Majdnem 2 milliárd forint a magyar szerzőknek: a 2019-es májusi nagyfelosztás

3 milliárd 765 millió forint jogdíj, ebből majdnem 2 milliárd magyar zenékre

Május 15-én összesen 3 milliárd 765 millió forint jogdíjat osztott fel és fizetett ki az Artisjus 65 ezer magyar és külföldi szerzőnek (valamint további jogosultnak), 155 ezer különböző zeneműre. Ebből az összegből 1 milliárd 977 millió forint jutott magyar művek szerzőinek és más jogosultjainak. A hazai szerzők közül összesen 7853-an részesültek ebből az összegből, és 45 673 magyar dal vagy más zenemű adataira történt a jogdíjak felosztása.

Most az előző évi rádiós, televíziós elhangzások után járó jogdíjat fizette ki az Artisjus. A gépzenei és magánmásolási jogdíjakból származó ún. „ráosztások” azon részét is májusban kapták meg a szerzők, amelyeket rádiós-televíziós adatok alapján fizet ki a jogkezelő. Ezeken kívül a vendéglátóhelyeken megszólaló élő háttérzene utáni jogdíjakat is most utalták. A „nagyfelosztás” második üteme június végén zajlik majd le (koncert- és filmzenei jogdíjakkal, hangfelvétel adatokra alapuló kifizetésekkel).

A rádiós jogdíjak, a rádiókban játszott magyar zenék

A rádiós elhangzásokra 1 milliárd 562 millió forint jogdíjat fizetett az Artisjus, összesen 79 ezer különböző zeneműre – ebből 636 milliót magyar szerzőknek összesen 22 492 dalra vagy zeneműre.

Míg a rádiós jogdíjak főösszege alig csökkent (0,1%-kal), a magyar zenére járó jogdíj aránya némileg visszaesett, 42,3%-ról 40,8%-ra . Idén 6223 volt a rádiós jogdíjból részesülő hazai szerzők száma.

Az Artisjus 2018-ban 52 rádióállomás adatait dolgozta fel; ez a szám ugyanennyi volt 2017-ben is, de közismerten maga a rádiós piac közben átalakult, például országos frekvenciát kapott a Retro Rádió.

A feldolgozott rádiókban 944 millió másodpercnyi zene hangzott el (a szignálokat, reklámokat, háttérzenéket nem számítva), ebből 388 millió volt olyan, amelynek legalább egy szerzője magyar; vagyis egy év alatt 12,3 évnyi magyar zene szólt a hazai rádiókban. 27 749 magyar zenemű 1 892 663alkalommal szólalt meg; vagyis egy-egy dal átlagban 68-szor hangzott el, ami magasabb a tavalyi 60-as átlagnál (persze itt hatalmas a szórás a rotációban játszott slágerek és a néhányszor megszólaló művek között).

A legtöbb magyar zenét játszó rádiók a következők voltak 2018-ban: Dankó Rádió (110 049 alkalommal hangzott el magyar zene), Rock FM (74 189), Best FM (73 116), Jazzy Rádió (66 575), Forrás Rádió (56 945). Érdemes megjegyezni, hogy az új Retro Rádió 44 429 elhangzott magyar művel a 21. helyen áll, a 20. helyen lévő Petőfi (44 487) után. A Best FM 3. helyezéséhez hozzátartozik, hogy az országos Retro Rádió tavaly júniusi indulásával párhuzamosan a nyíregyházi Retro FM-ből Best FM lett (ami egyébként egy debreceni, húszéves múltra visszatekintő csatorna). A 73 116 db magyar zenei elhangzás a frekvenciához tartozik és egész éves adat. (Az NMHH közleménye alapján: “az addig két frekvencián sugárzó Retro Rádióból országos rádió lett, a nyíregyházi 103,9 MHz-en Best FM néven indult műsor”.)

A jogdíjfelosztás szabályai szerint az egy-egy elhangzás után járó jogdíj nagyon sok tényezőtől függ: az elhangzás jellegétől, hosszától, előfordulási mennyiségétől, a zenemű műfajától, valamint az adott rádió által befizetett jogdíj mennyiségétől. Ezeket a tényezőket veszi figyelembe az Artisjus rádiós jogdíjkalkulátora, ami arról tájékoztat, hogy egy-egy konkrét elhangzás mennyi bruttó jogdíjjal jár.

A televíziós jogdíjak, a tévékben játszott magyar zenék

A nagyfelosztás során 1 milliárd 820 millió forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus a szerzők részére; ebből 1 milliárd 31 millió jutott a magyar szerzőknek vagy jogutódjaiknak, zeneműkiadójuknak. A jogdíj összesen 90 ezer különböző elhangzott zenemű után járt, igaz, ennek jó része ún. funkcionális zene (szignál, háttér- és reklámzene). Jóval alacsonyabb az ún. konkrét lejátszások száma, amikor maga a zenemű van a figyelem központjában: 31 ezer. Ezen belül a magyar zenék aránya emelkedett a 2017-eshez képest: 17 266 magyar zenemű után járt televíziós jogdíj összesen 5091 jogosultnak (szerzőnek vagy zeneműkiadónak).

Az ábra a konkrét elhangzásokat szemlélteti

Az idén kifizetett televíziós jogdíj sokkal, 26%-kal magasabb, mint amit 2018-ban utalt át a szerzőknek az Artisjus. Ennek részben az az oka, hogy az előző évben több csatorna jogdíjait csak részben vagy egyáltalán nem kapták meg a szerzők; a vitás kérdések megnyugtató lezárása után e csatornák esetén a 2017-es és 2018-as lejátszások jogdíjait is az idei nagyfelosztás során kapták meg a szerzők. Enélkül az anomália nélkül is emelkedtek volna a televíziós jogdíjak, de persze nem ilyen mértékben.

A magyar zenékre jutó jogdíj aránya a televíziók esetében lényegében változatlan maradt: a teljes összeg 56,6%-át kapták. Igaz, hogy a magyar szerzőjű művek az összes konkrétzenei elhangzású mű 46%-át képviselték, de ezeket arányaiban többet játszották a televíziók, mint a külföldi szerzők által írtakat.

Az előző évi 46 helyett 2018-ban már 51 tévéadó adatait dolgozta fel az Artisjus. Ezek közül azonban csak 27 volt olyan, ahol nem szignálként, háttérzeneként stb., hanem „főszolgáltatásként” is megszólalt zene. Mivel több csatorna a 2017-es és 2018-as jogdíjait egyszerre fizette meg, ezért az elhangzásokról szóló adatok alapján nem lehet pontos számokat mondani a 2018-as évre . Ha ezeknek a csatornáknak az adatait elfelezzük a két év között, akkor a következő becslést kapjuk: a hazai tévékben 333 417 alkalommal szólalt meg konkrét zeneként magyar szerző műve, összesen 775 nap, vagyis 2,1 év hosszúságú időtartamban.

A legtöbb magyar zenét a zenei adók játszották, a következő sorrendben: Muzsika TV (89 791 lejátszott magyar zenemű), Zenebutik (két év alatt 153 447 magyar mű, a fele ennek 76 723,5), Sláger TV (70 060), Music Channel (34 327), HIT Music Channel (18 957) MTV Hungary / Viva (11 648). Az M2, ahol az esti műsorsávban, a Petőfi TV-ben van a hangsúly a zenén, 7 131 magyar dalt játszott le egy év alatt.

Ahogy a rádiós, úgy a televíziós elhangzások utáni jogdíj is számos tényezőtől függ. Ezeket veszi figyelembe az Artisjus televíziós jogdíjkalkulátora, ami arról tájékoztat, hogy egy-egy konkrét elhangzás mennyi bruttó jogdíjjal jár.

Élő háttérzene

Szokás szerint egészen másként alakultak a vendéglátóhelyeken elhangzó, élő háttérzene után kifizetett jogdíjak. Itt az előző évinél 2%-kal magasabb, 382 millió forint jogdíj 80%-a, 311 millió jutott magyar szerzőknek. Jelentősen, 1563-ra, vagyis 13%-kal nőtt az ebben részesülő szerzők száma. Komoly változás még, hogy ebben a kategóriában kiemelkedően magas azoknak az elhunyt szerzőknek a száma, akiknek művei után a jogutódok kapják a jogdíjat; de ez a 2018-as elhangzásokban már csökkent, és 61%-ról 65%-ra emelkedett a jogdíjban részesülő élő szerzők aránya. (A rádiós és televíziós elhangzások esetén ez stabilan kb. 85% körül van.)

Magyarázatok:

  • Magyar szerző: Artisjus által közvetlenül képviselt szerző, vagyis aki az Artisjust bízta meg a jogai képviseletével: megbízást adott vagy egyesületi tag, vagy kiterjesztett jogkezelés által képviselt. Ez leggyakrabban szó szerint is magyar szerzőt jelent, de nem feltétlenül.
  • Magyar mű: egy műnek legalább egy szerzője Artisjus által közvetlenül képviselt szerző.
  • Ráosztás: A „rádiós és televíziós elhangzások utáni jogdíjak” tartalmazzák azokat a gépzenei és magánmásolási díjakat, amelyeket rádiós, tévés elhangzásokra „ráosztásként” fizet ki az Artisjus a szerzőknek. A ráosztásos jogdíjakról további részletek olvashatók Zenei jogdíjfelosztás – érthetően c. kiadványunkban.
  • A vendéglátóhelyeken megszólaló művekről az Artisjus mintavételes módszerrel gyűjt adatokat.
  • Felosztásban szereplő mű / szerző: 2018-as elhangzással rendelkező, 0 Ft-nál nagyobb jogdíjösszeget elérő művek / ezek szerzői.
  • Legtöbb magyar zenét játszó rádiók / televíziók: ez a kimutatás csak az ún. konkrét zenei elhangzásokat mutatja, amikor a zene főszolgáltatásként érzékelhető. (Nem tartalmazza a funkcionális és háttérzenei elhangzásokat.)


Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: