Dal+Szerző Playlist #70: Nagy-Szín-Pad! 2019

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Ahogy korábban, úgy idén is bemutatjuk a Nagy-Szín-Pad! “tehetségmutató” verseny indulóit; a nyolc közül az első négy itt szerepelt: a Follow The Flow, a New Level Empire, KosziJanka és a Nomad. A nagyrészt a zsűri, kisebb részben a közönség szavazatai alapján a Follow The Flow, a Bluebay Foxes és a Useme jutott a döntőbe, ahol aztán a – más neves rockzenekarok által is támogatott – Useme lett a győztes.

Useme

A tehetségmutatón nyertes zenekar “modern pop-rock” kategóriába sorolja magát; a Nagy-Szín-Pad! honlapja pop-metalként jellemzi őket. Szándékoltan könnyedebb zenét játszanak itt olyan “veteránok”, akik korábban a keményebb rockban vagy metalban a legelismertebbek közé számító (részben feloszlott vagy szünetelő) zenekaroknak voltak tagjai: Subscribe, Blind Myself, The Idoru, Special Providence. Az, hogy a Useme szupergrup, önmagában persze nem magyarázza, hogy a 2015-ben alakult zenekar mára a klubok és fesztiválok keresett fellépője lett; ehhez a rockereket is megfogó, de szélesebb közönség számára is befogadható zenére, valamint kitartó munkára volt szükség. A közönség mellett a zsűrit is megfogták. “Lendületes, erőteljes produkció volt, a zenekar nagyon jól játszott, az énekes jó, hiteles és önazonos. Nagy volt az aktivitás a színpadon, az egész csapat részéről” – ezt például a meglehetősen más műfajból ismert Patkó Béla Kiki írta. A zenekar korábban a Cseh Tamás Program által támogatott induló előadók között szerepelt rovatunkban.

HonlapFacebook

Felhővitorlás

A USEME egyik (címével egybehangzóan) legkönnyedebb dala, ami az első, 2016-ban megjelent Világvevő című album legnépszerűbb száma lett.

Zene: Markó Ádám, Anga Kis Miklós, Varga Zoltán, Szalkai Tibor. Szöveg: Csongor Bálint. ISWC kód: T-007.270.796-0

Mézmocsár

A 2017-es második lemez, a Szélesvásznú ég “egyik kiemelkedő üzenettel bíró dala”, ami “arról a tehetetlen állapotról szól, amikor szó szerint beleragadunk egy egyébként fojtogató helyzetbe. Lehet az egy propaganda, egy rossz kapcsolat, rossz baráti társaság vagy akár munkahely. Bármelyikről legyen is szó, a lényeg ugyanaz: ahogy telik az idő, képes vagy benne maradni pusztán azért, hogy tartozz valahová” – nyilatkozta róla Csongor Bálint énekes-szövegíró. Az 1984 által ihletett klip készült hozzá.

Zene: Markó Ádám, Anga Kis Miklós, Varga Zoltán, Szalkai Tibor. Szöveg: Csongor Bálint. ISWC kód: T-007.294.378-2

Amit érdemelsz

A tavasszal megjelent dal (ami még nagylemezre nem került fel) a zenekar metalosabb arcát mutatja, a szöveg itt is komoly témákat feszeget.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Stolen Beat

A 2018-as X-Faktorban második helyen végzett zenekar volt a legfiatalabb a mezőnyben – a zsűri tagjai közül is sokan kiemelték relatív tapasztalanságukat, de a tinédzser rajongók sokaságát is. A zsűriből Muraközy Péter fogalmazta meg azt, hogy a közönségben látható “csillogó szempárok, a szövegek gondolatisága, Buzás Bence korát meghazudtoló magabiztos lénye, látszólag megmagyarázhatatlan sármja, a megosztó inkompetens színpadi jelenléte” mind a zenekart mentoráló ByeAlexre emlékeztetik, akit sokan leírtak annak idején – és lehet, hogy most sem lesz igazuk.

Facebook

Hol vagy?

Az első megjelent Stolen Beat-dal már 3,5 milliós nézettségnél tart a YouTube-on, pedig az átlagos YouTube-slágerektől jelentősen eltérő, lírai dal. Nem véletlen, hogy a klipben még tábortűznél gitározós képek is vannak – noha más akusztikus hangszerek és az elektronika is fontos színező szerepet kap.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Instaszívek

A második megjelent Stolen Beat-szám könnyed, gitárt és elektronikát egyaránt használó rádióbarát dal. Érdekessége a szöveg, amiben a szerelmi bánat örök témájához az Instagram nemcsak külsődleges hozzátétel, hanem az egészet átható allegóriává nő.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

The Biebers feat. Stolen Beat: Minden Este

Az X-Faktor mellett a Nagy-Szín-Pad! koncertprogramjában is több feldolgozást játszó Stolen Beat egy hivatalos (ön)feldolgozásban is részt vett: a Biebers 2018 végén megjelent szintipopos dala (ami a rádiókban elég jól szerepelt) egészen más köntöst kap itt. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

USNK

Az X-Faktorból nemcsak a második, az első helyezett is itt volt: a szintén ByeAlex által mentorált USNK azonban egészen más zenét, újvonalas hiphopot játszik. Ahogy a téli toplisták elemzésében részletesen bemutattuk, ők azok közé a tehetségkutató-győztesek közé tartoznak, akik a győzelmüket komoly YouTube-nézettségre tudták váltani: két számuk is bekerült a top 20-ba. Élőben a két kolozsvári származású rapper DJ-beatboxerrel és basszusgitárossal lépett fel, és táncoslányok is színesítették a show-műsort, aminek profi voltát még a műfajért nem rajongó zsűritagok is elismerték.

Facebook

Posztolj

Az eddigi legnagyobb USNK-sláger, már 8,5 milliós nézettséggel. Érdekes módon a YouTube-on népszerű hiphop-számok jó része kritikus a közösségi médiás “magamutogatással” szemben, és ha nem is minden sorban, de a kritikus irónia azért itt is megtalálható a címbeli posztolással szemben.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Széééééétcsaptam

Látszólag a bulizásról szól a második legnagyobb USNK-sláger, valójában olyan sorok szerepelnek benne, hogy “Ne legyél olyan, mint én”, és “Pedig anyám rám szólt, fiam, te játszol / Életed csak egy van, tanulj egy szakmát / Legyél te is ember, hogy büszke lehessek rád!”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

AWS x USNK: Idő

Komolyabb témáról szól a legfrissebb USNK-megjelenés, a közös dal az AWS-sel. “Bár a metal és a rap, úgy tűnik, távol állnak egymástól, mégis igazán jól vegyíthetők, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy óriási inspiráció volt számunkra a Linkin Park és a Limp Bizkit zenéje is” – nyilatkozta az USNK egyik tagja, Laskay Nimród a számról. “Mindannyian küszködünk az idő hiányával, hogy mindenre jusson elég idő. Erről szól igazán a dal, egy valódi 21. századi problémáról” – mondta a témájáról Filep Kund.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

The Bluebay Foxes

A 2015-ben alakult zenekar indie rockot játszik. “Nem titkolt inspirációnk a Kings of Leon, The Killers, The Strokes, The Kooks és a Razorlight” – mondták egy interjúban. A zenekar kisebb felvételekkel (single-ök, EP-k, live session videók) jött ki sokáig, NOW című nagylemezükkel 2018 decemberéig vártak. Sokat elárul róluk ez a mondat az album kapcsán készül interjúból: “A stúdióban egyszer Ligeti Gyuri [producer] hátranézett, és azt mondta: ez a régi Petőfin nagy sláger lett volna. Hát, kettős érzés volt.” A zsűriből sokan nem ismerték őket korábban, de a legtöbb szakmabelit meggyőzték, bár volt, aki a nagy slágert hiányolta. A Bluebay Foxes így is bejutott a döntőbe, és ott többek között különdíjként lehetőséget nyertek a Eurosonic showcase fesztiválon való fellépésre. Rovatunkban korábban a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadóként szerepeltek.

Facebook

With Me

A nagylemez előtti korszak egyik legnépszerűbb száma, egy laza, de közben azért a romantikát sem szégyellő dal.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Over And Over

A nagylemezről először kihozott, klipes dal, amivel a Bluebay Foxes megmutatta a közönségének, hogy nagyjából mire számíthatnak.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Heart

A zenekar több dalt is megjelentetett különböző formákban. A Heart például először egy “egyszerűsített, puhított félakusztikus formátumban”, live session videóban került fel a YouTube-ra, a lemezre viszont egy feszesebb, pörgősebb verziót rögzítettek.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

A Playlist végighallgatható a Deezeren, Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: