Dal+Szerző Playlist #68: Fonogram-díj 2019

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Ahogy évek óta, ismét bemutatjuk egy-egy dallal a Fonogram-díj magyar nyerteseit. Mint az közismert, ezt a Mahasz osztja ki; a jelölés és a kiválasztás folyamatáról részletesen lehet tájékozódni a honlapról, és idén immár a zsűri tagjait is megismerhetjük, akár kategóriákra lebontva. A honlapon a díjkiosztó gála felvétele is megtekinthető.

Életműdíj: Lerch István

A billentyűs-énekes-dalszerző klasszikus zenét tanult, a V’Moto-Rock tagjaként tett szert országos ismertségre. Dalait olyanok adták elő, mint Demjén Ferenc, Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Charlie, Koncz Zsuzsa, Szűcs Judith, Malek Andrea és mások. Korábban is számos rangos szakmai díjjal ismerték el: Huszka Jenő-díj, Erkel Ferenc-díj, Artisjus Életműdíj, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is. “Én maximálisan a világszínvonal fölé helyezem a Pistit” – mondja az életműdíj apropóján készült videóban Charlie. 2017 elején került kórházba, és bár már jobban van, a gálán nem tudott részt venni; Charlie, Dorozsmai Péter és Szűts László, a Mahasz elnöke vitte el neki a díjat. Csak örökzöld szerzeményeinek bemutatása többszörösen meghaladná rovatunk terjedelmét, ezért itt csak hármat választottunk ki a legnépszerűbb dalaiból. A Fonogramon nemcsak életműdíjat, hanem szakmai életműdíjat is kiosztottak, ezt Göczey Zsuzsa kapta.

V’Moto-Rock: Várj, míg felkel majd a nap

Ha csak egyetlen legnagyobb Lerch István-slágert kellene megnevezni, az ez lenne. A V’Moto-Rock best of albumának címét is ez adta, Demjén Ferenc szólópályáján is sokszor előadta, rengetegen feldolgozták. A Fonogram-gálán Charlie, Tóth Vera és Tóth Gabi énekelte.

Zene: Lerch István. Szöveg: Demjén Ferenc. ISWC Kód: T-007.172.156-6 

Lerch István: 50. Szimfónia – Tűzvarázsló

Eredetileg szintén a V’Moto-Rock adta elő a Tűzvarázslót, amit Lerch István az 50. születésnapján – sok más szerzeményéhez hasonlóan – újrahangszerelt változatban adott elő zenésztársaival; ez volt a később lemezen is megjelent 50. Szimfónia. A Tűzvarászlót nemrég (a Hol van az a lány felújított változatában robbantó) DR BRS és Király Viktor dolgozta fel.

Zene: Lerch István. Szöveg: Herpai Sándor, Lerch István, Demjén Ferenc, Menyhárt János. ISWC kód: T-007.006.597-2

Kovács Kati: Elfutok

Lerch István számos zenésztársa közül Kovács Kati annyiban különleges, hogy ők – ha csak rövid ideig, de – házastársak is voltak. Ez a dal Lerch István legnagyobb sikerei közé tartozik. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Lerch István. Szöveg: Demjén Ferenc, Kovács Kati. ISWC Kód: T-007.199.594-2

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: CARAMEL – Átutazók (Gold Record)

Az egyik legsikeresebb magyar előadó – aki egyben dalszerző is – több számot is megjelentetett 2018-ban, ezek közül az Átutazók aratta a nagyobb sikert a YouTube-on és a rádiókban is, a Mahasz heti listáján a 9. helyig jutott. Caramel-interjúnk itt olvasható, a Playlist rovatban itt mutattuk be részletesen a pályáját.

Zene és szöveg: Molnár Ferenc. ISWC kód: T-007.314.518-2

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: MARGARET ISLAND – III / Hóvirág / Legszebb szavak (Gold Record)

A Margaret Island harmadik lemezével bátran kísérletezett, több, (látszólag) idegen műfajból is bevonva közreműködőket. A rádiókban ugyanakkor a korábbi két albumon megismert hangzáshoz közel álló Hóvirág aratta a legnagyobb sikert (a heti listán a 25. helyig jutott). Ennek a dalnak s születéséről meséltek a Dalszerző Expón is. A Dal+Szerző magazin interjúja a zenekarral itt található; rovatunkban részletesen itt mutattuk be őket, de több alkalommal szerepeltek a Playlistben, például Artisjus-díjuk apropóján is.

Zene: Törőcsik Kristóf, Lábas Viktória, Füstös Bálint, Gerendás Dániel, Koltay Kurszán Krisztián. Szöveg: Hujber Szabolcs, Törőcsik Kristóf, Lábas Viktória, Füstös Bálint. ISWC kód: T-007.299.991-7

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: THE QUALITONS – Echoes Calling (szerzői kiadás)

A pszichedelikus rock, a beat és egyéb műfajok felhasználásával összetett, sodró szerzeményeket alkotó The Qualitons albuma a zenekritikusoknak is a legnagyobb kedvence volt az évből: mint a kritikuskedvenc albumokat bemutató Playlistünkben szerepelt, összesen kilenc év végi listára került fel. A komoly külföldi sikereket elérő – például a legendás KEXP rádióban első magyar előadóként szerepelt – zenekart részletesen itt mutattuk be.

Zene: Szőke Barna Zsolt, Menyhei Ádám, Boros Levente, G. Szabó Hunor, Hock Ernő. Szöveg: G. Szabó Hunor, Nathaniel Barratt. ISWC kód: T-007.302.729-8

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: WILLCOX – Tequila / In My Head / Let It Go (Remixes) / Remember (Gold Record)

Willcox régóta nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is ismert DJ-producer, 2018 pedig talán legnagyobb eddigi sikerét aratta: a Tequila című számra lecsapott az elektronikus tánczene egyik vezető kiadója, az Ultra Records. Pedig mint mondta, pont ez volt az a szám, amivel nem akart nemzetközi trendeknek megfelelni.

Zene: Vígh Attila. ISWC kód: T-007.301.031-7

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: KRÚBI – Nehézlábérzés (Universal Music) / Az év felfedezettje: KRÚBI

Krúbi ironikus, a nem egyszer intellektuális üzenetet nagy mennyiségű trágárság mögé rejtő, zenében naprakész hiphoppal megnyerte a kritikusokat: mint itt bemutattuk, négy év végi listára is felkerült. A Fonogram zsűrije és a kritikusok nem mindig értenek egyet, de most ez több kategóriában megtörtént.

Zene, szöveg: Horváth Krisztián. Zene: Garamvölgyi Dániel. ISWC kód: T-007.301.382-7

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: OZONE MAMA – Cosmos Calling (Ripple Music)

Az Ozone Mama lemezét az amerikai Ripple Music kiadó jelentette meg, és komoly nemzetközi elismeréseket kapott a klasszikus hard rock iránt érdeklődő újságíróktól. Egy kritikus például azt írta róla, hogy “amerikaibb, mint a mai amerikai zenék 95%-a”. A zenekart korábban itt mutattuk be részletesen.

Zene: Dobos Gergely, Székely Márton, Gulyás Máté, Gábor András. Szöveg: Gábor András. ISWC kód: T-007.305.834-0

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele: SZENES IVÁN – Szervusz Szenes Iván tér (Szenes Művészeti Kft.)

A magyar könnyűzene-történet egyik legnagyobb slágerszerzőjének nevét tér őrzi a Józsefvárosban, ahol tízezres közönséggel évek óta rendeznek szabadtéri fesztiválokat a dalaiból. A lemez borítóján “Szenes Andrea és Iván” az előadó, és valóban, három dalt Szenes Iván előadásában hallhatunk, köztük a korábban meg nem jelent, utolsó dala, a Régimódi zene. Egyébként nemcsak azok az előadók szerepelnek itt, akik eredetileg sikerre vitték a szerzeményeket, hanem a fiatal generációból is többen (Opitz Barbi, Király Linda és mások). (A YouTube-on nem található meg.)

Zene és szöveg: Szenes Iván. ISWC kód: T-007.164.117-2

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele: RUBY HARLEM – Forró / Aludj…aludj / Legyen úgy ahogy nem volt még / Megbocsájtanék (Tom-Tom Records)

A Ruby Harlem hazánkban kevésbé elterjedt műfajokat játszik: a soul, az R&B és a gospel keverékét. Ezzel együtt A Dalban komoly közönség előtt tudták megmutatni magukat. A zenekart itt mutattuk be a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadók között.

Zene és szöveg: Heilig Tamás, Iván Alexandra. ISWC kód: T-007.312.637-0

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele: RUTKAI BORI BANDA – Űrdöngölők (Kolibri Kiadó)

Rutkai Bori egyszerre három különböző világban van jelen: a Rutkai Bori Banda a gyermeki világlátás elemeit beépítő, játékos dalokat játszik gyerekeknek; a mostanában kevésbé aktív Specko Jedno az undergroundba tartozik; közben az igen népszerű Budapest Bár produkcióban is énekel. (Ezek viszonyáról is beszélgettünk vele ebben az interjúban.) Az Űrdöngölők mára harmadik lemez, ami az énekesnő festményeivel illusztrált könyv melléklete. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Rutkai Borbála, Szerető Dániel, Darvas Kristóf, Dudás Zsombor, Németh Imre. Szöveg: Rutkai Borbála. ISWC kód: T-007.313.620-5

Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele: MODERN ART ORCHESTRA PLAYS BÉLA BARTÓK – 15 Hungarian Peasant Songs (BMC Records)

A különleges album, amelyen a Bartók Béla által gyűjtött magyar parasztdalok és a big band világa találkozik, Artisjus-díjat is nyert az év könnyűzenei produkciója kategóriában. Méltatásában Malek Miklós “zenei értékek magas szintű találkozójaként” írta le a lemezt. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A művek regisztrációja még folyamatban van.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele: PALYA BEA – Hazatalálok (Palya Bea Production Kft.)

Palya Bea – akinek pályáját részletesen itt mutattuk be – legutóbbi lemezén a válás tapasztalatát dolgozta fel, és erről a témáról tabuk nélkül beszélt az interjúkban, illetve videósorozatot is készített róla. A lemez (majdnem) címadó dala Palya Bea legnépszerűbb, Szabadon című számára utal vissza mind zenéjével, mind szövegével. Palya Bea a 2018-as Dalszerző Expón tartott workshopjának felvételét itt lehet megnézni.

Zene, szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.205.875-3

Az év hangfelvétele: AK26 – Blöff (szerzői kiadás)

Ez a kategória kivétel a Fonogramon, hiszen nem a zsűri, hanem a közönség szavazza meg a közönség. Az AK26 Blöff című száma előző télen került fel a Dal+Szerzőn közölt háromhavi YouTube-toplistára, 2018 tavaszán már vezette azt, és a legutóbbi, téli toplistánkon is még a videómegosztó legnépszerűbb magyar klipjei között volt.

Zene: Béjé. Szöveg: Molnár Ádám Gergő, Molnár Márton. ISWC kód: T-007.295.694-5

A Playlist meghallgatható a Deezeren, valamint a Spotify-on:és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: