qratest. Ez a cég 15%-ot von le a beérkező összegből.

A Bandcamp szolgáltatásának az lesz a nagy előnye a Qrateshez képest, hogy a platformot már amúgy is használó előadók “házon belül” elintézhetik a vinyl finanszírozását, a rajongókat sem kell máshová irányítaniuk.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: