Dal+Szerző Playlist #69: Nagy-Szín-Pad! 2019

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Ahogy 2018-ban, 2017-ben és 2016-ban is, ismét bemutatjuk a “tehetségmutató” verseny szereplőit. A mezőny idén is sokszínű, hiszen az utóbbi év egyik legnagyobb befutója és pályájának korai szakaszánál tartó énekesnő, újvonalas rap, nagy múltú rockzenekar és fiatal indie együttes is található a nyolc versenyző között. Ahogy tavaly sem a legismertebb ByeAlex győzött, hanem a népszerűségért hozott kompromisszumokat elutasító, rétegzenét játszó Apey & The Pea, idén is lehetnek még meglepetések. Az elődöntők május 8-án kezdődtek, a döntőre május 16-án kerül sor. A versenyről itt lehet bővebben olvasni, a zsűri (avagy crew) tagjai itt láthatók.

Follow The Flow

Mint azt toplistáink olvasói – és persze a magyar zenei életet kicsit is követők – tudják, a Follow The Flow az utóbbi idők legnagyobb befutója. 2018 nyarán tarolt hatalmasat a Nem tudja senki című dallal, ami YouTube-nézettségi rekordot döntött, első helyre került többek között a Spotify és a Zeneszöveg.hu listáján, és a rádiókban a 4. legtöbbet játszott magyar dal volt. Ezután újabb, több platformon is sikeres slágerekkel tudták biztosítani a pozíciójukat, legutóbb az Anyám mondta című számuk került a YouTube-lista 2. helyére télen, és a rádiókban a 20 legtöbbet játszott magyar dal közül három az övék volt. A BLR és Fura Csé rapperpáros által alapított, a zenei élet különböző területeiről összehozott zenekart itt mutattuk be Playlist rovatunkban, a később érkező Szakács Gergővel vált teljessé a csapat. Debütáló albumuk május végére várható.

Facebook

Nem tudja senki

A 2018 tavaszán megjelent, nyáron taroló dal az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere, ami – mint fent írtuk – több platformon is tarolt.

Zene: Vámos András, Szakács Gergely. Szöveg: Molnár Csaba, Vincze Gergely. ISWC kód: T-007.300.549-8

Anyám mondta

A legutóbbi, tavaly novemberben megjelent lírai sláger a magyar popzene hagyományait és a hiphopot hozza össze, és a bridge-ben még népzenei ihletésű hegedű is hallható.

Zene: Farkas Izsák, Szakács Gergely, Somogyvári Dániel. Szöveg: Molnár Csaba, Vincze Gergely. ISWC kód: T-007.317.329-1

Gavallér

Ez a könnyeden önironikus, már címében is retrós dal a legfrissebb megjelenésük, különleges technikával készült hozzá klip.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

New Level Empire

A zenekart 2013-ban alapította az elektronikus zenei élet két ismert szereplője, Nyújtó Sándor (DJ Newl) és Krajczár Péter (Krash, a Karmatronic duó tagja); itt azonban az volt a koncepció, hogy élő zenekarral játsszák a táncos, elektronikus, de popos dalformát használó, rádióbarát zenét. A korábban műsorvezetőként ismertté vált Ujvári Zoltán Szilveszter (Zola) csatlakozott énekesként. A New Level Empire 2014-ben, első dalával (The Last One) A Dal döntőjébe, a rádióknál pedig rotációba került. Azóta összesen 9 daluk jutott be a Mahasz top 40-be. 2016-ban némileg átalakult a zenekar; azóta az említett három tag mellett a rockzenéből érkezett Seprényi Fanni (basszusgitár) és Lelovics György (gitár) játszik velük. Korábban itt szerepeltek Playlist rovatunkban.

Facebook

Valahol feat. Deniz

A zenekar angol nyelvű dalokkal indult, ez volt az első magyar számuk, ami a korábbiaknál is nagyobbat tarolt: a Valahol a 2016-os összesített rádiós listán a 8. helyre került, a legnépszerűbb magyar sláger volt abban az évben.

Zene: Krajczár Péter, Nyujtó Sándor. Szöveg: Ujvári Zoltán Szilveszter, Rizner Dénes. ISWC kód: T-007.278.539-7

New Level Empire x Republic: Valódi

“Boros Csaba vendége voltam rádióműsorában, és elmondtam neki, hogy mindig is volt egy olyan érzésem a legelső dalunkkal kapcsolatban, hogy ha kivennénk belőle az elektronikát, akkor egészen hasonló egy Republic dalhoz. Tovább fűztem a gondolatmenetet, és felvetettem Csabának, mi lenne, ha ötletelnénk egyet közösen. Az egész feledésbe merült, de amikor fél évvel később újra találkoztunk, Csaba már mutatott is nekem egy kész dalt, és beindult a lavina. Zola írt rá egy versnek is beillő, de mindenekelőtt a Republic világához méltó szöveget” – mesélte a dal születéséről Newl. A 2018 nyarán megjelent dal még téli toplistánkon is a rádiókban legtöbbet játszott magyar dalok között szerepelt, és a YouTube-on is az egyik legnépszerűbb New Level Empire-videó.

Zene: Krajczár Péter, Nyujtó Sándor, Boros Csaba. Szöveg: Ujvári Zoltán Szilveszter. ISWC kód: T-007.317.870-7

Megtörténtünk

A legfrissebb, január végén megjelent dal különlegessége, hogy egy hangsúlyos tört ritmusra épül. A Mahasz rádiós listáján a 14. helyig jutott.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

KosziJanka

Koszi Janka először közreműködőként tűnt fel a zenei életben, olyan különböző formációk mellett, mint a PASO, a Subscribe, Leander és Heincz Gábor “Biga”, illetve visszatérő fellépője a Random Tripnek. Önálló produkcióját az ismert slágergyárossal, SzabóZével hozta létre. Slágeres, a pop mellett soulos, funkos hatásokat is felvonultató dalaival kapcsolatban a hivatalos életrajza az “életöröm-katarzis” kifejezést használja.

Facebook

Hol voltál?

Az első KosziJanka-album, a 2017-es Be Alone jobbára angol nyelvű dalokat tartalmaz, azonban ez a tropical house-os, nyárias hangulatú, magyar nyelvű dal zárja. Eddig ez a legsikeresebb KosziJanka-szám: 22 héten át szerepelt a Mahasz Magyar Rádiós Top 40 listáján, a 13. helyig jutott.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Molnár Tamás. ISWC kód: T-007.280.302-1

Senki sem lát

Szintén a legsikeresebb dalok közé tartozik ez a lírai, az akusztikus gitárra nagy hangsúly helyező, később viszont elektronikus zenei betétet is bedobó dal.

Zene: Szabó Zoltán. Szöveg: Kemény Zsófia. ISWC kód: T-007.288.157-2

Never Forget

A legújabb, angol nyelvű dal egyértelműbben soulos, kicsit még a jazzel is kacérkodik. A hozzá készült videóban látható KosziJanka zenekara is. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Nomad

A klasszikus rockot játszó Nomad zenekar így jellemzi magát a Facebookon: “Nincs aktuális trend, modern zenei megoldások, csak jól megírt dalok, szövegek, okos riffek, frappáns szerkezetek, jó ízléssel megválasztott hangszínek, hangszerelés.” A zenekart 2007-ben alapította Jánosi “Cicó” Szabolcs gitáros és Fodor “Fodi” Zoltán, akik addigra már 17 éve zenéltek együtt, többek között a magyar rock egyik legendájának számító The Bedlam tagjaiként. A leállás és tagcsere (például a Csillag születikben ismertté lett Juhász Marci énekes megtalálása) után 2012-ben “kapcsolt teljes sebességre a zenekar”.

HonlapFacebook

A remény hídjai

A 2018-as Új remény című albumon megjelent szám a 2019-es A Dalban a legjobb 18 közé jutott, és – mint a Nagy-Szín-Pad honlapján olvasható – “kitartóan tanyázik a Petőfi TOP40 felső házában”.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Sajnálom

A YouTube-on a legnépszerűbb Nomad-szám ez a harmadik, 2016-os Márványmenyasszony című albumon megjelent lírai – bár a közepén erőteljesebbre váltó – dal, 180 ezer megtekintéssel.

Zene: Újvári Péter, Juhász Marcell, Nagy Levente, Jánosi Szabolcs. Szöveg: Jánosi Szabolcs. ISWC kód: T-007.260.073-7

Engedd, hogy még egyszer

A Nomad keményebb, rockosabb arcát mutatja meg ez a háborúellenes dal, ami szintén a YouTube-on a legnépszerűbbek között van; a második, Hotel Polimer című albumon jelent meg.

Zene: Újvári Péter, Juhász Marcell, Nagy Levente, Jánosi Szabolcs. Szöveg: Fodor Zoltán, Léhi Ákos. ISWC kód: T-007.245.297-1

A Playlist végighallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: