Riasztó adatok a zenészek lelki egészségéről: 73% küzd valamilyen problémával

Rengeteg zenész küzd lelki betegséggel, de a zeneipar és a nyilvánosság csak mostanában kezd komolyabban foglalkozni a problémával – írtuk tavaly nyári nagy cikkünkben. Bár bíztató fejleményekről is be tudtunk számolni, és a problémák nyilvános megvitatása azóta is zajlik, egy új felmérés továbbra is komoly gondokat mutat.

A Record Union svéd digitális terjesztő közel 1500 független (vagyis nem major kiadóhoz szerződött, és nem is általuk terjesztett) zenészt kérdezett meg. 73%-uk válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy “voltak-e a zenéléssel összefüggő olyan negatív érzéseid, mint például stressz, szorongás vagy depresszió?” Különösen a fiatal zenészekre jellemző ez: a 18-25 éves korosztályból 80% válaszolt igennel, 46 év fölött ez 49% volt. A negatív lelki tünetek közül a szorongás a leggyakoribb (73%), depresszióval 69%, stresszel 66% küzd a válaszolók közül. 33%-uk írta azt, hogy pánikrohamai is voltak.

A lelki problémákat kiváltó okok között a kudarctól való félelem volt a leggyakoribb (67%), az anyagi bizonytalanságot 59% jelölte meg; alig valamivel kevesebben (58%) érzik úgy, hogy túl nagy rajtuk a nyomás, hogy sikeresek legyenek; 51% a magányosságot is megnevezte az okok között.

A válaszolók 39%-a próbálta valahogy kezelni a problémáit (túlnyomó többségük szakemberhez fordult), viszont a fiataloknál ez csak 33%. Magasabb, 51% ennél azok aránya, akik saját maguk próbálják kezelni a tüneteket, mégpedig alkohollal (54%), drogokkal (50%) vagy öngyógyszerezéssel (32%). 59% válaszolta azt, hogy számára prioritás a lelki egészsége; itt is a fiatalabbak álltak a legrosszabbul, náluk ez csak 51%. Az egészségesebb lelki egyensúly eléréséhez vezető úton a legfontosabbak a válaszadók szerint: elegendő alvás és megfelelő étkezés; az, hogy pozitív emberekkel legyünk körülvéve; hogy tudatosan figyeljünk az érzelmeinkre és lelkiállapotunkra.

Tanulságos eredmény, hogy míg a lelki problémákkal küzdők kétharmada beszél ezekről a gondjairól, túlnyomó többségük közeli barátaival vagy családtagjaival teszi ezt. A zenei világon belül leginkább a zenekaruk tagjaival, de ez is csak 31%; a menedzserével csak 6%-uk osztja meg ilyen gondjait, a kiadójával mindössze 3%. Ez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy mindössze 19% válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a zeneipar törekszik a “fenntartható, egészséges zenei környezet” kialakítására. A kérdőív eredményeinek részletes bemutatása ebben a pdf-ben olvasható.

Ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, a kereskedelmi sikert mindenek elé helyező zeneiparnak magának kell megváltoznia – mondta a Billboardnak a kutatást végző Record Union vezérigazgatója. Szerinte másként kellene tekinteni a sikerre: a bevétel, a stream számok stb. alakulása mellett a lelki egészséget is a siker egyik összetevőjeként kellene kezeln.

A Record Union az eredmények publikálása mellett 30 ezer dollárt (8,7 millió forintot) ajánlott fel a problémával foglalkozó szervezeteknek, projekteknek. A The73Percent.com oldalon jelentkezhetnek ilyenek; a zenészek szavazatai mellett egy szakérdő bizottság is részt vesz majd a támogatott projektek kiválasztásában.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d